Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
79 komentara

'Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini. To je neprihvatljivo...'

Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
79 komentara

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je na otvaranju summita SEI-ja nedavnu rusku akciju u Kerčkom tjesnacu kada su zarobljena tri ukrajinska broda s mornarima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju međunarodnog prava.

Domaćin bio Andrej Plenković: Završen sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative! Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, December 4, 2018

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija prije tjedan dan zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora.

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.

RUSKI POLITIČAR TVRDI 'Rat je neizbježan. Ovo će vam biti zadnja Nova godina u miru'

- Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini...To je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu, rekao je Plenković na summitu Srednjoeuropske inicijative.

- Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine - istaknuo je.

Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 zemalja.

Plenković smatra da je u ovom potonjem jedino učinkovit sveobuhvatni pristup, reguliranje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije.

Ukraine's President Poroshenko visits a military training centre in Chernihiv Region ZABRANA ZA MUŠKARCE Rusi više ne smiju u Ukrajinu: 'Moramo spriječiti novi napad'

- Mi nismo zemlja koja se odlučila za dizanje fizičkih barijera na granici. Umjesto toga zaposlili smo 6500 graničnih policajaca koji čuvaju tu granicu pripremajući se za ulazak u šengenski sustav - rekao je Plenković.

Dodao je da je ključna suradnja s članicama EU-a i Frontexa.

- Vjerujem da upravo takav pristup može donijeti rezultata, dodao je.

Istaknuo je i značaj SEI-ja za prenošenje iskustava onim članicama koje još nisu u EU-u i NATO-u.

- Kao najmlađa članica ponudit ćemo nesebično sva naša iskustva i znanja te političku potporu, rekao je.

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEI-jem, u Zagrebu je u utorak summit organizacije. O temama sigurnosti i gospodarstva razgovara nekoliko premijera i drugih dužnosnika.

U ponedjeljak ih je u Zagreb stiglo petero, ali su mađarski premijer Viktor Orban i predsjednica rumunjske vlade Vasilia Victoria Dancila otišli prije završetka sastanka na vrhu.

G20 leaders summit in Buenos Aires PUTIN O UKRAJINI: 'Rat neće stati dok su aktualni ukrajinski političari na vlasti...'

Iako najavljen, na summit nije došao bugarski premijer Bojko Borisov. 

SEI je osnovan prije tridesetak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji.  Od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 članica je EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

Organizacija je osnovana 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

Ukrajina zahvalna Hrvatskoj na potpori

Ukrajina je zahvalna Hrvatskoj na potpori teritorijalnom integritetu i suverenitetu, posebice u svjetlu nedavne eskalacije napetosti s Rusijom, izjavila je u utorak potpredsjednica ukrajinske vlade Ivana Klimpuš-Cincadze na marginama summita SEI-a u Zagrebu.

"Zahvalni smo na potpori koju dobivamo od Hrvatske u smislu našeg teritorijalnog integriteta, suverenosti i neovisnosti", rekla je Klimpuš-Cincadze za Hrvatski radio.

Ukrajina prolazi kroz vrlo teško razdoblje nakon što "nas je Rusija ponovno otvoreno napala, ovoga puta u Crnom i Azovskom moru", kazala je ona.

"Računamo na jedinstvenost europskih nacija i dobila sam jamstva da će se hrvatski glas u tom jedinstvu čuti kao i uvijek u potpori međunarodnom pravu, potpori slobodi i demokraciji dok se Ukrajina bori za povratak u obitelj europskih nacija."

Potpredsjednica ukrajinske vlade sastala se u utorak s premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message