News

Komentari 144

Zagreb potrošio Astru, dali je u 70.000 doza. A što s onima koji su tek dobili svoju prvu dozu?

Zagreb potrošio Astru, dali je u 70.000 doza. A što s onima koji su tek dobili svoju prvu dozu?

Grad Zagreb bi danas mogao potrošiti sve AstraZenecine doze. Najviše je nuspojava u Hrvatskoj prijavljeno za Pfizerovo cjepivo. EU najavljuje da iza lipnja nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece

Zagrepčani očito nisu imali problem s informacijama zbog kojih se ustrašilo pola Europe - više ih je cijepljeno AstraZenecom nego Pfizerovim cjepivom, podatak je ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimira Šostara. Na razini cijele Hrvatske je obrnuto. Iako smo naručili daleko više AstraZenecina cjepiva, puno više se trošilo Pfizerovo. Utrošeno je više od 600.000 Pfizerovih doza, gotovo 300.000 AstraZenecina, ostalo su Moderna i Johnson & Johnson.

Ukupno je potrošen 1,1 milijun doza, od kojih je prvu dozu primilo 617.000 ljudi, a obje njih 250.000. To znači da je u cijeloj Hrvatskoj dosad cijepljenjem imunizirano tek oko pet posto stanovništva, a Covid-19 službeno je dosad preboljelo još 344.494 osoba, što je gotovo devet posto populacije. Nema službeno napravljene državne studije koja kaže koliko je ljudi doista steklo imunitet prebolijevanjem, no taj je broj sigurno veći od službenog.

Ovog bi tjedna u Hrvatsku trebale pristići i veće količine cjepiva nego dosad, i Vladin je plan da će do ljeta procijepljeno biti barem do 55 posto odraslog stanovništva. U subotu je postavljen novi dnevni “rekord” cijepljenja - više od 53.000 ljudi. Zagreb, prema Šostarovim riječima, sam ima kapacitete za cijepljenje 11.000 osoba na dan - na Velesajmu i u još tri dvorane, koje će ovih dana biti otvorene s tom svrhom. Zagreb ima gotovo 30 posto procijepljenog stanovništva, što je zasad najviše u Hrvatskoj, pohvalio se Šostar.

U 70.000 potrošenih AstraZenecinih doza, kazao je, nije bilo ozbiljnijih nuspojava. U cijeloj su Hrvatskoj dosad primljene 2982 prijave sumnji na nuspojave cjepiva, od kojih 1452 na Pfizerovo, 1292 na AstraZenecino, 235 na Modernino te jedna na Janssen cjepivo, za dvije nije primljena informacija o proizvođaču. Ozbiljnima se smatra 19 posto prijava, no nema niti jednog potvrđenog smrtnog ishoda zbog cjepiva.

EU nema novih narudžbi AstraZenece iza lipnja

Europska unija nema novih narudžbi cjepiva AstraZenece iza lipnja kada istječe njihov ugovor, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u nedjelju, dan nakon što je EU potpisala novi ugovor s Pfizerom i BioNTechom. 

Breton je također rekao da očekuje da će troškovi cjepiva Pfizer/BioNTech biti veći nego u ranijoj fazi. 

Europska komisija (EK) je u travnju pokrenula tužbu protiv AstraZenece zbog nepoštivanja ugovora o isporuci cjepiva protiv covida-19 i zato što nije imala "pouzdan" plan kako bi osigurala pravovremene isporuke cjepiva.

"Nismo obnovili narudžbu iza lipnja. Vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Breton za radio France Inter, ali nije isključio potencijalnu novu narudžbu u kasnijoj fazi. 

Rastu zabrinutosti zbog potencijalnih nuspojava cjepiva anglo-švedskog proizvođača. 

Europski medicinski regulator (EMA) objavio je u petak da istražuje slučajeve rijetkih poremećaja živčanog sustava među ljudima koji su primili cjepivo AstraZenece, nakon što je ranije već otkrio moguću vezu između tog cjepiva i rijetkih krvnih ugrušaka. 

Iako EMA ističe da koristi cjepiva AstraZenece premašuju rizike, nekoliko europskih zemalja ograničilo je uporabu tog cjepiva na starije dobne skupine ili ga je potpuno obustavilo. 

U Europskom parlamentu u Strasbourgu, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je pomak prema onome što smatra učinkovitijim cjepivima protiv novih varijanti covida-19.

"Cijepimo s ovim cjepivom (AstraZeneca) u Francuskoj i Europi. Moramo to nastaviti činiti jer će nam pomoći da se izvučemo iz krize", rekao je Macron. 

"Ali za buduće narudžbe, kako bismo odgovorili prije svega na varijante, vidimo sada da su druga cjepiva učinkovitija pa ovo signalizira europski pragmatizam koji pozdravljam."

EU je potpisao novi ugovor s Pfizer/BioNTechom o nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva za razdoblje od 2021. do 2023. koji će pokrivati zalihe, donacije i preprodaju doza cjepiva, objavila je EK u petak. 

Povećanje cijena cjepiva druge generacije moglo bi se opravdati dodatnim potrebnim istraživanjima i potencijalnim promjenama industrijske opreme, rekao je Breton.

"Možda će biti dodatnih troškova, ali pustit ću nadležnim vlastima da to otkriju s vremenom", dodao je Breton za radio France Inter.

Najčitaniji članci