Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
133 komentara

Vučić: Ja strahujem za Kosovo, Kfor: Znali ste da će biti akcija!

Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja, rekao je glasnogovornik KFOR-a pukovnik Vichenco Grasso za Prva TV

Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
133 komentara

Dan nakon akcije kosovske specijalne policije ROSU, koja je, uglavnom na području gdje žive Srbi, uhitila 11 policajaca srpske nacionalnost i devet civila iz Zubinog Potoka, situacija je mirna. No, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić strahuje za "ono što tek dolazi".

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nećemo dopustiti iživljavanja nad srpskim stanovništvom. Mi ćemo razvijati našu vojsku, i podizati životni standard naših vojnika, da budemo spremni čuvati naš narod. To je nešto što je svrha vojske i zbog čega postoje vojske u svim zemljama svijeta, istaknuo je Vučić.

VUČIĆ O DRAMI NA KOSOVU: 'Nećemo dopustiti novu Oluju, pucali pred golorukim Srbima'

I dok Vučić tvrdi kako je uznemiren jučerašnjim akcijama "protiv Srba na Kosovu", KFOR tvrdi da su vlasti u Srbiji bile unaprijed obaviještene o, kako su kosovske vlasti navele, anti-korupcijskoj operaciji kosovske policije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

KFOR: Srbe smo obavijestili o akciji

- Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja, rekao je glasnogovornik KFOR-a pukovnik Vichenco Grasso za Prva TV.

Na pitanje bi li u bilo kojoj situaciji KFOR jučer reagirao i zaštitio Srbe, Grasso nije izravno odgovorio, navodeći da je KFOR  "treća linija odgovora“.

VIDEO: DRAMA NA KOSOVU Pogledajte kako vozilo razbija srpske barikade na Kosovu...

- Radila je kosovska policija i završili su akciju tijekom dana bez velikih problema“, objasnio je Grasso, navodeći da je problema bilo samo u Zubinom Potoku, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na cesti. U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome sudjeluju, naglasio je glasnogovornik Kfora.

Kosovo police secure the area near of Zubin Potok | Autor: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vučić: Ma koga je on to obavijestio?

Vučić na sve to kaže kako Kfor ne govori istinu:

- Mi smo dobili obavještajne podatke o tome oko 15. svibnja, a ja sam dva dana kasnije izašao u javnost s tom informacijom i molbom da to ne rade.

Što se tiče retorike o kojoj govori Kfor, Vučić je istaknuo da oni nisu ni malo statusno neutralni, kao i da se retorikom i trikovima oni bave:

Beograd: Održana sjednica SkupÅ¡tine Srbije o Kosovu 28 UHIĆENIH NA KOSOVU Vučić: 'Cilj ovih uhićenja je da se Srbima utjera strah u kosti'

- Pozivam glasnogovornika Kfora da kaže koga je obavijestio. Jučer u jednom trenutku nije se htio javiti ni načelniku Generalštaba Vojske Srbije, pa se onda ni mi nismo htjeli javljati. Čuli su se tek oko 11.30 kada smo ih upozorili na događaje. Dok je bilo najteže, kontakta nije bilo, tvrdi Vučić.

Kosovo police secure the area near of Zubin Potok | Autor: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Zbog jučerašnjeg upada specijalaca ROSU na sjever Kosova, stanovnici Kosovske Mitrovice danas su organizirali mirni prosvjed. 

Serbian President Aleksandar Vucic visits Kosovo STANJE NA KOSOVU Vučić: Ako nas napadnu, gotovi su! Thaqi: I za to smo spremni

- Želimo pokazati Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU i specijalnih snaga, te da ćemo tu ostati i braniti svoje domove, rekao je čelnik Srpske liste Goran Rakić za RTS

Naslovnice tiskovina u Srbiji ove srijede akciju ROSU opisuju uglavnom kao udar na Srbe: 

"Udar na sjever Kosova“,  "MIG 29 otjerao Šiptare sa sjevera“, "Pucali na Srbe, tukli i starce“, "Divljanje: ROSU napao sjever", pisalo je, između ostalog, na naslovnicama dnevnih listova. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message