Obavijesti

News

Komentari 87

Vukšić: Treći entitet je rješenje pitanja o Bosni i Hercegovini

Vukšić: Treći entitet je rješenje pitanja o Bosni i Hercegovini
1

Zastupnik nacionalnih manjina Nedžad Hodžić, zbog izrečenoga, što smatra grubim narušavanjem integriteta i ustavnog rješenja susjedne BIH, zatražio je stanku

VIDEO

Tijekom saborske rasprave postavilo se i pitanje zaštite Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH kroz treći entitet. 

Boro Grubišić kazao je da je Hrvatska kao članica EU dobila povijesnu šansu da preuzme inicijativu u Uniji za konačno rješavanje ustavne i drugih kriza u BiH.

Boro Grubišić pohvalio premijera što je išao u Mostar

- Mislim da ovu povijesnu šansu ne smijemo propustiti - rekao je.

Čestitao je premijeru što je u pravi trenutak otišao u Mostar čime je pokazao i dokazao zainteresiranost Hrvatske za rješavanje stanja.

- Sada se treba uključiti i dati hrvatska stajališta u svezi Bosne i Hercegovine. S tri entiteta imamo puno manji broj administracije, jeftiniju državu i državu koju će sva tri naroda doživljavati kao svoju i to se ne treba uopće stidljivo govoriti. To treba jasno i glasno reći u Saboru - rekao je.

Branko Vukšić (Laburisti) složio se Grubišićem da ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u Bosni i Hercegovini, već da treba ozbiljno nametnuti razgovor o toj temi.

- Mislim da je treći entitet rješenje pitanja o Bosni i Hercegovini - ustvrdio je Vukšić.

Hodžić: To je nedopustivo

Zastupnik nacionalnih manjina Nedžad Hodžić, zbog izrečenoga, što smatra grubim narušavanjem integriteta i ustavnog rješenja susjedne BiH, zatražio je stanku.

- Smatram to nedopustivim u ovom parlamentu i želim da se o tome progovori - kazao je.

Nedžad Hodžić zamolio je zastupnike da se, kada govore o BiH, koja je međunarodno priznata zemlja, ne prelaze granice.

- Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice BiH prije dvadesetak i više godina, to crtanje nije donijelo nikakvo dobro narodima. BiH je pretrpjela strašan rat, platila je cijenu svih političkih igara i s lijeva i s desna i ja molim da se suzdržimo od crtanja, barem u ovom Parlamentu, od crtanja nekakvih novih podjela, nekakvih novih granica - rekao je.

U raspravu se uključio i predsjedavajući Josip Leko napominjući da je traženje rješenja za ravnopravnost u BiH na demokratski način rasprave.

- Nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava. To čak nije iznošenje političkog stava institucija kao što je Sabor nego je to stajalište pojedinih zastupnika i klubova. I sve dok je u okviru demokratskih pravila postupanja u Saboru nitko im ne može oduzeti riječ da iznose svoje politička stajališta - poručio je.

Gordan Jandroković (HDZ) prozvao je Hodžića da je zloupotrijebio institut stanke.

- Možda bih vas mogao pitati kao hrvatskog državljana, zar vas ne smetaju pozivi na ukidanje kantona? Zar vas ne smeta što hrvatski narod kao konstitutivni jednakopravni narod u BiH na papiru takav nije i u stvarnosti, u stvarnome životu? Pa da ste možda nastupili tako pa onda sve to stavili u balans onda bi vaše izlaganje bilo vjerodostojnije. Na ovaj način čini mi se da ste ipak skrenuli pozornost samo na jedan dio priče, a nedovoljno objektivno govorili o stvarnom stanju u BiH - izjavio je.

Ustvrdio je da je BiH država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba i da će kao takva ostati ili je neće biti. Legitimnim smatra da se u Saboru raspravlja i iznose različite ideje o tome kako bi BiH trebala izgledati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...