Obavijesti

News

Komentari 51

Vučićevo obećanje: 'Za Hrvate u Srbiji dolaze bolja vremena...'

Novi je susret srbijanskoga predsjednika i hrvatskih predstavnika dogovoren za mjesec dana. Zaključeno je i da je za loš položaj Hrvata u Srbiji kriv je nedostatak komunikacije s državnim institucijama

VIDEO

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić primio je danas predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji koju je predvodio Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

- Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena - rekao je Vučić.

Dogovoreno je rješavanje konkretnih problema - uređenje infrastrukture u mjestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, primjerice uređenje Doma kulture u Tavankutu te rodne kuće bana Josipa Jelačića.

Zaključeno je i da je za loš položaj Hrvata u Srbiji kriv je nedostatak komunikacije s državnim institucijama, što će se u budućnosti otkloniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi je susret srbijanskoga predsjednika i hrvatskih predstavnika dogovoren za mjesec dana.

Obitelji nestalih: Sada čekamo Vučića da riječi pretvori u djela
Obitelji nestalih: Sada čekamo Vučića da riječi pretvori u djela

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u utorak će na sastanku u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalih tijekom Domovinskog rata, a od srbijanskog predsjednika zatražit će i da utječe na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.

Skupina koja je krenula iz Zagreba susrela se s ostalima u Vukovaru. 

Hrvatska trenutačno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

Iz izaslanstva Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja poručili su kako na sastanak s Vučićem, koji počinje danas u podne u Beogradu, dolaze s jasnim zahtjevima. Ključna zapreka rješavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila, jest nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama te sekundarnim grobnicama, u koje su premještani posmrtni ostaci. 

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, a koje su po okupaciji Vukovara uzeli pripadnici Jugoslavenske vojske (JNA).

- Idemo sa zahtjevom da Vučić, prema obećanju koje je dao u Zagrebu, a to je kako može pomoći u pitanju rješavanja nestalih osoba, da to i učini. Da izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje raspolažu podacima o nestalim osobama i da se Republici Hrvatskoj daju traženi podaci te da se daju podaci koje mi ne možemo točno definirati, ali znamo da se nalaze u arhivima, istaknula je u izjavi Hrvatskoj televiziji (HTV) predsjednica Saveza udruga Alvir.

Republika Hrvatska još traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata. 

Prema najavi, srbijanski predsjednik Vučić primit će danas u odvojenim susretima predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje će predvoditi Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te predstavnike hrvatskih udruga nestalih osoba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag