Obavijesti

News

Komentari 46

Vukšić o radnicima bez plaća: 'Država sama zakida radnike'

Vukšić o radnicima bez plaća: 'Država sama zakida radnike'
8

Radnici tvornice "Motori i dizalice" u sklopu riječkoga Brodogradilišta "3. maj" su u štrajku. Traže četiri neisplaćene plaće. O njihovom problemu progovorio je Vukšić

VIDEO

I dok je 350 radnika državne tvornice "Motori i dizalice" u sklopu riječkoga Brodogradilišta "3. maj" krenulo u štrajk kojim traže četiri neisplaćene plaće, o njihovom problemu u Saboru je progovorio Branko Vukšić. 

- Počela je korizma, međutim mnogi radnici u Hrvatskoj su se odavno odrekli onog što se inače vjernici u vrijeme korizme odriču. Pitanje je, što čega se radnici danas mogu više i odricati? Nažalost, odrekli su se njih, Vlada se odrekla radnika i ne radi za radnike ono što bi trebala raditi - rekao je. 

Napomenuo je da u civiliziranom svijetu nema toga da radnik radi i da ne prima plaću.

- Država kaže da će poslodavac morati u zatvor ako ne isplati plaću, a može isplaćivati plaću. A što je sa državom? Ti radnici nisu dobili 4 mjeseca plaću koju su zaradili, dolazili su uredno na posao, ali nije im isplaćena plaća. Godinu i pol dana prije toga neredovito dobivaju plaću. Postoje svi preduvjeti da se otvori stečaj ili predstečajna nagodba, ali stvorena je mogućnost da netko ode u zatvor, da se nekoga zatvori zbog toga što radnicima ne isplaćuje plaće. Država mora isplaćivati jer je 100% vlasnik i mora izvršavati svoje obveze - poručio je Vukšić. . 

Napomenuo je da je ovime novih 350 obitelji dovedeno u nezavidan položaj, a ti ljudi, kaže, nemaju čime platiti djeci užinu.

- To su ona potencijalna gladna djeca u školama, kojoj se znaju iz ove govornice ismijavati - napomenuo je Vukšić. 

'Država sama zakida radnike'

Upitao je hoće li ministar gospodarstva ili netko u Vladi zbog nečinjenja u toj tvrtki i odgovarati. 

- Znamo što se događa sa RIZ-om, Imunološkim zavodom i desetinama poduzeća u kojima radnici rade, ne primaju plaću. I sada bi oni trebali imati vjere u pravnu državu. Pitanje je, kako da steknu svoja prava, kako da imaju povjerenja u državu kada država sama zakida te radnike? Radnici su se odrekli svega, a država se odrekla radnika i 350 ljudi koji danas štrajka glađu nema nikakvu perspektivu u ovoj državi jer Vlada zanemaruje one osnovne postulate koje smo ovdje donijeli - zaključio je. 

Kajin: Slogan Turističke zajednice je kopija

Nezavisni Damir Kajin da bi rješenje možda bilo da Uljanik preuzme Tvornicu motora. Između ostalog osvrnuo se na slogan Hrvatske turističke zajednice. 

- Hrvatska puna života, full of life, u narodu prozvanom da se tako izrazim full of shit. Riječ je o jednom bezobraznom plagijatu, kopiji koju su ukrali u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Povrijedili su sva načela autorskog prava - rekao je Kajin.

Podsjetio je da je Franjo Tuđman ekspresno smijenio ondašnjeg ministra turizma jer je na natječaju prošao slogan s njime povezane osobe, no razlika je kaže u cijeni slogana. 

- Turistička zajednica ovaj slogan je platila 2,8 milijuna kuna, a onaj slogan je koštao 12.000 kuna. Sva sreća da je ljestvica spuštena na zemlju pa je ministar Lorencin, Ivošević ne moraju preskakati jer vjerojatno u nekim drugim okolnostima bi podnijeli i sami ostavke - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature