Obavijesti

News

Komentari 27

Vučić izabrao ministre i novog premijera: 'Vlada im je izrazito proruska, ali i totalno nebitna'

Vučić izabrao ministre i novog premijera: 'Vlada im je izrazito proruska, ali i totalno nebitna'

Za ministra ljudskih prava izabrali su Hrvata Tomislava Žigmanova: ‘On je Vučićev žeton. ničime nije pridonio boljitku hrvatske zajednice u Srbiji, naprotiv’

VIDEO

Srbija je dobila novu vladu, a novi premijer, čelnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević, rekao je da će "predvoditi vladu kontinuiteta", s četiri potpredsjednika i čak 29 ministara, od kojih će pet biti bez portfelja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

aleksandar vučić 05:27

- Srbija mora od manje naklonjenih zemalja raditi svoje prijatelje, a od prijatelja saveznike: Hrvatska je država s kojom Srbija ima kompleksno povijesno naslijeđe, ali se uz volju obiju strana odnosi mogu poboljšati. Nitko ne treba očekivati da ćemo radi popravljanja odnosa sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ako to druga strana iskreno želi, neka zna da mi uvijek hoćemo razgovarati - rekao je Vučević te istaknuo kako je cilj Srbije ući u EU.

- Punopravno članstvo u Europskoj uniji ostaje glavni cilj Srbije, ali Beograd neće zanemariti ni tradicionalne prijatelje Kinu i Rusiju. Interes Srbije su najbolji mogući odnosi i sa SAD-om, najmoćnijom zemljom na svijetu - dodao je Vučević.

Predstavnik Hrvata postaje ministar u srpskoj vladi
Predstavnik Hrvata postaje ministar u srpskoj vladi

Potpredsjednici vlade bit će ministar financija Siniša Mali, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, ministrica zaštite okoliša Irena Vujović i Aleksandar Vulin. On se u vladu vraća poslije dužnosti šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (BIA), na koju je u studenom 2023. podnio ostavku nakon što ga je SAD u srpnju te godine stavio na listu sankcija dovodeći ga u vezu s korupcijom, trgovinom drogom i zbog veza s Rusijom. U vladu će i "mali Sloba" Ivica Dačić, kao ministar unutarnjih poslova.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako je nova vlada Srbije "proruska, ali u svom djelovanju i sasvim nebitna".

- Sastavljanje vlade trajalo je mjesecima, a pobjednik je bio vrlo jasan. Uz to, neko vrijeme nisu imali ni tehničku vladu jer je dotadašnja premijerka postala predsjednica Skupštine. U vladu su ušli ljudi lojalni Vučiću, a ima ih nešto i prozapadno orijentiranih. No to uopće nije bitno jer je u Srbiji vlada nominalno glavna, ali u stvarnosti Vučić odlučuje o svemu. Uloga ministara i premijera su da provode odluke i volju Aleksandra Vučića. Groteska je imenovanje direktora Muzeja genocida, koji negira genocid, za ministra informiranja. To moderne zemlje više nemaju jer je to zapravo ministar propagande. Formalno je time uspostavljen agitprop na vladinoj razini - smatra Gjenero.

Kandidat za premijera Srbije: 'Želim bolji odnos s Hrvatskom'
Kandidat za premijera Srbije: 'Želim bolji odnos s Hrvatskom'

Komentirao je i ulazak Hrvata Tomislava Žigmanova u vladu kao ministra ljudskih prava.

- Ključni čovjek organizacije obespravljene hrvatske manjine u Vojvodini, poražen na parlamentarnim izborima, ostaje u vladi. On ničime nije pridonio boljitku hrvatske zajednice u Srbiji, naprotiv. Asimilacija je u punom jeku, a politička prava Hrvata u Srbiji na najnižim su razinama - dodao je Gjenero. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.