News

Komentari 2

'Zabrinut sam za lošu kvalitetu zraka, ali to se stalno događa'

'Zabrinut sam za lošu kvalitetu zraka, ali to se stalno događa'

Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone. Čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, rekao je ministar

Uvijek ekološki trebamo biti svi zabrinuti, ovo nisu doze koje zabrinjavaju, ali u svakom slučaju znak onečišćenosti je upozorenje svima. Nisu to tolike doze i vjerujem da će to biti brzo riješeno, poručio je u četvrtak ministar zdravstva Milan Kujundžić komentiravši onečišćenje zraka u dijelovima Zagreba. Istaknuo je da nema u ovome trenutku potrebe savjetovanja građanima da ne izlaze van.

I ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić izrazio je zabrinutost, ali umiruje Zagrepčane.

- Zabrinut jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred ogrjevne sezone, čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utječe na činjenicu da kvaliteta zraka nije najbolja, odnosno da je loša u ovom trenutku - poručio je naglasivši kako je javnost o lošoj kvaliteti zraka obaviještena na vrijeme.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ništa izvan godišnjih gabarita

- Ovo nije ništa što je van standardnih godišnjih gabarita, jednostavno imate određen broj dana tijekom godine kada imamo maglu i atmosferske prilike takve da i zima i ogrjevna sezona utječu na to da je količina i koncentracija PM10 čestica iznad graničnih vrijednosti - rekao je Ćorić dodavši kako po tom pitanju on kao ministar zaštite okoliša ne može kratkoročno napraviti ništa, ali ima savjet za sve građane za dugoročno rješenje.

- Kako možemo svi dugoročno nešto napraviti? Možemo prijeći na električna vozila i tako da prijeđemo na ogrjev, odnosno goriva koja ne proizvode onečišćenje - dodao je.

Napomenuo je je kako je od energije koju trošimo čak 30 posto iz obnovljivih izvora energije te da smo tu daleko iznad europskog prosjeka.

 

Najčitaniji članci