Obavijesti

News

Komentari 0

Zagreb: Za obnovu zdravstvenih ustanova potpisana 43 ugovora vrijedna dvije milijarde kuna

Zagreb: Za obnovu zdravstvenih ustanova potpisana 43 ugovora vrijedna dvije milijarde kuna

Na poziv za dodjelu sredstava za obnovu dosad se javilo 60 prijavitelja - KBC-ova, KB-a, klinika i domova zdravlja, koji su prijavili ukupno 2,96 milijardi kuna

VIDEO

Dvije godine nakon potresa koji je teško pogodio zdravstvene ustanove u Zagrebu i okolici, ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za obnovu iz EU-ova Fonda solidarnosti sklopljeni su sa 43 prijavitelja u vrijednosti od 1,98 milijardi kuna, podaci su Ministarstva zdravstva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:21

Na poziv za dodjelu sredstava za obnovu dosad se javilo 60 prijavitelja - KBC-ova, KB-a, klinika i domova zdravlja, koji su prijavili ukupno 2,96 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poboljšanje u odnosu na stanje prije potresa financira se iz NPOO

Zdravstvene ustanove mogu prijaviti više projekata koji prolaze evaluaciju prihvatljivosti prema EU-ovim pravilima, pa su u ovom trenutku tri prijave u fazi evaluacije, za šest prijava u tijeku je ugovaranje, šest prijavitelja je odustalo dok su dvije prijave isključene iz postupka dodjele.

EU je prije nekoliko dana odobrio produženje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti pa su svi korisnici bespovratnih sredstava tako dobili još godinu i tri mjeseca za povlačenje novca za realizaciju svojih projekata, tj. do lipnja 2023. godine.

'Čekali smo obnovu, dobili smo hladan tuš. Isto rješenje koje su prihvatili, sad šalju na doradu'
'Čekali smo obnovu, dobili smo hladan tuš. Isto rješenje koje su prihvatili, sad šalju na doradu'

Po propisanim uvjetima, novcem iz Fonda solidarnosti korisnici mogu pokriti troškove hitne sanacije zgrada za vraćanje infrastrukture u prethodno stanje, a sva poboljšanja u odnosu na stanje prije potresa, koje je u slučaju zdravstvenih ustanova nužno zbog starosti bolničkih zgrada, financirat će se iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO).

S obzirom da su zdravstvene ustanove s kojima su potpisani ugovori dio sanacije obavile odmah nakon potresa, Ministarstvu zdravstva su podnijele zahtjev za nadoknadom sredstava za hitnu sanaciju u iznosu od 4,2 milijuna kuna. Dosad je nadoknada isplaćena za dva zahtjeva u visini od oko 584.000 kuna.

Za tu je namjenu iz sredstava Fonda solidarnosti predviđena milijarda kuna, a novac je osiguran u državnom proračunu.

Većina zdravstvenih ustanova koja provodi cjelovitu obnovu tijekom siječnja i veljače objavila je pozive za dostavu ponuda, kažu u Ministarstvu zdravstva.

U KBC-u Zagreb šteta od potresa 1,1 milijardi kuna

U najvećoj hrvatskoj bolnici KBC-u Zagreb procijenjena šteta od potresa iznosi 1,1 milijardi kuna, a najviše su stradale glavna i tzv. žuta zgrada na lokaciji Rebro, Klinika za plućne bolesti Jordanovac te Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj, odakle su javnosti ostale u sjećanju potresne slike trudnica i novorođenčadi ispred bolnice neposredno nakon potresa 22. ožujka 2020.

Dosad su na zgradama KBC-a Zagreb obnovljeni dimnjaci, što je stajalo 500.000 kuna, dok je za nabavu cjelovite rekonstrukcijske obnove dimnjaka na Rebru u tijeku pribavljanje suglasnosti Ministarstva zdravstva.

Sinčić: Prebacujemo donaciju kuće drugoj obitelji, počeli smo raditi s krivim ljudima
Sinčić: Prebacujemo donaciju kuće drugoj obitelji, počeli smo raditi s krivim ljudima

Kad je riječ o obnovi Petrove i Jordanovca, pripremljena je projektna dokumentacija i provedeno prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima koji su se javili za obnovu. Za glavnu i "žutu" zgradu u pripremi je dokumentacija o nabavi za slanje na prethodno savjetovanje. U KBC-u očekuju da će obnova trajati do kraja 2023. godine.

U zagrebačkom, a kasnije i petrinjskom potresu, teško je stradala i Klinika za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, gdje su oštećena tri od četiri bolnička objekta - objekti Fischer, Turina i Jovičić.

Hitna sanacija oštećenja bolničkog objekta Fischer, koji datira iz 1908. i pretrpio je najveća oštećenja, napravljena je interventnim sredstvima Ministarstva zdravstva i bolničkim sredstvima namijenjenim za tekuće i investicijsko održavanje.

Za KBC Sestre milosrdnice šest projekata vrijednih 446,6 milijuna kuna

Objekti Fisher i Turina su zaštićena kulturna baština, za prvi je u pripremi natječaj za projektno-tehničku sanaciju, za drugi objekt takav je natječaj pri kraju, a za objekt Jovičić je završen i slijedi javni natječaj za izvođača radova. Objekti Turina i Jovičić financirat će se iz Fonda solidarnosti u iznosu od oko 3,5 milijuna kuna.

KBC Sestre milosrdnice do sada je ugovorio šest projekata obnove za najoštećenije zgrade - upravne zgrade, zgrade Interna 2 i Interna 3, zgrade Kliničkog zavoda za kemiju, Kliničkog zavoda za endokrinologiju, Klinike za očne bolesti, Klinike za kožne i spolne bolesti te Klinike za kirurgiju. Temeljem sklopljenih ugovora ukupna vrijednost projekata je 446,6 milijuna kuna.

Dosad je završeno prethodno savjetovanje za postupak javne nabave obnove, kojim su obuhvaćeni projektiranje konstrukcijske obnove i energetska obnova, izvođenje radova, usluge projektantskog nadzora i koordinatora u fazi projektiranja, u vrijednosti 439 milijuna kuna. Radovi na pet objekata trebali bi završiti do kraja 2023. a posljednji 1. svibnja 2024.

KB Sveti Duh, više klinika, specijalnih bolnica i domova zdravlja stradalih u potresu u vlasništvu su Grada Zagreba, koji je na Fond solidarnosti prijavio 26 projekata ukupne vrijednosti 567 milijuna kuna.

Za cjelovitu obnovu prijavljena je Klinika za psihijatriju Vrapče, gdje se građevinski radovi procjenjuju na oko 130 milijuna kuna, te projekt "Operacija Stomatološka poliklinika Zagreb za nove generacije", koji je procijenjen na 274 milijuna kuna.

Zagreb će prijaviti 20 projekata za obnovu zdravstvene infrastrukture

U zagrebačkoj Gradskoj upravi kažu kako za vraćanje u uporabljivo stanje zdravstvene infrastrukture planiraju prijaviti 20 projekata za koje je u pripremi dokumentacija, a javni poziv traje do 1. svibnja ove godine.

Grad Zagreb dosad je obavio sanaciju na dijelu domova zdravlja u vrijednosti 800.000 kuna na šest lokacija Doma zdravlja Zagreb - Istok, a u pripremi su radovi na sanaciji oštećenja od potresa na ispostavama domova zdravlja na još četiri lokacije od oko 1,4 milijuna kuna.

Petrinja: Otvorena je ponuda za izgradnju 10 stambenih zgrada
Petrinja: Otvorena je ponuda za izgradnju 10 stambenih zgrada

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljevićevoj i Specijalne bolnice za plućne bolesti u Rockefellerovoj, dok je obnova sedam objekata KB-a Sveti duh i tri zgrade Dječje bolnice Srebrnjak u postupku javne nabave za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu.

U postupku je i izrada elaborata o stanju konstrukcije nakon potresa više objekata Doma zdravlja Zagreb - Centar, a u postupku javne nabave za izradu elaborata o stanju konstrukcije su glavna zgrada Klinike za psihijatriju Vrapče i objekt Doma zdravlja Zagreb - Centar na lokaciji Dolac 2.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag