News

Komentari 1

WHO prikuplja dokaze za moguću istragu ratnih zločina počinjenih od strane Rusa

WHO prikuplja dokaze za moguću istragu ratnih zločina počinjenih od strane Rusa

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da su ruski vojnici uništili ili oštetili gotovo 400 zdravstvenih ustanova od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prikuplja dokaze za moguću istragu ratnih zločina počinjenih napadima ruskih snaga na zdravstvene ustanove, objavili su njezini čelnici u subotu u Kijevu.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i direktor za izvanredna stanja Mike Ryan održali su konferenciju za novinare u Kijevu kamo su stigli u nenajavljen posjet i otkrili da je WHO dokumentirao već 200 napada na bolnice i klinike u Ukrajini.

- Hotimični napadi na zdravstvene ustanove kršenje su humanitarnog prava i kao takvi" (ako to istraga potvrdi) oni su "ratni zločini"- rekao je Ryan.

- Nastavljamo prikupljati dokumente i svjedočanstva o tim napadima... i vjerujemo da će UN-ov sustav i Međunarodni kazneni sud i drugi poduzeti potrebne istrage kako bi procijenili je li postojala zločinačka nakana iza tih napada- rekao je.

Rusija je odbacila prethodne optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o mogućim ratnim zločinima te niječe da gađa civilne mete u ratu u Ukrajini.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Ryan je rekao da je WHO dokumentirao 200 napada, no bilo ih je više.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da su ruski vojnici uništili ili oštetili gotovo 400 zdravstvenih ustanova od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Glavni direktor WHO-a uputio je poruku ukrajinskom narodu na konferenciji u Kijevu.

- WHO je s vama... Nastavljamo pozivati Rusku Federaciju da prekine ovaj rat- rekao je Tedros.

Države članice WHO-a u utorak će razmatrati rezoluciju protiv Rusije koja bi mogla obuhvatiti zatvaranje velikog regionalnog ureda u Moskvi, prema dokumentu u koji je agencija Reuters imala uvid.