Obavijesti

News

Komentari 323

Od 200 kandidata za posao, oni su zaposlili četiri člana HDZ-a

Od 200 kandidata za posao, oni su zaposlili četiri člana HDZ-a
4

Najmanje četvero HDZ-ovaca prošla su na natječaju u Narodnim novinama i svi su iz Krapinsko-zagorske županije. Kako doznajemo, zapošljavanja su išla preko predsjednika županijskog HDZ-a...

VIDEO

Državna tvrtka Narodne novine, koja je zadnjih godina gomilala gubitke, nikad nije imala radno mjesto voditelja strateškog razvoja. Mjesto je otvoreno zimus. Zatim je raspisan natječaj za njegovo popunjavanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:49

I kao budući strateg tvrtke izabran je Damir Belošević, HDZ-ov načelnik zagorske općine Đurmanec. Ekonomist Belošević za načelničku funkciju prima mjesečno 12.545 kuna. A kao voditelj strateškog razvoja Narodnih novina trebao bi imati plaću od oko 17.000 kuna. Zakon mu ne brani da istodobno bude na obje funkcije pa bi ovaj HDZ-ovac s gotovo 30.000 kuna plaće bio jedan od najplaćenijih dužnosnika. Zarađivat će mjesečno oko 7000 kuna više od premijera i svojeg stranačkog šefa Andreja Plenkovića. Belošević nam, unatoč mailu, pozivu i poruci kod tajnice, nije odgovorio što ga kvalificira za novu funkciju, zašto se prijavio i hoće li zaista ostati primati dvije plaće, kao što smo dobili informaciju u Narodnim novinama.

'I prije je bilo političkog zapošljavanja, ali nikad ovako'

Ali Belošević nije jedini HDZ-ovac izabran na natječaju za radna mjesta na koji se ukupno javilo više od 200 kandidata.

- Znali smo u tvrtki tko će biti izabran na rukovodeće pozicije i prije nego što se itko prijavio na natječaj. Samo dva, tri rukovodeća radna mjesta nisu popunjena stranačkim ljudima. I prije je bilo političkog zapošljavanja, ali nikad ovako - kaže nam ogorčeni zaposlenik Narodnih novina, koji je inače dobro upućen u zapošljavanja u tvrtki.

Najmanje su četvero HDZ-ovaca prošli na natječaju i svi su iz Krapinsko-zagorske županije. Kako nam objašnjava naš sugovornik, zapošljavanja su išla preko predsjednika županijskog HDZ-a Žarka Tušeka, koji je i saborski zastupnik. U upravi Narodnih novina je već od ranije Tušekov prijatelj i stranački kolega Mato Regvar, drugi član je Robert Hirc, član Reformista Radimira Čačića koji podržavaju Vladu. Tvrtku vodi Zlatko Hodak, koji nije u stranci. I trojac iz uprave je izabran na javnom natječaju. Ta uprava je, među ostalim, za novog rukovoditelja sektora logistike izabrala HDZ-ovca Miroslava Ivankovića.

Zagreb: Narodne novine u naselju Savski Gaj

Mlada nada stranke

On je do prošle godine bio predsjednik stranačke mladeži u Zagorju. Logistika je izuzetno važna za poslovanje Narodnih novina pa je traženo pet godina radnog iskustva tražene stručne spreme koja je određena kao visoka ili viša te tri godine na rukovodećim radnim mjestima vezanim za poslove logistike.

Mlada HDZ-ova nada je u svibnju 2017. godine sudjelovala na lokalnim izborima, a onda ga je stranka predstavila kao informatičara i prvostupnika ekonomije. Dakle, još nije imao visoku stručnu spremu, a radio je “u Hrvatskom geološkom institutu kao odgovorna osoba unutarnje čuvarske službe”. Je li zato Ivanković ispunio uvjet o pet godina rada u spremi i tri godine kao rukovoditelj logistike? Pitali smo upravu.

- Svi izabrani kandidati su u stručnom smislu prepoznati kao najbolji među onima koji su se prijavili za svaki pojedini natječaj - dobili smo općeniti odgovor, a to isto je odgovoreno i za stručne kvalifikacije drugih izabranih.

I novi rukovoditelj službe financijskih i računovodstvenih poslova je HDZ-ovac Daniel Vnuk.

On je član i Skupštine Krapinsko-zagorske županije, gdje je oporba SDP-ovu županu. Reference ekonomista Vnuka za to mjesto nisu upitne s obzirom na rad u banci i Ministarstvu financija te široko domaće i inozemno obrazovanje.

Upravo je on poslužio kao primjer i nekim HDZ-ovcima s kojima smo razgovarali kao stručan kadar koji će pomoći izvući tvrtku iz gubitaka. Nisu opovrgavali da je stranka pogurala zapošljavanja.

Politolog vodi nabavu

Četvrti kojeg je, prema našim informacijama, pogurala stranka je Marijan Banić. On je brat  HDZ-ovke Martine Banić, koja je u međuvremenu promijenila prezime zbog udaje. I ona je nekad bila predsjednica stranačke mladeži,, bila je saborska zastupnica i jedna od najbližih suradnica Jadranke Kosor. Banićevi roditelji su također radili u Narodnim novinama, ali sin Marijan je prije ovog natječaja radio u komercijalnom odjelu tvrtke na nižem radnome mjestu. Sad će kao diplomirani politolog voditi nabavu tvrtke. Plaća je i za to mjesto iznad 15.000 kuna.

Uprava Narodnih novina tvrdi da su svi izabrani kandidati prošli na natječaju koji je proveden sukladno internim pravilima i proceduri. Kažu i da nije točno da su imena poznata unaprijed, nego ih je sve potvrdila Komisija za izbor kandidata.

- Nije točno da je HDZ dogovorio zapošljavanje svojih članova. Kandidate nije birala ni jedna politička stranke, nego već spomenuto nadležno tijelo unutar Narodnih novina – odgovorila je uprava na čelu sa Zlatkom Hodakom.

Zagreb: Sabor raspravlja o Prijedlogu zakona o poljoprivredi

I prozvani Žarko Tušek negira da je utjecao na zapošljavanje u tvrtki.

- Kao saborski zastupnik nemam ni najmanje ovlasti ni ingerencije prema nijednoj upravi javnog trgovačkog društva i njihovim odlukama - napisao nam je Tušek.

Zagreb: Narodne novine u naselju Savski Gaj

Promašene investicije

Dodao je kako vjeruje da je natječaj u Narodnim novinama proveden zakonito, sukladno svim pravilima, te da osobe odabrane od strane uprave “zadovoljavaju sve propisane stručne i profesionalne uvjete iz natječaja”.

Kaže da stranačku pripadnost zaposlenih ne može komentirati i ne želi vjerovati da bi ikoga moglo smetati ako je “netko od odabranih iz Zagorja, Zagreba ili iz bilo kojeg drugog dijela Hrvatske”.

Treba naglasiti da su Narodne novine u proteklih sedam godina izmijenile čak pet politički postavljenih uprava i da su, zavisno od opcije na vlasti, zapošljavani upravo kadrovi tih stranaka. Tvrtka s oko 450 zaposlenih je od 2013. na putu prema dolje. Prihodi i dobit su u konstantnom padu, a u 2016. i 2017. su skupili 124 milijuna kuna gubitaka. Najpromašenija investicija je bila proizvodnja toaletnog papira. Konačni podaci za 2018. još nisu poznati, ali bi navodno napokon trebali biti pozitivniji.

Miroslav Ivanković 

U životu nikad nisam težio funkcijama, nego smatram da su one rezultat rada, rekao je Ivanković kad je biran za predsjednika mladeži zagorskog HDZ-a. Upitno je da li je ispunio uvjete iz natječaja jer je potrebno pet godina rada u struci i tri godine rukovodećih poslova u logistici. Informatičar je i ekonomist, objavio je HDZ.

Daniel Vnuk 

JADRANSKI DIALOG ADRIATIC COUNCIL

Zastupnik HDZ-a u županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije i vijećnik u općini Oroslavlje. Ovaj ekonomist je ranije radio kao menadžer za rizik u banci, član je uprave MBA-a Croatia. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu se obrazovao i u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, pa mu reference nisu upitne.

Damir Belošević 

belosevic_mat_121010.JPG

Dugogodišnji član HDZ-a. Radio je u banci te bio direktor krapinskog komunalnog poduzeća. Već 2016. godine je pitao može li nakon načelničkog mandata u Đurmancu ići u upravu državne tvrtke, ali su mu rekli da ne može godinu dana. Pa je pitao može li biti paralelno i zamjenik državnih Hrvatskih voda i načelnik, a kad su mu rekli da treba volontirati kao načelnik, to nije prošlo. Sad može primati dvije plaće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 323
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21