Obavijesti

News

Komentari 7

Zagrebački vatrogasci dobili robot-vozilo za gašenje požara

Zagrebački vatrogasci dobili robot-vozilo za gašenje požara
1

Robot ima izuzetne mogućnosti obavljanja poslova koji inače vatrogasce dovode u pogibelj, bez ugrožavanja operatera koji s njima upravlja s udaljenosti do 1500 m

VIDEO

Prvo vatrogasno vozilo na daljinski progon najnovija je inovacija zagrebačke tvrtke Dok-ing koja će biti stavljena na raspolaganje Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba.

Zagrebački vatrogasci testirat će robota, a tvrtka Dok-Ing na taj će način dobiti potrebne podatke o praktičnoj primjeni izuma koji je iznjedrila. Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji između Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i tvrtke Dok-Ing danas je svečano potpisan, a sada preostaje praktična primjena na terenu.

Podaci dobiveni korištenjem prvog vatrogasnog vozila na daljinski pogon koristit će tvrtki Dok-Ing za tehničko usavršavanje, čime se kreće i u komercijalizaciju ovog robota za domaće, ali i inozemno tržište.

Osim klasičnog gašenja vodom i pjenom u iznimno opasnim i za vatrogasce nedostupnim područjima, danas predani robot Javnog vatrogasnoj postrojbi grada Zagreba ima i, primjerice, rotirajuće hvataljke koje mogu podići i dvije tone tereta pri uklanjanju opasnih objekata. Ujedno se koriste i za ulazak u rizične zatvorene zone ili zgrade.

U kombinaciji s vlastitom ralicom ovaj jedinstveni izum domaće pameti može gurati i 10 tona tereta te omogućava gašenje požara i spašavanje kao i čišćenje opasnog područja za prolazak drugih ekipa i strojeva, bez ugrožavanja operatera koji s njima upravlja sa sigurne udaljenosti do čak 1500 metara. Poseban videosustav od pet vodootpornih kamera visoke rezolucije omogućava kontrolu pokreta tijekom rada stroja.

- Uočivši potrebu robotiziranog vatrogasnog vozila za izvanredne, opasne i za ljude vrlo rizične situacije, napravili smo stroj koji uz rezervoar vode i pjene, i klasičan top,  ima i posebnu, dodatnu opremu. Nadam se da će i šira javnost prepoznati mogućnosti i ponajprije sigurnosna svojstva našeg vatrogasnog sustava na daljinsko upravljanje - iznio je Vjekoslav Majetić, direktor Dok-Ing-a.

>>> Više pročitajte na Večernji.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...