Obavijesti

News

Komentari 5

Zagreb: Gradska skupština je prihvatila rebalans proračuna

Zagreb: Gradska skupština je prihvatila rebalans proračuna
1

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik rekla je da se proračun sa utvrđenih 7,6 milijardi kuna predviđenih za ovu godinu rebalansom povećava za 335 milijuna kuna

VIDEO

Zagrebačka Gradska skupština u utorak je većinom glasova zastupnika prihvatila rebalans proračuna Grada Zagreba za 2018. kojim se on povećava za 335 milijuna kuna.

Za rebalans proračuna glasovalo je 28 gradskih zastupnika, a njih 16 bilo je protiv.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik rekla je da se proračun sa utvrđenih 7,6 milijardi kuna predviđenih za ovu godinu rebalansom povećava za 335 milijuna kuna tako da bi iznosio 8,05 milijardi kuna, što je povećanje za 4,36 posto.

'Bandić 'ubacio kumove' u novi posao od 245 milijuna kuna'
'Bandić 'ubacio kumove' u novi posao od 245 milijuna kuna'

Pojasnila je da se u proračunu planiraju sredstva od 206 milijuna kuna od postizanja nagodbe između Grada Zagreba i Republike Hrvatske te su u njemu zabilježena pozitivna kretanja u ostvarenju poreznih prihoda zbog čega je i omogućeno njegovo povećanje.

Istaknula je i da se rebalansom proračuna osiguravaju dodatna sredstva za pojedine aktivnosti i projekte koji nisu planirani u dostatnom iznosu - subvencije ZET-u u iznosu oko sto milijuna kuna, novčanu naknadu za demografsku mjeru roditelj-odgojitelj u iznosu od 90 milijuna kuna, osam milijuna kuna kao pomoć za novorođenčad, 41,5 milijuna kuna za prijevoz umirovljenika, 10 milijuna kuna za podmirenje dugovanja zdravstvenim ustanovama i slično. Također, dodala je, rebalansom se planira osigurati veća sredstva za ulaganja u škole, za rekonstrukcije prometnica te kapitalna ulaganja u objekte društvenih djelatnosti.

Karačiću sankcije? Odvjetnička komora pregledat će snimku
Karačiću sankcije? Odvjetnička komora pregledat će  snimku

Navodeći kako će klub HDZ-a podržati prijedlog rebalansa proračuna, Davor Filipović upozorio je kako ovim rebalansom nisu predviđeni primici od prodaje APIS-a što sugerira kako u ovoj godini "od prodaje APIS-a neće biti ništa". Također, rekao je kako se, kada se u obzir uzme mogućnost da ne dođe do planiranih prihoda od prodaje građevinskih objekata u iznosu od 128 milijuna kuna te prodaje APIS-a u iznosu od 323 milijuna kuna, moglo razmišljati i o smanjenju proračuna, a ne o njegovu povećanju.

Filipović drži kako se ozbiljno treba razmišljati u kontekstu realnog proračuna, vidjeti koliko će se sredstava realno uprihoditi te na osnovu toga i planirati visinu proračuna.

Navodeći kako Klub SDP/HSS/Naprijed Hrvatska neće podržati rebalans proračuna, Saša Molan rekao je da se rebalansom povećava manjak proračuna na 358 milijuna kuna, pri čemu ne postoji realnost da se od moguće prodaje APIS-a uprihodi 320 milijuna kuna. "U ovom trenutku Grad Zagreb je u minusu najmanje od 320 milijuna kuna", rekao je.

'Ništa nisam dao besplatno, pa tako ni udruzi U ime obitelji!'
'Ništa nisam dao besplatno, pa tako ni udruzi U ime obitelji!'

Upozorio je da se rebalansom proračuna smanjuju neki programi iz područja komunalnog gospodarstva i prometa te se smanjuju programi kapitalnih ulaganja u društvene djelatnosti. Pri tome se, pojasnio je, smanjuju sredstva za objekte kulture, predškolske objekte, sportske te objekte socijalne skrbi, a povećavaju za objekte školstva i zdravstva te zaštićene spomenike kulture.

Da su najveći gubitnici rebalansa proračuna programi iz područja komunalnog gospodarstva, sigurnosti i regulacije prometa, legalizacije gradskih objekata te "tradicionalni gubitnik" - sljemenska žičara za koju se sredstva smanjuju za 90 milijuna kuna, rekla je Anka Mrak-Taritaš navevši kako klub GLAS/HSU neće poduprijeti predloženi rebalans proračuna. Uz to, upozorila je, gubitnici rebalansa su učenički i studentski standard.

Zagreb kupuje prostor 'Iskre' i prostorije Gradskog podruma
Zagreb kupuje prostor 'Iskre' i prostorije Gradskog podruma

Većinom glasova zastupnici su prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, izmjene Programa održavanja javno-prometnih površina, javnih objekata, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba u 2018. kao i izmjene Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Sesvete - sjever.

Donijeli Plan razvoja palijativne skrbi 

Zagrebačka Gradska skupština donijela je na sjednici u utorak Plan razvoja palijativne skrbi u Gradu Zagrebu. 

U obrazloženju odluke navodi se kako uspostava sustava palijativne skrbi predstavlja jedan od prioriteta Hrvatske i sastavni je dio Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine, koja sadrži opis organizacijskog i zakonskog okvira palijativne skrbi te prioritetne mjere vezane uz njezin strateški razvoj. 

Sukladno tome, Vlada je u listopadu prošle godine usvojila Nacionalni program razvoja palijativne skrbi Republike Hrvatske od 2017. do 2020. godine.

Skoro se i potukli u Skupštini: 'Klošaru, pljunut ću ti u facu!'
Skoro se i potukli u Skupštini: 'Klošaru, pljunut ću ti u facu!'

Kako je obrazloženo, Grad Zagreb prepoznao je važnost i veličinu potreba za palijativnom skrbi te stoga intenzivno radi na jačanju vlastitih kapaciteta u okviru palijativne skrbi. Iako postoje brojni primjeri dobre prakse, u Zagrebu još uvijek ne postoji čvrsto strukturirana i odgovarajuće organizirana skrb za neizlječivo bolesne osobe niti podrška članovima njihovih obitelji, a mreža timova i ustanova za palijativnu skrb još uvijek je nedovoljno razvijena.

Ističe se kako je ključni izazov za Grad Zagreb način na koji će se realizirati ciljevi zadani u Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017-2020. te pri tome povezati sadržaje i dionike gradske (regionalne) razine s onima na nacionalnoj razini.

'Zaduživanje Zagreba za 250 mil. kuna radimo svake godine'
'Zaduživanje Zagreba za 250 mil. kuna radimo svake godine'

Naglašava se kako je Plan razvoja palijativne skrbi u Gradu Zagrebu izrađen kako bi se omogućilo provođenje Nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj od 2017. do 2020. na području Zagreba. Program predstavlja nastavak provedbe uspostave sustava palijativne skrbi i nadovezuje se na Strateški plan razvoja palijativne skrbi za razdoblje od 2014. do 2016., kojeg je Vlada usvojila u listopadu prošle godine.

Uz obveze iz Programa u tom dokumentu obradit će se i specifične potrebe i zahtjevi palijativne skrbi u Zagrebu. Vrste intervencija podijeljene su u četiri domene: nad kojima nadležnosti ima Grad Zagreb;  one koje trebaju provesti ustanove; intervencije potrebne za razvijanje, jačanje i suradnju dionika te intervencije potrebne za operativnu podršku provedbe plana razvoja palijative. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...