Obavijesti

News

Komentari 34

Zadužnicu prema Agrokoru je aktiviralo desetak dobavljača?

Zadužnicu prema Agrokoru je aktiviralo desetak dobavljača?
1

Ako je to zaista istina mogao bi početi domino efekt i tada bi zaista teško bilo držati situaciju pod kontrolom. Do kraja dana trebao bi se znati barem kakav-takav rasplet situacije

VIDEO

U sjedištu Agrokora u Ciboninom tornju traje sastanak vodstva Agrokora i glavnih vjerovnika. Na sastanku bi mogao biti postignut dogovor i potpisan standstill sporazum prema kojem bi se mogao naći daljnji novac za funkcioniranje.

No, pojavile su se i informacije koje govore da Orbico nije jedina tvrtka koja je aktivirala svoje zadužno pravo, već je to navodno učinilo desetak velikih dobavljača, potvrđeno je za N1 s više strana.

Ako je to zaista istina mogao bi početi domino efekt i tada bi zaista teško bilo držati situaciju pod kontrolom. Do kraja dana trebao bi se znati barem kakav-takav rasplet situacije.

Šef HGK: Danas bi se trebao postići dogovor banaka i Agrokora

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u četvrtak je izjavio kako se danas očekuje dogovor banaka-vjerovnika Agrokora i vodstva kompanije.

- Danas se očekuje dogovor banaka, a ubrzo i normalizacija, kao što je Uprava Agrokora i najavila, odnosno isplata novca koji dobavljači čekaju. Vjerujem u pozitivan rasplet u kojem je važno da nitko, od velikih do najmanjih dobavljača, ne bude zapostavljen -  rekao je Burilović.

Kako se neslužbeno doznaje, u tijeku je sastanak bankara s čelnicima Agrokora na kojem se očekuje potpisivanje standstill sporazuma, kojim bi se privremeno zamrznulo vraćanje Agrokorovih dugova bankama, a novim bi se kreditima podmirila potraživanja dobavljača.

Novi zakon: Todorić bi mogao ostati bez privatnog vlasništva

Podsjetimo, u Vladi se "polira" Zakon o sistemski važnim tvrtkama, nazvan 'lex Agrokor' koji bi se u petak trebao naći na sjednici.

Navodno bi novi zakon predviđao restrukturiranje kompletnog Agrokora u roku godinu dana te razbijanje na manje tvrtke. U tom bi slučaju Ivica Todorić morao izaći iz upravljačkih i vlasničkih struktura. 

Stajalište je Mosta da Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna. U Mostu smatraju da Todorić nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Koncern Agrokor, smatraju u Mostu, tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebalo bi "razmontirati", odnosno razdijeliti na niz tvrtki.

Koncern je potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor, poručuju.

Smatraju da bi trenutačna loša situacija u koncernu mogla riješiti novim zakonom, stvaranjem "bedema oko Agrokora s propustima" kako bi se tvrtka dokapitalizirala i nova dao dobavljačima te omogući im se nastavak funkcioniranja i očuvanje radnih mjesta.

Kako kažu u Mostu, "bude li potrebno, Ivici Todoriću bi se moglo oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi".

Zakon bi trebao omogućiti godinu dana vremena za analizu situacije i donošenje plana restrukturiranja, te nagodbu s vjerovnicima, dodaju u Mostu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...