News

Komentari 151

Zagreb: Lavovi u zoološkom i timaritelj zaraženi koronom

Zagreb: Lavovi u zoološkom i timaritelj zaraženi koronom

Timaritelj je na bolovanju i oporavlja se, a uveli su posebni sigurnosni protokol, koji je na snazi do daljnjega. Kontakt sa životinjama su sveli na minimum

Ayana i Leo,  lavovi iz Zoološkog vrta grada Zagreba zaraženi su novim koronavirusom, a zarazu im je prenio timaritelj.

- Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-Cov-2, pa smo krenuli s liječenjem lavova. Istodobno je testiran timaritelj koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan, što znači da je on zarazu prenio na lavove - rekao nam je ravnatelj Zoološkog Damir Skok, te dodao kako su testirali i ostale životinje o kojima je brinuo zaraženi timaritelj. No, svi su ti nalazi bili negativni.

- Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi. Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja, ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima, a koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom - rekao je Skok.

Zaraženi lavovi su prvi korona slučaj u zagrebačkom ZOO-u 

Kako bi zaštitili zaposlenike ZOO-a uveli su posebni sigurnosni protokol, koji je na snazi do daljnjega. Kontakt sa životinjama su sveli na minimum.

- Tijekom tri vala epidemije uspješno smo zaštitili naše životinje od novog koronavirusa i žao nam je da to nismo uspjeli i u ovom, četvrtom valu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima - zaključio je Skok.

Oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede 

Oko cijelog slučaja su se oglasili i iz Ministarstva poljoprivrede. Poručili su kako je ovo prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u Hrvatskoj od početka pandemije. 

Podsjetili su kako, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa na ljude i da se taj rizik smatra vrlo niskim. 

- Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane u suradnji sa Veterinarskim fakultetom prepoznala je značaj i važnost praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te se tijekom 2021. godine u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti infekcije SARS-CoV-2 te utvrđivanje uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Republike Hrvatske - stoji u priopćenju. 

- Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja. Također se preporučuje primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika  zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane - priopćili su.

Najčitaniji članci