Obavijesti

News

Komentari 109

Vujanić: Na račun Pernara smo dobili novac, nećemo ga vratiti

Vujanić: Na račun Pernara smo dobili novac, nećemo ga vratiti
1

Iako je Ivan Pernar član Živog zida, prije nego što je poslao njihov zastupnik učlanio se u Abecedu demokracije i ostao član obje stranke do srijede. Abecedi je zbog zastupnika osigurano 1,1 milijun kuna

VIDEO

Ja nisam u parlamentu, ali naš član Ivan Pernar je u parlamentu. Kao stranka smo ponosni na njega i na račun njega dobivamo novac, rekao je Stjepan Vujanić, šef stranke Abeceda demokracije koja na račun Ivana Pernara, koji je istovremeno član Živog zida i Abecede, osigurano im je 1,1 milijun kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pernar je ranije u srijedu izjavio da na zamolbu Ivana Vilibora Sinčića izlazi iz Abecede demokracije te pozvao državu da uzme toj stranci natrag novac i donira ga u humanitarne svrhe. 

'Pernar nam je sve omogućio' 

Vujanić je istaknuo kako je zbog Pernara 2017. godine dobio 331 tisuće kune, a prošle godine 249.828 kuna. 

Vujaniću na vrata stiže DORH: Zbog Pernara dobio milijun kn
Vujaniću na vrata stiže DORH: Zbog Pernara dobio milijun kn

- Naše radnje, zaposleni i naše aktivnosti su usmjerene da mu budemo, na neki način, servis i da ga opslužujemo u njegovom političkom radu. Pritom širimo naše ogranke i infrastrukturu. Omogućio nam je da to radimo - rekao je Vujanić. 

Tvrdi kako se Pernar učlanio u njegovu stranku prije izbora 2016. godine.

U stranci je bio u trenutku konstituiranja Sabora, a zatim se vratio u Živi zid. Abeceda demokracije je na tim izborima dobila svega 26 glasova. No, Pernar je stranci pribavio novce do kraja mandata. 

'Više-manje sve revizije idu u DORH' 

Vujanić tvrdi da novac troše prema planu stranke - na zaposlene i na stranačke aktivnosti. Pa iako je Državni ured za reviziju dostavio Državnom odvjetništvu (DORH) izvješće o nepravilnostima, šef Abecede tvrdi kako je "financijski izvještaj bezuvjetno ocijenjen", dok je poslovanje ocijenjeno uvjetno s četiri stavke koje su navedene kao sporne. No, Vujanić ističe da se "to inače radi u svim revizijama" te da je to tek preporuka što treba popraviti u narednom razdoblju. 

Na najavu da je revizija proslijeđena DORH-u, Vujanić kaže da se "manje-više svi revizorski nalazi prosljeđuju tamo", a onda DORH bira što je, a što nije u polju njihovog interesa. 

Podsjetimo, Državni ured za reviziju je u reviziji pronašao nepravilnosti od 91.104 kune.

Plaćali promociju za Pernara 

Vujanić je objasnio i na što su trošili novac. 

- Navedene su usluge grafike i video isječci za zastupnika Pernara, to je 15 tisuća kuna. Deset tisuća kuna se spominje za reprezentaciju, no to nije bila klasična reprezentacija. Ti računi se sastoje od nekih kava, vina, piva... Kad imamo sastanke po ograncima, morate ljude privući da vam dođu, da budu s vama. Mi smo oporbena stranka, nama ne dolaze kao HDZ-u, mi im ne možemo srediti posao, a ako ih ne počastite, neće ni doći - objasnio je Vujanić. 

'Član sam dvije stranke, nisam kriv što novac dobiva Abeceda'
'Član sam dvije stranke, nisam kriv što novac dobiva Abeceda'

Sporna stavka je i plaćanje goriva. Šef Abecede tvrdi kako se radi od nešto više od 3900 kuna. 

- Mi smo na taj način pokušali organizirati da se vozimo autom i trošimo na benzin, umjesto da ispunjavamo naloge. Prema njima se za jedan kilometar plaća dvije kune, a ovako možemo prijeći puno više i pritom uštedimo. No, upozoreni smo da je to protuzakonito, pa smo prestali. Novcem koji su dobili plaćali su i stranački prostor, no samo tri mjeseca jer im je, kako tvrdi Vujanić, obećan prostor u Zagrebu. 

Kako je Pernar stranci od 26 glasova dao vaših milijun kuna
Kako je Pernar stranci od 26 glasova dao vaših milijun kuna

Na pitanje dobiva li Ivan Pernar novac od stranke, Vujanić tvrdi da ne dobiva, no da plaćaju ljude i firme koje su radile i za njega, ali i za stranku. Novac se koristio za promociju zastupnika Pernara. 

'Ne namjeravamo vratiti novce' 

- Na traženje predsjednika donio sam odluku da ubuduće budem samo član Živog zida i da se ispišem iz Abecede demokracije. Što se tiče novca kojeg će ta stranka dobivati, pozivam državu da uzme nazad taj novac i preda ga u humanitarne svrhe. Mi se tog novca potpuno odričemo - rekao je Pernar u srijedu u Saboru. Vujanić tvrdi da mu se Pernar još uvijek nije javio da istupa iz Abecede. 

Na Pernarov apel državi da Abecedi "uzme nazad taj novac i preda ga u humanitarne svrhe", Vujanić ističe da to nema namjeru napraviti. 

- Onda bi HDZ morao novce koje dobiva za Hasanbegovića, Zekanovića i Esih isto uplatiti u humanitarne svrhe, kao i SDP čiji su neki članovi istupili. Ja neću vratiti novac ni u kom slučaju. Ako ga dobivamo, koristit ćemo ga za jačanje infrastrukture i poslovanje stranke i sve to u duhu zakona. No, ako Pernar istupi, nećemo više trošiti na njega - rekao je Vujanić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.