Obavijesti

News

Komentari 180

Zločin u Kerestincu: Petorica osuđena na 8,5 godina zatvora

Zločin u Kerestincu: Petorica osuđena na 8,5 godina zatvora
8

Stjepan Klarić je dobio 3,5 godine zatvora, Dražen Pavlović je dobio godinu dana, Viktor Ivančin 2 godine, Željko Živec godinu dana i Goran Štrukelj godinu dana

VIDEO

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu proglasilo je krivima za iživljavanje nad ratnim zarobljenicima u Konačištu za ratne zarobljenike Kerestinec petoricu bivših čuvara. Dobili su ukupnu osam i pol godina zatvora. Prvooptuženi Stjepan Klarić dobio je tri i pol godine zatvora, Dražen Pavlović je dobio godinu dana, Viktor Ivančin 2 godine, Željko Živec godinu dana i Goran Štrukelj godinu dana. Prva trojica puštena su iz pritvora do nepravomoćnosti presude.

- Nema dvojbe da su se ti događaji odvijali za vrijeme oružanih sukoba Hrvatske vojske i paravojnih snaga kada su se trebale poštovati ženevske konvencije. Nije sporno da su te konvencije bile kršene. Stjepan Klarić je dopuštao podređenima i drugima da se zarobljenike psihički i fizički zlostavlja, a i sam je u tome sudjelovao, rekao je sudac Marjan Garac obrazlažući presudu.

Prvooptuženog Klarića i četvoricu njegovih bivših podređenih terete za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska 1991. Osim što su ih mlatili osuđenici su zarobljenike i seksualno zlostavljali. Tjerali su ih da se skidaju goli i plešu, da se samozadovoljavaju, a neke su tjerali da oralno zadovoljavaju druge zarobljenike. Tjerali su zarobljenike i da se međusobno tuku, a neke zarobljenice su bile silovane od neimenovanih pripadnika osiguranja. Jednoj trudnoj zarobljenici su prijetili nožem pa je od zastrašivanja pobacila. 

Sudac je kao olakotne okolnosti kod određivanja kazne cijenio primjereno držanje optuženih pred sudom kao i njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu u kojem su dali znatan doprinos. Otegotne okolnosti su težina tih djela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na završetku suđenja bivši zapovjednik logora Stjepan Klarić i četvorica suoptuženih rekli su kako se ne osjećaju krivima.

Klarić je iznoseći obranu rekao da u Kerestincu, kao i u prvom Konačištu u Gajevoj u Zagrebu nije bilo ubojstava i silovanja. Tvrdi da su mnogi svjedoci, koji su kao žrtve ispitani tijekom postupka, iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja. Potvrdio je da je za ispitivanja zarobljenika bio zadužen SIS.

Drugooptuženi Dražen Pavlović rekao je da je za 90 posto stvari koje su se navodno događale čuo tek na suđenju, a slično je rekao i petooptuženi Goran Štrukelj. Viktor Ivančin, trećeoptuženi, je rekao da je zarobljenicima znao nositi stvari. Željko Živec brani se šutnjom. 

Optužba je tvrdila da su svjedočenjem žrtava i medicinskom dokumentacijom dokazali krivnju te da je Klarić odgovoran jer je znao za zlostavljanja i nije ih spriječio, ali i da ih je sam naređivao te sudjelovao u njima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a