Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Vučetić o ponudi premijera: To je gastroenterološka povišica

I dok HDZ-ovci tvrde da je Vlada, kao odgovor na štrajk, našla salomonsko rješenje oko povećanja plaća, taj argument nije zadovoljio zastupnika Vučetića, inače filozofa po profesiji.

Zagreb: Sabor raspravljao o knjižnicama i knjižničkoj djelatnosti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1 komentara

Tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, poveća se i rasprava o ponudi premijera Andreja Plenkovića prosvjetnim sindikatima, koji su u štrajku, a to je da se iduće godine povećaju plaće za sve javne i državne službe od 6,12 posto. I dok HDZ-ovci napominju da je Vlada bila i jest spremna na dijalog sa sindikatima, ali oni na to nisu bili spremni.  

- Vlada je našla jedno solomonsko rješenje i zapravo ovim potezom riješila situaciju ne samo za učitelje već za sve državne i javne službe - rekao je Ante Babić (HDZ) te podsjetio da je premijer obećao naći pravično rješenje za koeficijente.  

Zagreb: Sabor nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o slatkovodnom ribarstvu | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ovcima je replicirao mu je nezavisni zastupnik Marko Vučetić navodeći kako je ovo nastavak ironije, koju je jučer započeo premijer Plenković objavom povišice.

- To je iznenadilo sve, uključujući i vas ovdje koji ste tu pljeskali, jer je premijer odbio uspostaviti dijalog sa sindikatima. Zanimljivo je ironijski da smo jučer raspravljali i o opozivu ministra gastroenterologa. Valjda je premijer pod tim dojmom odlučio komunicirati s vlastitom nutrinom i objaviti da će to biti povišica od 6,12 posto. Zbog toga ja ironijsku povišicu nazivam gastroenterološkom povišicom.

Zagreb: Potpisan ugovor o potpori obrazovnih aktivnosti KÅ C Ivan Pavao II u Bihaču PLENKOVIĆ O NOVOJ PONUDI: 'Izlazimo svima u susret koliko možemo i na uštrb obećanja...'

Dakle bio je direktni odnos između premijerovog ja i njegove nutrine. S njim nije razgovarao uključujući i vas - kazao je.
I dok su HDZ-ovci tijekom rasprave napominjali kako je upravo SDP-ova Vlada predložila duži radni vijek, Vučetić im je i na to odgovorio. 

- Današnja ironija HDZ-ovaca ogleda u tome da je HDZ-ova Vlada izašla pred narod sa SDP-ovim prijedlogom i da je narod odbio SDP-ov prijedlog, koji im je HDZ ponudio. Molim vas da nastavite jer ću do kraja dana doživjeti ushit ironije - poručio im je Vučetić. 
Bačić mu je odgovorio da poštuje njegov izričaj, ali da ne mora biti teatralan. 

SINDIKATI NAJAVILI: Sutra štrajkaju četiri županije, a u ponedjeljak cijela Hrvatska

- Kad imate ultimatum ispred sebe teško je uspostaviti dijalog. A dijalog je tripartitan, između sindikata, poslodavaca i Vlade. Kako je prijedlog sindikata bio ultimativan, Vlada nije imala nikakvog izbora razgovarati sa sindikatima jer nisu htjeli, već je premijer prijedlog iznio u svom izvješću. Stojim iza toga, ima li u tome ironije. Vama ima, meni nema - rekao je Babić.     

HDZ-ovci su poručili kako danas sve što oni pokušavaju popraviti nailazi na nerazumijevanje, pa i sindikata, koji politički nekorektnom i opasnom nazivaju situaciju kojom se pokušava za gotovo 200.000 ljudi povećati plaće za 6 posto iduće godine. 

- Što se događa u ovom našem svijetu, teatru apsurda - upitao je Josip Borić (HDZ). 

Prozvao je bivšeg ministra rada Miranda Mrsića (Demokrati), za čijeg je mandata uvedena dobna granica od 67. godina za odlazak u mirovinu, da je prvi išao potpisati sindikalnu inicijativu "67 je previše" pa onda i cijela ekipa iz SDP-a, Mosta i to prije europskih izbora. Mrsić mu je uzvratio da je "lažov da ne može biti veći", jer on inicijativu nije potpisao. 

-  Tko je vama kriv da ste krenuli grlom u jagode i morate spašavati svog premijera? Nemojte se skrivati iza mene i lagati - uzvratio mu je HDZ-ov zastupnik.

Nikola Grmoja (Most) prozvao je vladajuće da ne želi riješiti povlaštene mirovine iz NOB-a i lažnih branitelja jer je to njihovo glasačko tijelo. Najavio je i da će se boriti protiv toga da SDP i HDZ budu na vlasti. 

- Nažalost moram vas demantirati, vaša kolegica sinoć je rekla da će se Most boriti da SDP dođe na vlast sa Grmojom, Buljom, Petrovim. Očito više ne znate gdje bi se privezali: lijevo ili desno - kazao je Borić. 

Podsjetio je i Most da su srušili Vladu s HDZ-om, a da su ih u drugom pokušaju morali smijeniti jer nisu znali raditi. Grmoja je tražio stanku, a pritom je poručio:

- Siguran sam da ćemo uskoro zapjevati: 'Oj partijo u dva dijela, uskoro ćeš biti cijela'. Zadatak je HDZ-a i SDP-a čuvati sustav koji uništava našu zemlju - kazao je Grmoja, koji je HDZ-ovce podsjetio da su sami srušili Vladu Tihomira Oreškovića.  

Zahtjevu za stankom pridružili i drugi zastupnici. Nakon stranke zastupnici su se vratili raspravi o izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message