News

Komentari 290

Za sudar kaznili samo liječnicu: Nije prijavila stanje pacijenta...

Liječnicu koja nije prijavila stanje pacijenta koji se zabio kod naplatnih kućica Sv. Helena kaznili su s 5000 kuna u rekordnom roku. KoHOM tvrdi da bi trebalo uvesti periodično pregledavanje svih vozača...

Nakon strašne prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač pod utjecajem droga, već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent, dobila je nalog za pretres ordinacije.

U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja. U rekordnom roku liječnica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5000 kuna, priopćila je danas Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Smatraju da treba uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godine svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina. Time bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli prijavljivanje pacijenata od strane obiteljskih liječnika, kažu. 

Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima, kažu propisuje sljedeće: „Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište“.

- Dosad smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak, niti je specijalist medicine rada. Teoretski, bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova...) može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik slijedom toga može postati predmetom istrage. Takva odredba u Zakonu postoji od 11. svibnja 2015. i KoHOM je godinama kroz razne institucije pokušavao ukazati na nemoguć položaj u kojem su se našli obiteljski liječnici. Učinili smo to i netom nakon spomenute nesreće 11. srpnja ove godine, obraćajući se direktno državnom tajniku MUP-a, kažu u udruženju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjećaju kako su predlagali izmjene Zakona u skladu s istovjetnim europskim zakonima koji potiču osobnu odgovornost, a liječnicima definiraju točno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji. Unatoč svim naporima, kažu, novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa motornim vozilima, stupio je na snagu 1. kolovoza 2019., a članak 233. koji definira odgovornost liječnika koji iz bilo kojeg razloga nakon pregleda pacijenta nije prijavio MUP-u, ostao je nepromijenjen.

- Nakon rekordno brzog pravosudnog postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju je obiteljski liječnik! Na konkretnom primjeru pacijenta koji je skrivio strašnu prometnu nesreću u Svetoj Heleni, iako je boravio na bolničkom liječenju, sudac prema ovom Zakonu koji definira odgovornost svih liječnika u sustavu, nije jednako postupio prema bolničkom liječniku, što još jednom dokazuje proizvoljno i nedefinirano tumačenje spornih zakonskih odredbi - kažu u KoHOM-u. 

Nakon ovog događaja, a s obzirom da nemaju spoznaju tko je od njihovih pacijenata vozač, kažu, odlučili su  podsjetiti sve svoje kolege liječnike, bez obzira na specijalnost, da još jednom prouče Zakon, svoju prekršajnu i kaznenu odgovornost, te striktno poštuju i sustavno primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promjene zdravstvenog stanja svih svojih punoljetnih pacijenata, potencijalnih vozača. 

- Naše pacijente molimo za razumijevanje jer nas država prisiljava da MUP kontinuirano obavještavamo o njihovom zdravstvenom stanju. KoHOM smatra da se ovim gubi povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje ključno za kvalitetno liječenje. Stoga i ovom prilikom upozoravamo kako država mora na druge načine rješavati probleme nesavjesnih vozača – edukacijom građana o ponašanju u prometu, strožim sankcioniranjem prekršitelja prometnih pravila i slično. Za neodgovorno ponašanje vozača u prometu ne mogu biti odgovorni samo obiteljski liječnici. 

Liječnica iz Čakovca  koja je u rekordnom roku kažnjena jer nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja pacijenta koji je skrivio tešku prometnu nesreću ne želi da joj se otkrije identitet, kaže predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo. 

- Pristala je da progovorimo o njenom slučaju, ali sama o tome javno ne želi govoriti. Dobila je, zasad, nepravomoćnu presudu na koju se žalila, što znači da je sama angažirala i odvjetnika. To će isto za nju biti trošak. Komora će, međutim, stati iza nje na svaki mogući način, pa tako joj i pomoći oko pokrivanja troškova, i plaćanja same kazne, kaže Krolo. Liječnici su preko svoje komore osigurani za ovakve slučajeve, dodaje. 

Najčitaniji članci