News

Komentari 35

Vukovi se goste na Krbavi: 'On je ovdje očito domaća životinja'

Vukovi se goste na Krbavi: 'On je ovdje očito domaća životinja'

Vuk je u Hrvatskoj strogo zaštićena životinja, odstrela nema, pa se svaki krivolov kažnjava s 40 tisuća kuna i oduzimanjem oružja. Stočari pak na odštetu čekaju i po nekoliko godina

Vuk vam je ovdje, nažalost, domaća životinja! Tu na Krbavi, samo oko Udbine, ima sigurno pedesetak jedinki u sedam, osam čopora, napadaju našu stoku, a mi smo nemoćni.

Ovo nije “lovačka”, nego istinita priča koju nam govori Nikola Mažar, predsjednik lovačkog društva u Udbini. Na slavnom Krbavskom polju najveća se bitka danas vodi s vukovima, jer im je “trpeza” vrlo brzo porasla za 300 posto. Toliko je, naime, unatrag samo četiri godine ovdje porastao broj grla, najviše ovaca i krava, i vukovi dolaze u gozbu.

Vuk - odličan strateg 

Ovčar Stipo Gučanin broji oko 900 ovaca za proizvodnju mlijeka i dosad je zbog vukova imao velike gubitke. Ovce su mu napadnute u nekoliko navrata. Neke budu zaklane, a druge, kaže, ugibaju u stampedu kad vukovi uđu među njih. U zadnjem je napadu izgubio 290 ovaca.

- Vuk vam je veliki strateg, jako mudar lovac. Evo i sad, dok mi stojimo ovdje dolje, njihovi su čopori tu po okolnim uzvisinama i promatraju gdje je koje tele, je li odvojeno od krave, pripremaju strategiju - kaže Josip Šubarić, zaposlenik na farmi Natura Beef, koja broji gotovo 500 krava.

Pas Hulk brani krave 

Slobodne su, i noću i danju na ispaši, jer je riječ o ekološkoj proizvodnji. Čuvaju ih srednjoazijski pastiri, psi teži, pa i jači od vuka, no teladi i kravama spasa ponekad nema. Tijekom samo deset dana u prosincu farma je zabilježila tri napada vukova. Neki dan, oko 6.30 sati, dvije su krave obranile jedno mlado, ali ga je vuk, međutim, toliko izgrizao da je na kraju tele uginulo.

Vuk je u Hrvatskoj strogo zaštićena životinja, odstrela nema, pa se svaki krivolov kažnjava s 40 tisuća kuna i oduzimanjem oružja. Stočari pak na odštetu čekaju i po nekoliko godina.

- Ako smo zaštitili vuka, zaštitimo i OPG-ove - poručuje udbinski načelnik Josip Seuček dodajući kako isplata odšteta mora ići brže. Osim toga, kaže, ni jedna električna ograda, kakve stoje oko farmi, ne može biti efikasna kao pastir.

- Kaže se da vuk voli seljaka koji plete, a ne čobana s frulom - mudro zbori načelnik s Krbave.

Najčitaniji članci