Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

'Vrtlog je bacao aute i ljude u zrak, rušio je sve pred sobom'

Nasreću, nitko nije ozlijeđen nastala je samo šteta koju će naknadno utvrditi. Koordinator prometa Zračne luke Dubrovnik potvrdio nam, je da je pijavica prošla aerodromom te da je nastala šteta...

Foto: čitatelj 24sata
28 komentara

Krenuo sam prema zgradi, kada je kiša prestala. Tada sam vidio pijavicu. Vrtlog je bacao aute i ljude u zrak i rušio sve pred sobom. Rekao nam je to čitatelj koji se u ponedjeljak oko 15 sati zatekao u dubrovačkoj zračnoj luci.

POGLEDAJTE VIDEO

Pijavica je stabla čupala iz tla. Čak je bacila i čovjeka na pod, ali srećom nije ozlijeđen. Moj parkirani auto se okrenuo skroz na drugu stranu. Druga dva auta je digla u zrak barem dva metra i zabili su se jedan u drugi - prepričao nam je Renato. Sve je, kaže, trajalo samo nekoliko sekundi, ali i to je bilo dovoljno da napravi štetu.

Nasreću, nitko nije ozlijeđen nastala je samo šteta koju će naknadno utvrditi. Koordinator prometa Zračne luke Dubrovnik potvrdio nam, je da je pijavica prošla aerodromom te da je nastala šteta. No letovi nisu bili otkazani te su zrakoplovi letjeli po rasporedu. Iz policije u zračnoj luci rekli su nam da nisu dobili nikakvu dojavu. Čitateljica Andreja vidjela je pijavicu kako hara Cavtatom.

- Bio je neki pljusak koji je trajao desetak minuta, nakon toga se smirilo i ugledala sam kako pijavica diže površinu mora. Srećom, koliko sam vidjela, u moru nije bilo brodova, pa se nadam da nije bilo neke veće štete. Nakon što je to potrajalo nekoliko trenutaka, sve se smirilo i počelo je sijati sunce kao da se ništa prije toga nije dogodilo - objašnjava Andreja. Podsjetimo, Italiju je snažni olujni vjetar pogodio u nedjelju popodne.

Inače, Morska pijavica je manja vrtložna oluja koja se javlja iznad mora ili voda. Iako su površinski malene, pijavice mogu razviti vrlo razorni orkanski vjetar. On nastaje zbog znatnih razlika u tlaku zraka na relativno malom prostoru. Za nastanak pijavice potreban je velika nestabilnost atmosfere, pojava olujnih oblaka kumulonimbusa i visoka relativna vlažnost zraka. Nasreću, vrlo brzo potroše energiju i nestanu brzo.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message