Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Vučetić najavljuje: 'Kandidirat ću se za predsjednika države!'

Kao što sadašnja Predsjednica može reći da je tek "uvjetno kandidatkinja", tako i ja – ravnopravnosti i konzistentnosti radi – do njezine službene najave ostajem „uvjetni kandidat“, kaže Vučetić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24 komentara

Marko Vučetić, bivši član Mosta i sada nezavisni saborski zastupnik najavio je kandidaturu za predsjednika države.

- Iako prvi sljedeći izbori nisu predsjednički, predsjednička kampanja već traje. Ona je inicirana i uvjetovana osobnom borbom za rejting sadašnje Predsjednice Republike Hrvatske, a na štetu digniteta Republike Hrvatske. Predsjednička kampanja, dakle, traje samo s jednom "uvjetnom kandidatkinjom" koja za sebe i sebi uzima (nažalost, doslovno) sve medijske mikrofone, što je štetno za hrvatsku demokraciju. Predsjednička kampanja, što je iznimno bitno, traje i zato što javnost traži neku drugu politiku, neku političku nadu onkraj svega što danas dominira hrvatskom politikom.

S ciljem ispunjavanja preduvjeta odvijanja dijaloga i osiguravanja Predsjednici javnog protukandidata, a politici nesustavnog spontaniteta metodologiju ad rem argumentiranja, osobno najavljujem kandidaturu za Predsjednika Republike Hrvatske. Kao što sadašnja Predsjednica može reći da je tek "uvjetno kandidatkinja", tako i ja – ravnopravnosti i konzistentnosti radi – do njezine službene najave ostajem „uvjetni kandidat“, uz pravo i obvezu da svoje mjesto prepustim "jačem" od sebe, ukoliko se ta osoba pojavi na poziciji političkog centra. Budući da je, metaforički rečeno, sadašnja Predsjednica Republike Hrvatske, zapravo "zec" budućoj mogućoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović (dakle, sebi samoj), stječući tako nekorektnu prednost pred drugim protukandidatima, tako sam i ja - ravnopravnosti i konzistentnosti radi – kao pred-kandidat ili „uvjetni kandidat“ spreman biti "zec" nekome drugome, makar to na kraju bio i ja sam.

Sada, u ulozi protukandidata kojemu je zaštita digniteta Republike Hrvatske na prvom mjestu, pitam Predsjednicu RH je li svjesna primitivne manipulacije njezinim ugledom u nedavnoj degutantnoj emisiji „Bujica“ (5. studenog) u kojoj je, k tome, došlo do skandaloznog rasističkog ispada jednog od gostiju, uz mlako i sramotno "kao ispričavanje" voditelja. Pitam "uvjetnu kandidatkinju" Kolindu Grabar Kitarović podržava li ona onakvu "obranu" institucije Predsjednice kakvu je u montiranom tonskom prilogu upriličio voditelj emisije u kojemu se novinara, kojemu je upravo ona pokušala oduzeti mikrofon, izruguje kao životinju. U istom prilogu je Predsjednica apostrofirana kao žrtva, iako je upravo ona bila ta koja je na legitimno novinarsko pitanje novinaru oduzimala njegov mikrofon, dakle sredstvo za rad koje je u funkciji informiranja javnosti. Oduzimanjem mikrofona, oduzima se javnosti pravo na informiranje. To pravo jamče i čuvaju novinari i predsjednici država.

Pozivam, s punim pravom najavljenog „uvjetnog protukandidata“, građanku i "uvjetnu kandidatkinju" Kolindu Grabar Kitarović, da štiti ugled institucije Predsjednice Republike Hrvatske. Predsjednicu Republike Hrvatske, s druge strane, pozivam da građanki Kolindi Grabar Kitarović ne dopusti da baš u svakoj prigodi izdominira nad ulogom institucije Predsjednice i nekontrolirano poseže za tuđim mikrofonima, peharima i ostalim ne-predsjedničkim rekvizitima - napisao je na Facebooku.

Marko Vučetić je, podsjetimo, bio senzacija prošlih parlamentarnih izbora kada je kao nezavisni kandidat s liste Mosta ušao u Sabor. A onda je pri ratifikaciji Istanbulske konvencije još jednom postao senzacija kada je (suprotno stavu mostovaca i crkve) bio za. Njegov govor imao je nezapamćeni odjek. 

POGLEDAJTE VIDEO

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message