Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
155 komentara

Vujaniću na vrata stiže DORH: Zbog Pernara dobio milijun kn

Sjedište stranke je u Vujanićevu stanu, a susjedi ne znaju da ona postoji. Vujanić je trošio državni novac i za najamninu pa je pitanje je li je isplaćivao sam sebi

Foto: Matej Grgic/Tportal.hr/Borna Filic/PIXSELL
155 komentara

Ni jedan zastupnik u Saboru ili lokalnom vijeću ubuduće neće moći promijeniti stranku odmah nakon izbora, pa da onda ta njegova nova stranka dobiva novac iz proračuna umjesto one na čijoj listi je izabran.

Među ostalim, to stoji u izmjenama zakona o financiranju političke promidžbe i stranaka koji je Vlada proslijedila u Sabor. 24sata su prva otkrila da je stranci Abeceda demokracije dosad osigurano 1,1 milijun kuna iz proračuna iako nemaju ni jednog zastupnika, a šef stranke Stjepan Vujanić (74) na izborima 2016. godine osvojio je točno 26 glasova.

Odmah nakon izbora, Ivan Pernar iz Živog zida učlanio se u stranku Abeceda demokracije nakon unutarstranačkih sukoba u Živom zidu. U Abecedi je bio u trenutku konstituiranja Sabora, a zatim se vratio u Živi zid. Ali to je bilo dovoljno da ta stranka dobiva novac do kraja mandata. S novcem sljedeće godine ukupno će dobiti oko 1,5 milijuna kuna.

VOĐA ABECEDE DEMOKRACIJE Šef stranke kojoj je Pernar dao milijun kuna bivši je HSS-ovac

- Zakonskim izmjenama novac će dobivati stranka u kojoj je zastupnik bio odmah nakon rezultata izbora, a ne u kojoj je bio u trenutku konstituiranja Sabora ili vijeća - poručili su iz Ministarstva uprave.

Od izbora do konstituiranja predstavničkog tijela mogu proći i mjeseci u kojima su se mogle mijenjati stranke kako bi im se osigurao državni novac.

Stranke u Saboru i lokalnim vijećima dobijaju milijune za svoje vijećnike. Primjerice, ove godine će parlamentarne stranke dobiti 56,4 milijuna kuna. Sve ih kontrolira Državna revizija. A kako smo otkrili, upravo u Abecedi demokracije su otkrili brojne nepravilnosti o trošenju novca 2017. godine, kad su iz proračuna primili 331.000 kuna. Plaćali su usluge za koje nema dokaza da su obavljene. Dodatno, izgleda da je jedina stalno zaposlena osoba u rodu s Vujanićem. Inače, osim proračunskog novca, nemaju ni lipe drugih prihoda.

- Državni ured za reviziju dostavio je Državnom odvjetništvu i izvješće o nepravilnostima u iznosu od 91.104 kune - potvrdili su u Državnoj reviziji, koja tek treba provjeriti prošlu godinu.

Pernar i Vujanić o svemu šute. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nam je kratko odgovorilo na upit rade li izvide po dokumentima Državne revizije što im je obveza po službenoj dužnosti.

-  Nastavno na Vaš upit odgovaramo, da Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, glede navedenog, poduzima radnje sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku -odgovorila je zamjenica općinskog državnog odvjetnika Ksenija Jurin-Panić.                                                                                        

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message