Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Zabunili se? Besplatni inzulin ljekarne počele su naplaćivati

Ljekarnici su zabunom počeli lijekove jednako naplaćivati i dijabetičarima tipa jedan i dijabetičarima tipa dva, kaže predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičarskih udruga

Ivo Čagalj
Foto: Ivo Čagalj
30 komentara

Diljem Hrvatske ljekarne su ovaj vikend bile pune revoltiranih građana koji su morali dati 90-ak kuna za lijekove Lantus i Levemir koji su dosad bili besplatni za dijabetičare tipa jedan

Predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičarskih udruga Davor Bučević pojasnio je da je u subotu nastupila izmjena dopunske liste lijekova i da su ljekarnici zabunom počeli lijekove jednako naplaćivati i dijabetičarima tipa jedan i dijabetičarima tipa dva.

- Nedavno smo na sastanku s ministrom zdravlja Sinišom Vargom postigli dogovor da ova dva lijeka postanu dostupna i dijabetičarima tipa dva, ali uz nadoplatu. Do sad su ti lijekovi bili besplatni dijabetičarima tipa jedan i dobro je što ih sad s nadoplatom mogu dobiti i dijabetičari tipa dva. No, u ljekarnama su Lantus i Levimar počeli krivo naplaćivati svima, a ne samo dijabetičarima tipa dva – rekao je Bučević. 

U jednoj od zagrebačkih ljekarni koje su bile otvorene ovog vikenda potvrdili su da je u mnogim ljekarnama došlo do zabune. Kažu, za sve je kriv HZZO koji je izmijenio dopunsku listu lijekova usred vikenda, u subotu.

- Obično treba dva do tri dana da se informatički sustav prilagodi izmjenama i mnoge su ljekarne bile nespremne. Uz to su i liječnici izdavali recepte prošli tjedan a sustav se izmijenio tijekom vikenda. HZZO je naprosto trebao izmijeniti listu lijekova radnim danom, a ne za vikend, pa bi se uspjeli prilagoditi i ne bi bilo grešaka i krivog naplaćivanja – poručili su u jednoj od ljekarni.

Neke ljekarne će vratiti novac, a neke neće

Bučević iz saveza dijabetičara kaže da su iz nekih ljekarni već poručili da će vratiti novac koji su krivo naplatili, no ima i onih koji to ne žele.

- Neki su rezolutno odbacili mogućnost da vrate krivo naplaćeni novac. No sasvim sam siguran da će se stvar brzo riješiti i da će pacijenti ipak doći do svog novca – kaže Bučević.

U Hrvatskoj 170.000 dijabetičara na terapiji tabletama

Inače, u Hrvatskoj oko 170.000 dijabetičara koji primaju terapiju tabletama. Među njima su upravo oni kojima se ovaj vikend krivo naplatilo 90-tak kuna. Uz njih je i 51.000 dijabetičara koji primaju iznulin, a procjenjuje se da oko 80.000 ljudi ni ne zna da ima dijabetes. Sveukupno, šećerna bolest u Hrvatskoj pogađa njih oko 300.000. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message