Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vukovi kod Novog Vinodolskog siju strah: Zaklali konje i psa

U višim predjelima napadalo je dosta snijega. Srne i jeleni lak su plijen za vuka u dubokom snijegu pa divljač bježi niže, prema moru. Za divljači su krenuli i vukovi

85 komentara

Vukovi su se ponovno pojavili iznad Novog Vinodolskog i u šumskom dijelu vinodolske općine. U nekoliko mjeseci zaklali su dvadesetak konja i jednog psa.

POGLEDAJTE VIDEO:

U višim predjelima napadalo je mnogo snijega. Srne i jeleni su zbog dubokog snijega lak plijen za vuka, pa divljač bježi niže, prema moru. Za divljači su krenuli i vukovi, a ljudi su u strahu zbog životinja koje drže.

- Problema s vukovima imamo već šest godina. Meni su ove zime zaklali četiri ždrebeta. Pokušavali smo na sve načine riješiti problem, ali to je komplicirano. To je dugotrajna procedura, koja podrazumijeva zvanje veterinara te inspekciju koja izlazi na teren. Kad se sve utvrdi, treba najmanje dvije godine da za svako izgubljeno ždrijebe dobijete oko 2000 kuna - tvrdi Mijat Jovanović, predsjednik Konjogojske udruge Primorac.

Inače, vukovi haraju iznad Novog Vinodolskog na području Krmpota, Batera, Pletena...

- Trenutačno dva čopora od pet ili šest vukova haraju. Prošle subote smo naišli na leš ždrijepca, a u nekoliko mjeseci ostali smo bez dvadesetak ždrebadi i psa - ogorčen je Jovanović. Dodao je da je za njega jedino logično rješenje ukinuti zaštitu vukova te omogućiti lovcima njihov odstrel.

- Isto je kao s medvjedima. Treba pratiti njihovo kretanje, te ako se populacija poveća, treba je smanjiti - dodao je Jovanović. Mještani su nam kazali da se oni ne boje vuka jer, kako tvrde, on se uglavnom kreće noću i izbjegava čovjeka.

Možda vas zanima i ovo:
Message