News

Komentari 0

Zagreb: Volonter godine je David Lonjak iz DVD-a Kašina

Zagreb: Volonter godine je  David Lonjak iz DVD-a Kašina

Na svečanosti su nagrade Volonterski Oskar uručene ovogodišnjim finalistima Davidu Lonjaku iz DVD-a Kašina, Goranki Perc iz Udruge "Nismo same" i Patriku Radotiću iz Udruge "Mali zmaj"

Volonterski centar Zagreb dodijelio je u petak 13. put Volonterskog Oskara - nagradu za individualni volonterski doprinos na razini grada, a titulu zagrebačkog volontera 2021. godine osvojio je David Lonjak iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Kašina.

Na svečanosti u organizaciji Volonterskog centra Zagreb nagrade Volonterski Oskar uručene su ovogodišnjim finalistima Davidu Lonjaku iz DVD-a Kašina, Goranki Perc iz Udruge "Nismo same" i Patriku Radotiću iz Udruge "Mali zmaj".

Stručno povjerenstvo ove je godine od rekordnog broja nominiranih kandidata za Volonterskog Oskara - 25, odabralo troje finalista, a građani su nakon toga tijekom studenoga glasovali za svojeg favorita. Glasovalo je više od 3200 građana, a najviše glasova i titulu zagrebačkog volontera 2021. godine osvojio je David Lonjak.

Svim nominiranim volonterima uručena su priznanja, a volonterki lvki Pogorelčnik iz Udruge "Kap dobrote" dodijeljena je i posebna nagrada za životno djelo za gotovo 20 godina volonterskog rada.

Svečana dodjela nagrada održana je uoči Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, a izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Nina Butić Ivanković istaknula je kako volontiranje osnažuje pojedince i timove, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine i djeluje kohezivno u društvu.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je kako smo tek u godini koja je iza nas i u izazovima s kojima smo se suočili shvatili kolika je nemjerljiva snaga za društvo imati ljude koji nesebično pomažu i daju svoje vrijeme onima koji su najpotrebitiji.

Stela Fišer Marković iz Vladina Ureda za udruge podsjetila je kako vrijednost sati i volonterskog rada premašuju iznos koji država kroz natječaje izdvaja na godišnjoj razini. Primjerice, navela je kako je procijenjena vrijednost volonterskog rada prošle godine iznosila gotovo 100 milijuna kuna, a vrijednost natječaja koji su oni financirali iz Europskoga socijalnog fonda za promicanje volonterstva bila je 35 milijuna kuna.

Zagrebački volonter godine i dobitnik Oskara David Lonjak u DVD-u Kašina volontira od malih nogu, a prošle godine dobio je pravo nošenja Plamenice s brončanim obilježjem, koja se dodjeljuje osobama koje se ističu u dobrovoljnom vatrogastvu kao operativci. Sudjelovao je i na intervencijama nakon potresa u Zagrebu i Petrinji.

Oskarom nagrađena Goranka Perc u Udruzi "Nismo same" volontira već četvrtu godinu, a ove je godine bila svakodnevno angažirana kao potpora onkološkim pacijentima i članovima njihovih obitelji, osobno je obišla stotinjak korisnica, a uz to je volonterski angažirana i u administrativnim poslovima te udruge.

Patrik Radotić u Udruzi "Mali zmaj" volontira od 15. godine, a Oskarom je nagrađen jer je ove godine sam inicirao i proveo volontersku akciju u kojoj je pješačio od Zagreba do Rijeke kako bi prikupio novac za kupnju školskih torbi djeci slabijeg imovinskog statusa.

Dobitnica nagrade za životno djelo lvka Pogorelčnik u Udruzi "Kap dobrote" volontira od 2002. godine, a ove je godine pomagala u sortiranju paketa s namirnicama, redovito je posjećivala korisnicu i davala joj potporu. U 19 godina volontirala je na mnoge načine, od potpore korisnicima do fizičkih i logističkih poslova te sudjelovanja na radionicama i skupštinama.

Najčitaniji članci