Obavijesti

News

Komentari 101

Za Praznik rada u Zagrebu će biti dvije prosvjedne povorke

Za Praznik rada u Zagrebu će biti dvije prosvjedne povorke
1

Jednu organiziraju SSSH i NHS pod geslom "Ljude ispred profita", a drugu sindikat Tehnos i još nekoliko sindikata i udruga pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor"

VIDEO

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, u Zagrebu će obilježiti dvije prosvjedne povorke - ona koju organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pod geslom "Ljude ispred profita", i ona u organizaciji sindikata Tehnos i još nekoliko sindikata i udruga pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor", a oba skupa usmjerena su protiv najavljenih Vladinih mjera u zdravstvenom i mirovinskom sustavu.

Polazišna točka obje prosvjedne povorke je Radnički dom na Krešimirovom trgu, no kreću u različito vrijeme. Okupljanje kolone koju organiziraju SSSH i NHS počinje između 10 i 10.30 sati pred Radničkim domom odakle u 10.30 sati kreće Šubićevom ulicom preko Kvaternikova trga do glavne pozornice u Maksimiru.

Povorka pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor" kreće u podne, a organiziraju je Tehnos - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske i dr.

- Prosvjedujemo jer je opća situacija u zemlji iznimno zabrinjavajuća, a posebno nas brine materijalni položaj radne većine - pad životnog standarda i epidemija siromaštva, gubitak radnih mjesta (posebno za mlade) i nezaustavljivo društveno raslojavanje - stoji u pozivu sindikata Tehnos.

Prosvjedna kolona ići će kroz centar grada do Trga dr. Franje Tuđmana (Keglić) te su usput zaustaviti na nekoliko mjesta koja simboliziraju aktualne probleme, a na Kegliću će uslijediti govori sindikalista i aktivista i popratni glazbeni program.

Predsjednik Tehnosa Denis Geto na Hinin upit zbog čega se organiziraju dva prosvjedna skupa rekao je da su organizatori drugog skupa željeli napraviti jedan veliki prosvjed, ali su ih SSSH i NHS odbili. 

- Oni očigledno smatraju da je to njihov dan i da trebaju voditi organizaciju, a mi nismo htjeli odustati jer smo smatrali da svatko ima pravo na proslavu svog 1. svibnja. No, mi to ne gledamo kao veliki problem. Neka ljudi iskažu svoje poruke koje žele -  poručio je Geto.

Iz SSSH-a i NHS-a je odgovoreno da ne organiziraju sindikalne prosvjede s političkim strankama, a Radnička fronta je politička stranka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe