News

Komentari 1

Za bolji svijet: Želimo vidjeti više žena u hodnicima moći i sobama za poslovne sastanke!

Za bolji svijet: Želimo vidjeti više žena u hodnicima moći i sobama za poslovne sastanke!

Glavni tajnik UN-a istaknuo je da treba više žena na visokim pozicijama. To uključuje više ministrica okoliša, poslovnih lidera, predsjednica i premijerki...

Povodom međunarodnog dana žena glavni tajnik UN-a António Guterres je ukazao na djevojke i žene koje su zbog pandemije zadržane izvan radnih mjesta i škola te suočavanjem s rastućim nasiljem i siromaštvom. Često su mete nasilja i zlostavljanja samo zbog svog spola. Žene također obavljaju veliku većinu neplaćenog, ali osnovnog posla u njezi.

- U svim zemljama žene su skandalozno malo zastupljene u hodnicima moći i sobama za poslovne sastanke. Kroz jamčenje kvalitetnog obrazovanja djevojke mogu dobiti priliku graditi živote koje žele i pomoći da svijet bude bolje mjesto za sve nas. Rodna nejednakost je u biti pitanje moći, u svijetu i kulturi u kojoj dominiraju muškarci. Odnosi snaga moraju biti obrnuti – zaključio je António Guterres koji tvrdi da je pandemija za žene okrenula sat unatrag, a ne unaprijed prema pravima žena.

Istaknuo je da treba više žena na visokim pozicijama. To uključuje više ministrica okoliša, poslovnih lidera, predsjednica i premijerki. Prema njegovim riječima upravo one mogu potaknuti zemlje da se pozabave klimatskom krizom, razviju zelena radna mjesta i izgradi pravedniji i održiviji svijet.

Upravo je na to ukazala i austrijska ministrica za obitelj, žene i medije Susanne Raab na predstavljanju nove inicijative za podršku djevojkama i ženama pod nazivom "Let`s empower Austria" (LEA). Društvo su joj pravile žene iz različitih zanimanja poput prve i jedine austrijske kancelarke Brigitte Bierlein, svjetski poznate kuharice Johanne Maier i vojne časnice Sylvie Sperandio.

Raab kaže kako im je cilj djevojčice usmjeriti u pravcu poslova vezanih za matematiku, tehniku i znanost. U fokusu je i financijska neovisnost žena.

- Zapanjujuće je vidjeti da još uvijek u Austriji imamo veliku razliku u pogledu plaćanja između muškaraca i žena na istim pozicijama. Također žene rade u lošije plaćenim branšama od muškaraca. To želim promijeniti. Želim da žene dođu na bolje plaćene pozicije koje se nalaze u dominantnim zanimanjima od strane muškaraca – rekla nam je Susanne Raab.

 UN objavio globalni okvir za femicid

Ususret Međunarodnog dana žena Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) i UN Women su objavili novi globalni okvir koji će mjeriti rodno povezana ubojstava žena i djevojčica.

- Pružajući globalnu definiciju femicida, novi statistički okvir UNODC-a i UN Women može pomoći osigurati da svaka žena ubijena zbog svog spola bude prepoznata kao žrtva ovog strašnog zločina i da pravda može biti zadovoljena. Naoružane detaljnijim informacijama, zemlje mogu bolje prilagoditi napore za sprječavanje i okončanje rodno motiviranih ubojstava žena i djevojaka - rekla je izvršna direktorica UNODC-a Ghada Waly.

Femicid se događa u svim regijama i zemljama svijeta. Međutim, za razliku od drugih oblika nasilja nad ženama, globalni ili regionalni statistički pristup za femicid još nije stvoren.

- Nedostatak ovih dokaza bio je glavna prepreka za rješavanje jednog od najekstremnijih oblika nasilja nad ženama. Provedba ovog okvira dat će nam usporedive nacionalne podatke te globalne i regionalne procjene koje nam mogu pomoći u praćenju napretka i poduzimanju odlučnih mjera za okončanje rodno povezanih ubojstava žena i djevojaka - dodala je izvršna direktorica UN Women Sima Bahous.

 Okvir pruža statističku definiciju femicida te navodi karakteristike koje definiraju rodnu motivaciju ubojstava, kao što je odnos između počinitelja i ženske žrtve (na primjer, intimni partner ili drugi član obitelji). Te su karakteristike definirane na globalnoj razini kako bi se osiguralo da su nacionalni podaci o femicidima usporedivi među zemljama, bez obzira na postojeće nacionalne zakone koji ponekad daju različite definicije tog kaznenog djela.

2020. godine oko 47.000 žena i djevojaka širom svijeta ubili su njihovi intimni partneri ili drugi članovi obitelji. Ovi podaci se temelje samo na femicidima počinjenim u obitelji. 

Najčitaniji članci