Obavijesti

News

Komentari 24

Za uređenje NSB-a: Radovi su poskupjeli za 33 milijuna kuna

Za uređenje NSB-a:  Radovi su poskupjeli za 33 milijuna kuna
1

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) trebala bi biti središnje mjesto događanja tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Pitanje je hoće li taj prostor uopće biti na vrijeme spreman...

Zapinju radovi na uređenju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) koja bi trebala biti središnje mjesto događanja tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine, a upitno je hoće li uopće taj prostor biti spreman do početka predsjedanja, piše u petak Jutarnji list.

Rok za dovršetak svih radova na preuređenju NSK, koji je bio prvotno predviđen za 12. prosinca, pomaknut je na 22. prosinca, dakle samo devet dana prije nego što će Hrvatska od Finske prvi put preuzeti predsjedanje Vijećem EU, navodi dnevnik.

Zagreb: Radovi na uređenju Kongresnog centra NSK

Uz to, i radovi su od prvotno procijenjenih 62,1 milijun kuna s PDV-om za obje faze narasli na 95,1 milijun kuna, odnosno poskupjeli su za 33 milijuna kuna s PDV-om.

Radovi na preuređenju oko 7200 četvornih metara u neuređenom dijelu NSK odvijaju se u dvije faze. Prva faza, koja je bila procijenjena i kao najskuplja i koštat će 43,4 milijuna kuna s PDV-om, te je na natječaju za izvođača radova pobijedila tvrtka ING-GRAD, obuhvaća 2900 četvornih metara neuređenog kongresnog centra koji je bio u rohbau izvedbi.

Za taj prostor još je 2011. ishođena građevinska dozvola, a u listopadu 2018. pripremljeno je i idejno rješenje za svih 7200 četvornih metara prostora, dok je na temelju projektne dokumentacije 31. srpnja izdana i građevinska dozvola za cijeli projekt. Stoga je s tvrtkom ING-GRAD 9. travnja potpisan ugovor te su radovi na preuređenju kongresnog centra i započeli.

Zagreb: Radovi na uređenju Kongresnog centra NSK

No, budući da za drugu fazu radova na preostalih 4300 četvornih metara južnog dijela zgrade nije bila dovršena projektna dokumentacija, nego samo idejno rješenje, a većinu tog prostora od 2670 četvornih metara tada je koristila gruntovnica, konzultant je procijenio da će ti radovi stajati samo 18,7 milijuna kuna s PDV-om jer će biti potrebno tek renoviranje, a ne veći zahvati.

No, nakon iseljenja zemljišnoknjižnog odjela krajem travnja 2019., kao i nakon demontaže, prvi put je zapravo utvrđeno da je taj prostor u jako derutnom stanju. Osim toga, niti ne udovoljava tehničkim zahtjevima koji su dobiveni od nadležnih službi EU.

Zato u Vladi sada kažu da zbog tih objektivnih okolnosti, dok se gruntovnica nije preselila, nisu mogli precizno utvrditi opseg potrebnih radova i stvarno stanje prostora, donosi Jutarnji list.