News

Komentari 32

Zagreb nabavlja rasvjetu za most. Natječaj od 21,9 mil. kuna raspisali dan nakon potresa

Zagreb nabavlja rasvjetu za most. Natječaj od 21,9 mil. kuna raspisali dan nakon potresa

Grad Zagreb će postavljati novu javnu i dekorativnu rasvjetu na Mostu mladosti. Vrijednost nabave s PDV-om iznosi čak 21.87 milijuna kuna, navodi se u Narodnim novinama

Grad Zagreb je dan nakon prvog potresa u Petrinji, Glini i ostatku Banovine raspisao natječaj za građenje javne i dekorativne rasvjete Mosta mladosti. Objavljen je u Narodnim novinama sljedećeg dana, odnosno danas, a procijenjena vrijednost natječaja iznosi čak 17.5 milijuna kuna. Odnosno, namjeravaju potrošiti čak 21.87 milijuna kuna s PDV-om na osvjetljavanje mosta.

Kako se navodi u dokumentaciji, predviđa se pozicioniranje novih svjetiljki na konstrukciji samoga mosta i prilaznog nadvožnjaka, te na stupovima javne rasvjete. Javna rasvjeta glavne prometnice i prilaznog nadvožnjaka riješit će se korištenjem postojećih rasvjetnih stupova visine 14 metara, s kojih će se ukloniti postojeće zastarjele svjetiljke, te postaviti nova rasvjeta s LED izvorima svjetlosti. Rasvjeta prometnice ispod prilaznog nadvožnjaka predviđena je sa montažom svjetiljki u betonske niše sa donje strane nadvožnjaka. U sklopu radova predviđeno je i postavljanje nove instalacije dekorativne rasvjete mosta kojom će se bočno rasvijetliti nosive grede mosta, rukohvati i pješački putevi, upornjaci mosta, grede nadvožnjaka, te betonske niše.

Radovi bi, navodi se u dokumentaciji, trebali početi 30 dana od uvođenja u posao, a rok za dostavu ponuda je 25. siječnja 2021. godine.

Novi projekt prvi je primijetila emisija Strah od slobode na Radio studentu. Kako navode, u troškovniku su izbrojali oko 1680 komada različitih lampica i svjetiljki, što znači da na svaki metar mosta dolazi nevjerojatnih 5,7 lampica. Ili, po jedna na svakih 17,5 cm.

Do sada je, bez iznosa planiranog za Most mladosti, na cirkusku rasvjetu zagrebačkih raspadajućih mostova potrošeno oko 55,7 milijuna kuna, napisali su.

Najčitaniji članci