Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Zagonetni hipnotičar i telepat: Bojali su ga se i Hitler i Staljin

Osobni Staljinov mag - tako nazivaju Wolfa Messinga, čudnovatog 'proroka' kojeg se Staljin jako bojao, a Hitler je nudio čak 200 tisuća reichmaraka za njegovu glavu

Foto: screenshot/Youtube
4 komentara

Wolf Messing, jedna od najzagonetnijih ličnosti 20. stoljeća  umro je na današnji dan 1974. godine. Uz ovog maga, hipnotičara, proroka i telepata vežu se i danas razni mitovi i legende i gotovo ih je nemoguće odvojiti od stvarnosti.

Rođeni Poljak radio je za Staljina i KGB, a Hitler je čuvši za njegovo proročanstvo da će izgubiti rat na Istoku toliko naljutio da je ponudio nagradu od 200 tisuća reichsmaraka onome tko mu ga preda.

Foto: wikipedia

Rođen je 1899. godine u židovskom selu Gora Kalwario, udaljenom 25 kilometara od Varšava. U to vrijeme Poljska je bila dio Ruskog Carstva. Roditelji su mu bili siromašni i pobožni i htjeli su da im sin postane rabin te su ga poslali u religioznu školu. No njemu se to nije svidjelo. Pobjegao je ušavši u prvi vlak iako nije imao novaca za kartu. Sakrio se ispod kondukterske klupe. No kondukter ga je ipak našao, povukao za ovratnik i zatražio kartu. Dječak kojem je tek bilo 11 godina mu je pružio komadić starih novina. Kondukter je uzeo kartu, probušio je i rekao: „Ah, čudni dječače, skrivaš se, iako imaš kartu!“. 

- Tada sam prvi put iskušao snagu mentalne sugestije - zapisao je Messing u svojoj autobiografiji.

Družio se s Freudom i Einsteinom

Vlak ga je dovezao u Berlin gdje je isprva živio jako siromašno. prao je posuđe, čistio cipele, a zatim se odlučio pridružiti cirkusu. Uskoro je postao jako popularan. Pronalazio bi skrivene stvari, čitao misli, proricao budućnost, sugestijom utjecao na druge. Asistenta nije imao. 
Kad je njegov cirkus došao na gostovanje u Beč 1915. godine Sigmund Freud i Albert Einstein zainteresirali su se za njega i odlučili ga upoznati. Messing je rekao Freudu: „Zaželite želju koju ću vam ispuniti“. Kad je ovaj zaželio Messing je otišao u kupaonicu, uzeo pincetu, došao do Einsteina i istrgnuo mu tri dlačice iz brkova: „To ste htjeli, zar ne?“, upitao je. „Da“, rekao je šokirani Freud. 

Sljedećih desetak godina, Messing je proputovao  Indiju, Japan, Argentinu, Australiju i gostovao u Parizu, Londonu, Rimu i svim ostalim glavnim europskim gradovima.  U Indiji se 1927. godine susreo sa Mahatmom Gandijem. On mu je mentalno poslao poruku da uzme sa stola flautu i pruži je jednom čovjeku. Kada je Messing to učinio, čovjek je zasvirao, a iz košare je ispuzala zmija i počela da se njiše u ritmu glazbe.

Prevario Gestapo

Kad je Hitler došao na vlast, Messing se vratio u Poljsku.  Tamo je napravio karijeru vidovnjaka i telepata, postao je slavan, ali je uskoro morao napustiti domovinu. Naime,tada je izrekao nešto što je poslije postalo njegovo najpoznatije proročanstvo. Messing je 1937. rekao: „Ako Hitler krene u rat na Istoku, tamo ga čeka smrt“. Te su riječi vrlo brzo došle do Führera koji se strašno naljutio. Propisao je nagradu onom koji donese Messingovu glavu – nevjerojatnih 200 tisuća reichsmaraka. Čim su nacisti osvojili Varšavu, Messinga je uhitio Gestapo. Zaustavili su ga na ulici i upitali što je po zanimanju. Rekao je da je umjetnik.  

- Lažeš. Ti si Messing. Pa zdravo, židovski čarobnjače! U Berlinu već dugo čekaju na tebe - kazali su mu Gestapovci.  

Wolf Messing | Autor: Profimedia Foto: Profimedia  

Od udaraca je odmah pao u nesvijest a došao je k sebi tek u Gestapovom uredu. No tad se spasio samo zahvaljujući svojem daru. Naime, u mislima je naredio gestapovcima da uđu u ćeliju. Oni su poslušno ušli ni sami ne znajući zašto to rade. Potom ih je Messing zatvorio, a sam je izašao na ulicu i krenuo prema sovjetskoj granici.

Na provjeri kod Staljina

Već tada svi su u SSSR-u znali za njega. Staljin  je poslao po njega privatni avion i naredio da ga se doveze u Krim. Messing je došao u pratnji ljudi u uniformi NKVD-a (tajne policije). Staljin je tražio od Messinga da mu pokaže što zna. Messing je sutra ujutro došao bez propusnice u njegovu vikendicu i pritom uvjerio sve čuvare da je on Lavrentij Berija, zloglasni Staljinov šef sigurnosti i jedan od njegovih najbližih suradnika.

Foto: Wikipedia
- U mislima sam uvjeravao stražare i poslugu da sam Berija - objasnio je Messing. A on i Staljinov bliski suradnik uopće nisu ni sličili. Messing je imao kovrčavu kosu, a Berija je bio ćelav. Čak nije nabavio ni Berijin zaštitni znak - monokl. 

Staljin je odlučio napraviti još jednu provjeru pa mu je naredio da dobije u državnoj banci sto tisuća rubalja i to bez i jednog dokumenta. Messing je došao do središnje banke pokazao službeniku čisti papir papira i zatražio sto tisuća. Službenik je dao novce koje je Messing potom stavio novce u aktovku i odnio Staljinu.

Pogodio točan početak rata

Još 1940. godine, kada su Hitler i Staljin potpisali sporazum o nenapadanju, prorekao je: „Sovjetski će tenkovi ući u Berlin!“. Diplomati su u to vrijeme imali velike muke ispričati se Nijemcima. 
Predskazao je i skori početak rata. I to točno u tjedan. 
 - U posljednjoj dekadi lipnja 1941. počet će rat - kazao je. Tako je i bilo. Operacija Barbarossa - njemačka invazija na Sovjetski Savez - počela je 22. lipnja 1941. godine.

Iako se misli kako je on bio osobni Staljinov mag navodno on to nije bio jer to Staljin nije ni želio. Nije htio da mu itko čita misli, pa mu društvo telepata i nije odgovaralo. Susreli su se tek nekoliko puta

Ipak, jako je utjecao na Staljina a govorilo se da ga se prvi čovjek SSSR -a jako bojao.

Postoji legenda da je jednom Messing kradomice došao do Staljina u ožujku 1953. Staljin ga je pitao:

- Ti proričeš budućnost a znaš li onda kad ćeš umrijeti? - upitao ga je sovjetski lider.

- Poslije vas, druže Staljinu – odgovorio mu je.

- Dakle, znaš kad ću umrijeti?

- Znam, jako brzo.

Staljin je u strahu širom otvorio oči. Otvorio je usta, kapci su postali teški. Staljin je pao na tepih.

Tajni dokumenti u KGB-ovim arhivima

Messing je umro u 75 -oj godini, a njegova tajna je ostala nerazriješena. Govore da se u arhivima KGB-a do danas drže tajni dokumenti o Messingu. U posljednjim godinama života jako se bojao smrti, a kad su ga vodili iz kuće na operaciju, rekao je gledajući na svoj portret: „To je bilo to. Ovamo se više nećeš vratiti!“. Tako je i bilo..

Foto: wikipedia

Ljudmila Svinka-Zielinski, dugogodišnja kroničarka života u SSSR-i u i osoba upoznata sa životom zagonetnog maga kazala je: 
- Važno je imati na umu da je u ono vrijeme sve što bi takva kontroverzna ličnost poput Wolfa Messinga napisala ili učinila, bilo pod neprekidnom kontrolom cenzure. Varalica ili samohvalisavac teško da bi mogao uspjeti. Štoviše, onaj tko je želio preživjeti u takvim prilikama morao je biti autentičan do srži.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message