Obavijesti

News

Komentari 261

'Škorini partneri nisu moje društvo, on je partner SDP-u'

'Škorini partneri nisu moje društvo, on je partner SDP-u'
1

Gostujući na RTL-u, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković progovorio je o nadolazećim parlamentarnim izborima, ali i ostalim političkim aktualnostima...

VIDEO

Na izbore ulazimo spremni, imamo razrađen program, dobro smo se nosili i s 'kosturima' prethodnih vlada, ali i s korona krizom. Sada opet želimo dobiti povjerenje građana, a program ćemo predstaviti u nekoliko narednih dana, rekao je na početku intervjua za RTL Andrej Plenković. 

- Mi smo u četiri vala građane rasteretili za ukupno 9 milijardi kuna, rekao je Plenković kad ga je novinarka RTL-a podsjetila da neke stvari iz prethodnog programa nisu ispunjene. 

- Promet, turizam i ugostiteljstvo su tri sektora iza kojih ćemo snažno stati i u budućnosti. Iz ove turističke sezone želimo izvući maksimum. 

Na pitanje jesmo li opet otvorili vrata ulasku korona virusu u zemlju otvaranjem granica, premijer je objasnio da su se mjere polako opuštale i da ništa nije odlučeno na brzaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prijedlogom zabrane rada nedjeljom ne dodvoravamo se desnici. Mi želimo obiteljima omogućiti da nedjelje provode zajedno. Na tome smo radili dvije godine, analizirajući poslovanje trgovina, rekao je premijer. 

- Baš ste sad izabrali taj Zakon. Bili ste premijer četiri godine i činjenica jest da na desnici jest takva situacija da HDZ-ovo biračko tijelo nagrizaju Domovinski pokret i MOST. Vama odgovara što Škoro i MOST nisu išli zajedno, rekla je premijeru novinarka Damira Gregoret. 

- Na ove će izbore HDZ ići s partnerima s kojima je surađivao 2016., svjestan kako smo upravljali krizama, s jasnim planom i sigurnom budućnosti Hrvatske. Nikad nismo rekli da ćemo u koaliciju s Domovinskim pokretom, a još manje s Mostom, s obzirom na naša iskustva. Na ove izbore HDZ ide pobijediti, a teze koje se plasiraju u javnost, donose drugi, izmišljene su.

Jasno recite, idete samostalno? Možete li biračima garantirati da nakon njih nećete ići u koaliciju s Domovinskim pokretom?

- Idemo na izbore pobijediti, kao što smo pobijedili i zadnji put. Doći će do pregovora nakon izbora, o kojima ćemo govoriti nakon izbora.

Nakon izbora ste spremni razgovarati sa Škorom, Mostom, Restart koalicijom, sa svima njima?

- Kad HDZ pobijedi, oformit ćemo stabilnu parlamentarnu većinu. Sigurno nikad nećemo u koaliciju sa SDP-om.

Možda odete u koaliciju s nekim od njihovih partnera, kao što ste s HNS-om?

- Na ove izbore HNS ide sam.

Možda nakon ovih izbora odete s nekim od partnera iz Restart koalicije?

- Ne mogu biti prognozer i reći što će biti s njima nakon izbora. Ono što gospodin Bernardić pokazuje u zadnje vrijeme je nekompetencija, nedoraslost, nezrelost i najčešće je pun uvreda i primitivizma. On sigurno nije partner na kojeg računamo.

Kad govorite o Škori, nekako ste blagi prema njemu? Štoviše, neki dan ste rekli da vam je simpatičan.

- On je sjajan partner SDP-u, pomogao im je u predsjedničkim izborima. Doveo je ljevicu na vlast. Tu priču, siguran sam, dvaput nećemo gledati.

Jeste spremni sjesti sa Škorom za stol?

- Spreman sam sjesti za stol s onima koji bi uz HDZ pomogli Hrvatskoj, a gospodin Škoro to nije. Posebno ne sada i ne na način kako se ponašao tijekom predsjedničkih izbora."

Znači, nećete sjesti s njim za stol ni nakon izbora?

- Nije naš razgovor garancija u tom pogledu. Kažem vam da je HDZ ozbiljna stranka. Partneri gospodina Škore su toliko žuči i laži bacili u Saboru na HDZ... To nisu moji partneri, to nije moje društvo.

Tko su onda partneri za HDZ?

- Nakon unutarstranaških izbora HDZ je konsolidiran i želim da partneri budu hrvatski birači i hrvatski građani.

Tko onda? Milan Bandić? Što mislite o njemu, možda ponovno odete s njim u koaliciju?

- Ne vjerujem da će proći prag, posebno nakon izjava o potresu. Mi smo osigurali financirati popravak oštećenja onima koji su najjače pogođeni.

Zamjerio vam se?

- Naravno. Problemi nisu bili zbog mene ili HDZ-a već Grada Zagreba i Ministarstva graditeljstva. Tek nakon mog angažmana smo uključili sve koji mogu dati svoj doprinos. Potom smo došli do teksta koji je u javnom savjetovanju i takav tekst mora proći javno savjetovanje. Ono što si ne bih mogao pustiti kao premijer jest pustiti zakon zbog kojeg bi me optužili da sam nekome pogodovao.

Cijeli intervju pročitajte na stranicama RTL-a

Više uskoro...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 261
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21