News

Komentari 0

WHO: Sirija treba humanitarnu pomoć nakon razornog potresa

WHO: Sirija treba humanitarnu pomoć nakon razornog potresa

Ova kriza dolazi nakon višestrukih kriza u pogođenoj regiji, rekla je Adelheid Marschang, visoka dužnosnica WHO-a za krizne situacije

Visoki dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su u utorak da su potrebe Sirije za humanitarnom pomoć na najvišoj razini nakon velikog potresa u kojem su u ponedjeljak poginule tisuće ljudi na jugoistoku Turske i sjeveru Sirije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Adelheid Marschang, visoka dužnosnica WHO-a za krizne situacije, rekla je da Turska ima snažne kapacitete za odgovor na krizu i da će glavne potrebe u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju biti u Siriji, koja se već bori s dugogodišnjom humanitarnom krizom zbog građanskog rata i izbijanja kolere.

"Ova kriza dolazi nakon višestrukih kriza u pogođenoj regiji", rekla je na sastanku WHO-a u Ženevi.

"Posvuda po Siriji potrebe su najviše nakon gotovo 12 godina duge, kompleksne krize, a humanitarna financijska pomoć i dalje pada".

Rekla je da će u obje zemlje vjerojatno biti pogođeno gotovo 23 milijuna ljudi, uključujući 1,4 milijuna djece.

WHO je objavio da šalje hitnu humanitarnu pomoć, uključujući hitnu kiruršku opremu, i da aktivira mrežu medicinskih timova za krize situacije.

"Sada se utrkujemo s vremenom", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Svake minute, svakoga sata koji prođe, izgledi za pronalazak preživjelih u ruševinama su manji".

Rekao je da je WHO osobito zabrinut za područja u Turskoj i Siriji odakle od potresa u ponedjeljak nisu stigle nikakve informacije.

"Karta šteta jedan je od načina da doznamo gdje moramo fokusirati pažnju", rekao je.

Najčitaniji članci