News

Komentari 4

Zadarski nadbiskup: 'Božiću ne trebaju posebne reklame'

Zadarski nadbiskup: 'Božiću ne trebaju posebne reklame'

Predvodeći božićnu misu u zadarskoj katedrali svete Stošije, Puljić je kazao da otajstvo Božića najbolje povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić poručio je u subotu da „Božiću kao obiteljskom blagdanu ne treba posebne reklame i komentare", već da je sve rečeno u samom događaju.

Predvodeći božićnu misu u zadarskoj katedrali svete Stošije, Puljić je kazao da otajstvo Božića najbolje povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka.

Jer, Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan, dodao je.

Puljić je rekao kako uvijek, kad se nađemo pred jaslicama, razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg rođenja te očima vjere promatramo u malom djetetu Bogočovjeka kako leži na slami.

"I dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima. Zbog toga uz božićne blagdane dijelimo i primamo čestitke i izričemo dobre želje" rekao je.

Božić, naime, nije običan dan, objasnio je. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja.

Istina, našim umom mi ne možemo dokučiti razloge zašto je Bog došao s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza. Zašto je odlučio postati čovjekom? Nema adekvatnog odgovora na ta pitanja, osim slutnje kako je to učinio jer je čovjeka volio, rekao je nadbiskup.

Istaknuo je kako je rođenjem u obitelji Isus posvetio svaku ljudsku obitelj.

"Zbog toga se uz ovogodišnji Božić i blagdan Svete obitelji, koji se sutra slavi, obraćam posebice vama, dragi roditelji, jer ovo je vaš dan. Uloga i zamisao obitelji kao božanske institucije opisana je na stranicama Biblije gdje stoji da je Bog stvorio čovjeka, muško i žensko, te im u srce usadio zakone života i ljubavi. A Sin Božji se svojim utjelovljenjem „sjedinio sa svakim čovjekom“ i sa svakom obitelji, poručio je.

Puljić je pozvao roditelje da budu svjesni svoga obiteljskog zvanja i milosnog stanja koje su baštinili sakramentom svete ženidbe.

"Svojim bračnim životom pozvani ste svjedočiti obiteljske vrjednote i unositi novu svježinu i polet u župne zajednice gdje živite i gdje se okupljate na svetim misama. Svojom, pak, aktivnom nazočnošću u društvu pozvani ste stvarati ozračje u kojem će se poštivati život i promicati društvene vrline koje se rađaju u obiteljskom odgoju, kazao je nadbiskup.

Najčitaniji članci