Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Zadranin 'Ubi Srbina' ispravio u 'Ljubi Srbina': Puno je lipše...

Tužno je uopće da su ovakve stvari vijest, jer to znači da nam je to potrebno. Govor mržnje pokrene lavinu jako loših stvari i jednostavno ne treba posebno naglašavati što sve može prouzročiti, kaže Jure Zubčić

Foto: Twitter
44 komentara

Ne trpim govor mržnje i zato sam ispravio grafit. Puno je lipše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli - 'mosa bavlju', napisao je na društvenim mrežama Zadranin Jure Zubčić nakon „male noćne diverzije“ proteklog vikenda. On je na grafit 'Ubi Srbina', koji je osvanuo na jednoj zadarskoj fasadi, dodao obično „lj“ i pretvorio ga u „Ljubi Srbina“. 

'Tužno je da je ovakva stvar uopće vijest'

- Ne doživljavam to kao nešto veliko, to je samo minuta posla. Jedna potpuno normalna reakcija. Tužno je uopće da su ovakve stvari vijest, jer to znači da nam je to potrebno. Ovakve stvari trebaju biti naša svakodnevica, da svatko u svom susjedstvu kaže 'dosta je bilo govora mržnje'. Ne trebamo se vraćati u daleku prošlost, ali govor mržnje pokrene lavinu jako loših stvari i jednostavno ne treba posebno naglašavati što sve može prouzročiti - rekao je Zubčić u razgovoru za Al Jazeeru

U prilog mu je išla i nepismenost autora grafita, odnosno nepoznavanje osnova gramatike i korištenja glagola. Misli i da je njegova akcija putokaz „svima onima koji ne dopuštaju ksenofobiji, nacionalizmu, diskriminaciji na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, po boji kože, po bilo kojoj osnovi da isto naprave kad primijete takve pojave u društvu, u susjedstvu, u kvartu, bilo gdje“. 

Sličnih akcija, kao što je bila Zubčićeva, bilo je i prije, pa je tako jedna Splićanka svojedobno prepravila isti grafit u „Poljubi Srbina“. Jednom se prilikom o takvim aktivnostima očitovao i glazbenik Edo Maajka rekavši kako mu takvo što popravi godinu. Akciji mladih Sarajlija koji su prebojali grafit „Srbe na vrbe“ posvetio je pažnju na jednom koncertu. 

- Sarajlije, bio je jedan video prošle sedmice, gdje Samir i Nećko kreče parolu 'Srbe na vrbe'. Meni je to uljepšalo ovu usr… godinu. Hvala im puno i hvala vama što ste takvi kakvi jeste uz njih - rekao je Maajka tom prilikom. 

'Političari nas zasipaju govorom mržnje radi svojih sitnih partikularnih interesa'

- Činjenica jeste da takve stvari poprave ova sumorna vremena kad smo na dnevnoj bazi sa svih portala svugdje toliko bombardirani govorom mržnje, poglavito javnih osoba, poglavito političara. Oni nas zasipaju govorom mržnje radi svojih sitnih partikularnih interesa, dok obični ljudi žive svoj život i u pravilu ne mrze nikoga, žele dostojno živjeti, osigurati svojoj obitelji nekakav krov nad glavom, pristojan i dostojan život. Oni u pravilu ne mrze - ukazuje Zubčić. 

Smatra i kako, nažalost, političari u svojim govorima kad koriste govor mržnje daju za pravo nekoj glasnoj manjini da se osokoli. Upravo je dio takvih uputio brojne prijetnje Zubčiću nakon akcije, pa su ga čak i na društvenim mrežama odlučili prijaviti policiji.

'Pravi heroji u Hrvatskoj su građani koji se bore za obitelj i susjedstvo'

- Evo tko šara po fasadama. Zašto ih ne privedete za uništavanje tuđe imovine? Sami su priznali i za to postoji dokaz - objavljeno je ispod Zubčićevog posta na Twitteru. 

- Uvjeren sam da je to samo glasna manjina jer ti koji se javljaju i šire govor mržnje pišu pod pseudonimima, oni su heroji iza tipkovnica i grafita. Pravi heroji u Hrvatskoj, a tako i drugdje, zapravo su mali građani koji žive svoj život, koji se bore za obitelj i susjedstvo, a ne žele ništa više osim dostojnog života. Ništa više, nije to zahtjevno - primjećuje Zubčić.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message