Obavijesti

News

Komentari 35

Vukovi se goste na Krbavi: 'On je ovdje očito domaća životinja'

Vukovi se goste na Krbavi: 'On je ovdje očito domaća životinja'
5

Vuk je u Hrvatskoj strogo zaštićena životinja, odstrela nema, pa se svaki krivolov kažnjava s 40 tisuća kuna i oduzimanjem oružja. Stočari pak na odštetu čekaju i po nekoliko godina

VIDEO

Vuk vam je ovdje, nažalost, domaća životinja! Tu na Krbavi, samo oko Udbine, ima sigurno pedesetak jedinki u sedam, osam čopora, napadaju našu stoku, a mi smo nemoćni.

Ovo nije “lovačka”, nego istinita priča koju nam govori Nikola Mažar, predsjednik lovačkog društva u Udbini. Na slavnom Krbavskom polju najveća se bitka danas vodi s vukovima, jer im je “trpeza” vrlo brzo porasla za 300 posto. Toliko je, naime, unatrag samo četiri godine ovdje porastao broj grla, najviše ovaca i krava, i vukovi dolaze u gozbu.

Vuk - odličan strateg 

Ovčar Stipo Gučanin broji oko 900 ovaca za proizvodnju mlijeka i dosad je zbog vukova imao velike gubitke. Ovce su mu napadnute u nekoliko navrata. Neke budu zaklane, a druge, kaže, ugibaju u stampedu kad vukovi uđu među njih. U zadnjem je napadu izgubio 290 ovaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vuk vam je veliki strateg, jako mudar lovac. Evo i sad, dok mi stojimo ovdje dolje, njihovi su čopori tu po okolnim uzvisinama i promatraju gdje je koje tele, je li odvojeno od krave, pripremaju strategiju - kaže Josip Šubarić, zaposlenik na farmi Natura Beef, koja broji gotovo 500 krava.

Pas Hulk brani krave 

Slobodne su, i noću i danju na ispaši, jer je riječ o ekološkoj proizvodnji. Čuvaju ih srednjoazijski pastiri, psi teži, pa i jači od vuka, no teladi i kravama spasa ponekad nema. Tijekom samo deset dana u prosincu farma je zabilježila tri napada vukova. Neki dan, oko 6.30 sati, dvije su krave obranile jedno mlado, ali ga je vuk, međutim, toliko izgrizao da je na kraju tele uginulo.

Vuk je u Hrvatskoj strogo zaštićena životinja, odstrela nema, pa se svaki krivolov kažnjava s 40 tisuća kuna i oduzimanjem oružja. Stočari pak na odštetu čekaju i po nekoliko godina.

- Ako smo zaštitili vuka, zaštitimo i OPG-ove - poručuje udbinski načelnik Josip Seuček dodajući kako isplata odšteta mora ići brže. Osim toga, kaže, ni jedna električna ograda, kakve stoje oko farmi, ne može biti efikasna kao pastir.

- Kaže se da vuk voli seljaka koji plete, a ne čobana s frulom - mudro zbori načelnik s Krbave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.