Obavijesti

News

Komentari 102

Za ubojstvo dobio 8,5 godina: Otac ubijenog pljunuo na njega

Za ubojstvo dobio 8,5 godina: Otac ubijenog pljunuo na njega
1

Na Županijskom sudu u Karlovcu Mijo Fanjak osuđen je za ubojstvo Tomislava Rendulića u srpnju 2016. na kupalištu rijeke Dobre kod Karlovca. Upucao ga je kuburom u prsa iz neposredne blizine

VIDEO

Za ubojstvo Tomislava Rendulića (21) lani u srpnju na kupalištu rijeke Dobre u Zadobarju kod Karlovca, te za nedozvoljeno posjedovanje oružja u utorak je na Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno osuđen Mijo Fanjak (63) jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od 8 godina i šest mjeseci.

Podsjetimo, Fanjak je sa lokalnim mještanima i mladićima na kupalištu kartao za stolom gdje je došlo do verbalne "zezancije" da će Fanjka baciti u Dobru, na što je on otišao kući i vratio se sa ručno izrađenom kuburom i upucao Tomislava u prsa.  

Za kazneno djelo ubojstva Mijo je osuđen na osam godina zatvora, a za nedozvoljeno posjedovanje oružja na 8 mjeseci. U kaznu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, a Sudsko vijeće mu je zbog opasnosti od ponavljanja kaznih djela odredilo i daljnje zadržavanje u pritvoru.

'Htio sam ih samo ustrašiti. Kubura je slučajno opalila'

Uz to dužan je podmiriti sudske troškove u paušalu od 2.000 kuna, te troškove vještačenja. Nadalje, izrečena mu je i sigurnosna mjera obaveznog liječenja ovisnosti o alkoholu i od njega je trajno oduzeta ručna kubura kojom je usmrtio mladića.

Mijo Fanjak je u svojoj obrani na samom kraju dokaznog postupka iznio da nije imao namjeru usmrtiti mladića već da je pušku donio na kupalište da ustraši mladiće koji su mu govorili da će ga baciti u rijeku, te da je kubura slučajno opalila.  

Predsjednica Sudskog vijeća Sanda Janković u obrazloženju presude je rekla da je Sudsko vijeće cijeneći sve provedene dokaze utvrdilo da je neosporno dokazano da je okrivljenik kritičnog dana upucao Tomislava Rendulića kako je optužen i optužnicom.  

'Nije bilo nužne obrane, pucali ste iz neposredne blizine'

- Iz iskaza svjedoka i očevidaca događaja utvrđeno je da kritičnog trenutka niste imali realnog povoda reagirati na ovakav način, tu nije bilo elemenata nužne obrane, budući da vas oštećeni nije niti napao, već suprotno vašoj obrani, svi materijalni tragovi dokazuju da ste pucali u oštećenika iz neposredne blizine, vaša udaljenost od njega nije bila veća od pola metara i upucali ga u vitalne dijelove prsa uslijed čega je oštećenik zadobio fatalne ozljede prsišta i osrčja uslijed kojih je na licu mjesta preminuo - kazala je predsjednica Sudskog vijeća. 

Sud je u određivanju kazne zatvora kao olakotnu okolnost cijenio što optuženik nije bio kažnjavan, te to što je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio u bitnom stanju smanjene ubrojivosti zbog utjecaja alkohola.

Neovisno na olakotne okolnosti sud je cijenio i činjenicu da je optuženik ubio mladića na samom pragu života.

Otac ubijenog 'poludio': Kako bi sudili da je to vaš sin? 

S ovakvom kaznom nije se mogao pomiriti Željko Rendulić, otac pokojnog mladića, koji je sud pratio zajedno sa suprugom Miricom. Presudu je nazvao sramotnom i verbalno napao sutkinju, javlja KA portal.

-  Kao policajac se protiv ovakvih borim 25 godina, a ovaj će biti vani za tri. Kako bi sudili da je vaš sin u pitanju - rekao je sutkinji Janković Željko Rendulić, te pritom pljunuo na osuđenog Fanjka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci