Obavijesti

News

Komentari 26

Vuk s Wall Streeta: Postao je milijunaš pa završio u zatvoru

Vuk s Wall Streeta: Postao je milijunaš pa završio u zatvoru
11

Jordan Belfort tzv. "Vuk s Wall Streeta" je s 26 godina postao milijunaš zarađujući na tisuće dolara u minuti. S 36 godina završio je u zatvoru zbog varanja klijenata

VIDEO

Vješti prevarant može "preveslati" bilo koga - običnog malog čovjeka, pohlepnog biznismena, pa čak i multinacionalnu kompaniju. Kroz povijest je bilo bezbroj hohštaplera koji su iskorištavali ljudsku naivnost i živjeli od varanja, a neki su čak prikazivani kao "heroji" koji uzimaju novac od bogatih i glupih te su o njima pisane knjige i snimani filmovi. U najnovijem specijalu izdvojili smo neke od najzanimljivijih slučajeva prevara - u svijetu showbiznisa, sporta, bankarskog sektora, umjetnosti... Svaki drugi dan pročitajte novi članak iz specijala Najpoznatiji svjetski prevaranti.

Prvog dana kad je počeo raditi u LF Rothschildu, brokerskoj kući na Wall Streetu, mladom početniku Jordanu Belfortu nadređeni je rekao: "Manji si od makova zrna" , "Niži od najnižeg" ... "S osobitim talentom za brbljanje, uvjeravanje ljudi i trgovanje..."

S 26 godina postao je multimilijunaš , danju je zarađivao tisuće dolara na minutu radeći u "bojler sobama" koje su pumpale dionice, a noću ih trošio na zabavu. Kako je napisao u svojoj knjizi: "Zabavljao sam se kao rock zvijezda, živio kao kralj". Imao je mnogo nadimaka: Don Corleone, Kaiser Soze, a zvali su ga i Kralj, ali najdraži mu je bio Vuk s Wall Streeta.

Bio sam pravi vuk u janjećoj koži. Izgledao sam kao dijete, ponašao se kao dijete, ali nisam bio dijete, piše u knjizi.

Volio je najbolje od najboljeg

Prvi bonus potrošio je na Ferrari, kupio je kuću u kojoj je imao 22-članu poslugu, nekoliko tjelesnih čuvara i sigurnosne kamere postavljene svuda uokolo. U kuću se uselio s drugom suprugom , plavokosim top modelom Nadine koju je zbog njezina rafiniranog ukusa zvao Vojvotkinja. No, veći dio bračnog života proveli su u žestokim svađama koje su počele jednog jutra kada ga je probudila tako što je na njega bacila tri kante vode.

Naime, Belfort se kući vratio prije zore, vlastitim helikopterom, toliko drogiran da je žmirio na jedno oko dok je upravljao letjelicom jer je dvostruko vidio. Nije se javio da će kasniti i, još gore, buncajući u snu spominjao je Venice , prostitutku s kojom se prethodno družio u predsjedničkom apartmanu.

Osnovao vlastitu investicijsku kuću

Nakon nekoliko godina na Wall Streetu, Belfort je osnovao vlastitu investicijsku kuću , Stratton Oakmont na Long Islandu. Tisuću mladih brokera, od kojih su mnogi došli ravno iz škole, pohrlili su raditi k njemu. Njihov je posao bio da potencijalnim kupcima govore u telefonsku slušalicu upravo ono što ih je naučio Belford. A njegov je moto bio: Nitko ne spušta slušalicu dok kupac ne kupi ili umre.

Tako bi dizali cijene dionica , a kada bi bile dovoljno visoko, on i partneri prodavali bi svoje nemale udjele. To je vodilo kolapsu cijena i velikim gubicima onih koji su Strattonu povjerili novac.

Zaradili na Steve Madden Shoes

Jedan od poslova na kojem se dobro zaradilo, a koji je na kraju tvrtku skupo stajao, bila je javna ponuda dionica kompanije Steve Madden Shoes . Belfort je imao više od pola kompanije jer j e vlasniku pozajmio novac za pokretanje biznisa . Tako je u suštini izlistavao vlastitu kompaniju. Kada je Nacionalno udruženje trgovaca vrijednosnim papirima (NASD) odobrio izlistavanje dionica, već u drugoj minuti Belfort je zaradio 1,2 milijuna dolara.

Na brokerima Strattona je bilo da ulagačima prodaju što više dionica. Do kraja dana rezultat je bio za knjigu rekorda: dionica je završila s cijenom od 19 dolara, što je značilo rast od 500 posto. Zarada Vuka s Wall Streeta bila je oko 20 milijuna dolara. Brokeri su ga obožavali, a prvi suradnici bili su mu beskrajno odani.

Kako sačuvati kontrolu na ilegalnim dionicama

Problem je predstavljalo kako sačuvati kontrolu nad ilegalnim dionicama u Steve Madden Shoesu. NASD je dopuštao zadržavanje samo pet posto dionica . Ostatak je trebalo prepustiti vlasniku Stevu Maddenu prije nego što se kompanijom počne trgovati. Međutim, to je bilo rizično jer je morao vjerovati da će on vratiti novac nakon izlistavanja. Ali nije bilo izbora.

Znao je to i Steve. Ako nije igrao igru, "bojler soba" je mogla uništiti cijenu njegovih dionica. Taj je mač visio nad glavama svih kompanija kojima je Stratton vodio inicijalnu javnu ponudu (IPO). U svijetu Wall Streeta, naime, bilo je uobičajeno imati tzv. rupu ili osobu koja je bila vlasnik dionica samo na papiru.

- Samo po sebi, to nije bilo ilegalno, ali način na koji smo mi koristili kandidate - da potajno kupuju velike količine novih Strattonovih izdanja - kršio je toliko zakona o vrijednosnim papirima da je Komisija za trgovanje vrijednosnim papirima (SEC) pokušavala smisliti nove ne bi li nas zaustavila - priznaje Belfort.

Drugi je problem bio kako bankirati novac, a da se regulatorima ne upali "crvena lampica". Već je imao optužnicu SEC-a tešku 22 milijuna dolara kojom mu se pripisuje manipulacija dionicama i taktika trgovanja pod velikim pritiskom.

Propast carstva

Rješenje za pohranjivanje novca pronašao je s prijateljem koji ga je opskrbljivao drogom i dobrim krivotvoriteljem. U Švicarskoj banci otvorili su račun na ime starije dame, tete njegove supruge , na koji su pohranjeni milijuni dolara. Prokrijumčarila ga je grupa odanih ljudi, uključujući i vlastite roditelje i punicu. Zatim je osnovao malu tvrtku preko koje se novac iz Švicarske vraćao u SAD. Neke kompanije u kojima je bio suvlasnik nasušno su trebale gotovinu, a dio novca koji je stizao "opran" iz Švicarske bio je u madracima i poplunima.

Iako je manipulirao dionicama 34 kompanije kojima je organizirao IPO, Belfort je vjerovao da je previše pametan da bi ga uhvatili "šeprtljavi istražitelji SEC-a" , a njegovi mentori bili su prepredeni učitelji.

Ipak, jednog dana sve je krenulo nizbrdo. Na primopredaju novca spremnog za pranje zamjenik Danny došao je kasno i toliko drogiran da je udario nekoliko automobila u podzemnoj garaži. Prijatelj "diler" koji ga je čekao bio je toliko iznerviran da je potegnuo pištolj. Osiguranje je pozvalo policiju koja je povjerovala da se radi o dilerskom obračunu. Ipak, nedugo nakon toga saznao je da mu je FBI za petama .

Izdao najbliže suradnike

Negdje pokraj Rima, upuštajući se u oluju, potopio je vlastitu jahtu na kojoj je bio helikopter, hidroavion, četiri motora.. . Supruga ga je ostavila nakon što ju je u svađi bacio niz stubište, a s četverogodišnjom kćeri automobilom je prošao kroz zatvorena vrata garaže. Završio je na rehabilitaciji gdje mu je dijagnosticirana kompulzivna ovisnost o trošenju i seksu. Nakon godinu dana trijeznog stanja izgubio je dodir s prijateljima.

Eri Strattona došao je kraj, izbačen je iz NASD-a zbog prijevare klijenata i tvrtka je trebala biti likvidirana. Sa Stevom Maddenom uspio se nagoditi . U međuvremenu, opet je bio sa suprugom i vodili su skromniji život, u manjoj kući s prepolovljenim brojem posluge.

FBI ga nije zaboravio i pojavio se s optužbom za prijevaru na dionicama i pranje novca . Priznao je kriminal pranja novca i prijevare na dionicama za 200 milijuna dolara , postao je svjedok države i dao je dokaze protiv najbližih suradnika . Osuđen je 2003. godine na četiri godine, ali je služio manje od dvije, bez nagodbe bi dobio i 30 godina.

Snimili istoimeni film s DiCapriom

Redatelj Martin Scorsese snimio je prošle godine film o liku i djelu Jordana Belforta nazvan 'Vuk s Wall Streeta'. Slavnog varalicu utjelovio je holivudski glumac Leonardo DiCaprio.

VIDEO

Belfort je za CNN dao svoje viđenje filma.

- Nakon što sam pogledao film bio sam bez teksta. Na dobar način . Za mene je drukčije nego za publiku. Ja sam se pomirio se sa svojim prošlim životom: napisao sam tu knjigu i to je za mene bilo katarzično iskustvo. Ali vidjeti to na ekranu, s nekim tko je tako dobro obavio svoj posao, ja sam se doslovno znojio u nekim trenucima . Kad se šmrkao kokain, imao sam intenzivne reakcije na sve to - kazao je.

VIDEO

Belfort, koji danas radi kao motivacijski govornik, pohvalio je autore filma jer su napravili priču koja služi kao upozorenje, a ne kao slavljenje pretjerivanja, kao što su neki kritičari tvrdili. Rekao je i kako je proveo više od 100 sati s DiCapriom, pripremajući ga za ulogu.

VIDEO

Pričajući o svojem prošlom životu, Belfort je rekao kako on i njegovi suradnici nisu izgubili dušu odjednom - njihova propast dogodila se korak po korak .

- Ono što se dogodi kada dođete do tog dijela Wall Streeta je da postane vrlo lako racionalizirati sve što činite, potez po potez, i to samo ide sve dalje i dalje - rekao je.

Kada je voditelj primijetio da bi bio bogataš danas da je poslovao legalno, Belfort je izjavio:

- U tome je problem. Najveća greška koju sam počinio je što nisam pričekao . Danas bi vrijedio 10-20 milijardi - rekao je.

Belfort žrtvama svojih prevara navodno duguje oko 100 milijuna dolar a. Do sada im je vratio oko 12 milijuna, a 100 posto zarade od njegove knjige ide u fond za vraćanje tog duga.

- Ono što sad radim, predajući 100 posto profita, je vjerojatno najiskrenija stvar koju mogu učiniti . Stvarno se osjećam loše zbog svega što se dogodilo. Pitali ste me je li me sram: tada me bilo. Danas više nije . Ne želim živjeti u sramoti, mislim da je to otrovna emocija. Živim sa žaljenjem, a to znači da aktivno pokušavam popraviti sva zla koja sam počinio u prošlosti - izjavio je za CNN.

VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je