Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
148 komentara

Za 8,5 mjeseci rada: Agrokor je Ramljaku isplatio milijun kuna!

Uz savjetnike koji su do kraja godine koštali 239 milijuna kuna i Ante Ramljak ima razloga za zadovoljstvo jer svaki mjesec Ramljakova rada Agrokor košta 118.970 kuna bruto, a on zaradi 71.395 kuna

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
148 komentara

Izvanredna uprava Agrokora do kraja prošle godine ukupno je potrošila 458,3 milijuna kuna za 8,5 mjeseci svoga rada. Vidljivo je to iz posljednjeg izvješća koje je Agrokor objavio. Najveći iznos je otišao za spornih 141 savjetnika koji su dosad koštali 239,9 milijuna kuna. Uz njih u Agrokoru radi još 92 zaposlena iz vremena Ivice Todorića. Za njihove plaće je otišlo 53,3 milijuna kuna.

Zbog troškova savjetnika, pogotovo Texo menadžmenta, bivše tvrtke Ante Ramljaka koja zarađuje 242.000 tjedno izbila je politička afera, a premijer Andrej Plenković je i danas rekao da mu je to upitno s "moralnog aspekta". Konačnu odluku tek treba donijeti.

SKUPO PLAĆENI Plenković o savjetnicima: Ono što me smeta je etički aspekt

Posljednje izvješće pokazuje i da je sam Ante Ramljak u osam i pol mjeseci koštao Agrokor više od milijun kuna. Točnije, 1,041 milijun kuna

Svaki mjesec Ramljakova rada Agrokor košta 118.970 kuna bruto (osim travnja, kad je imao nešto manje jer nije radio cijeli mjesec). Od tog iznosa Ramljaku ostaje 71.395 kuna, a ostak mu je isplaćen za zdravstvene i mirovinske doprinose, ali i porez

Izvanrednom Vladinu povjereniku visok udio plaće ostaje jer nije stalno zaposlen nego radi na ugovor o djelu. Iako je radio u financijskoj industriji, Ramljak nikad nije bio ovako visoko u hijerarhiji tako velikog sustava i primanja su mu bila znatno manja. "Lex Agrokor" je odredio ovako visoka primanja jer se vodio time da izvanredni povjerenik ima pravo na plaću u prosjeku svih bivših članova uprave u vrijeme Ivice Todorića.

NAKON STANKE U SABORU Maras o aferi konzultanti: Kako samo premijer nije ništa znao?

Od svih savjetnika koji su koštali 239,9 milijuna kuna, najviše je otišlo upravo za savjetnike za restrukturiranje do kraja godine: čak 116,9 milijuna kuna. Tu su Alix partneri glavni savjetnik, a oni su uzeli kao podizvođače bivšu Ramljakovu tvrtku Texo, ali i Alteru savjetovanje.

U Agrokoru navode da to nije završni račun jer će neki računi za prosinac tek biti ispostavljeni. Povećani opseg računa za savjetnike za restrukturiranje pravdaju dodatnim uslugama u prosincu.

Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London POVUKAO PRVI POTEZ Todorić sudu: Naložite im da obustave sklapanje nagodbe

Ostatak troška je na materijalne rashode, plaće već zaposlenih, ali i otpremnine kojih je izvanredna uprava isplatila 79,3 milijuna.

Uz to sve, Ramljak i njegovi menadžeri su se osigurali od odgovornosti, a za to je potrošeno 14 milijuna kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message