Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
153 komentara

Zagrebački zavodnik Boris (28) odlazi na parenje u Sloveniju

Dominantni mužjak s nestašnom mladošću, čimpanza Boris (28), bit će glava kuće u kavezu ZOO-a u Ljubljani. Tamo su ga dočekale Mojca (41), Nika (15) i Neža (17)

24sata
Foto: 24sata
153 komentara

Po svojem je šarmu zagrebački zavodnik Boris (28) težak 60 kilograma poznat i u Sloveniji. Prošli tjedan zato su ga, između ostalog, poslali na putovanje života.

U ljubljanskom zoološkom vrtu dočekale su ga Mojca (41), Nika (15) i Neža (17). Spremne za ljubav i prijateljstvo. Ipak, vesela družina morat će se strpjeti mjesec dana koliko će Boris provesti u karanteni. Mora proći uobičajene veterinarske preglede. U Sloveniji ostaje trajno, a u grupi čimpanza preuzet će glavnu riječ.

Izabran je kao najadekvatniji za parenje u sklopu međunarodnog uzgojnog programa ugroženih vrsta. Mladunče će vjerojatno imati s Nežom jer je Nika sterilizirana, a Mojca možda malo prestara za njega.

- Boris je rođen u njemačkom zoološkom vrtu, a u Hrvatsku je stigao s osam godina. Bio je dio posjetiteljima omiljene skupine životinja u kojoj su čimpanze Juba te Megi i Sara (Borisove kćeri). U skupini je i mužjak King koji je mlađi od Borisa. Dva mužjaka na jednome mjestu mogla su biti problem jer između njih su već počele nesuglasice - kaže edukator Tomislav Krizmanić

Prisjeća se kako je Boris kao tinejdžer bio nestašan i uvijek preispitivao autoritete. Doznajemo da je čak i tijekom medicinskih treninga, na kojima su ih timaritelji uvježbavali za vađenje krvi ili mjerenje temperature, tvrdoglavo odbijao sudjelovati. Nakon nekoliko mjeseci ignoriranja jedan dan se frajerski došetao i pružio ruku kao da je to nešto najnormalnije. Boris se s godinama uozbiljio.

- Pravi je gospodin, to su primijetili i čuvari u slovenskom ZOO vrtu. Miran je, ne diže buku bezveze, ali je dominantan i ima izvanredan način komunikacije koji ih je zadivio - kaže timaritelj Damir Kranjac (41), koji se sedam godina brinuo za Borisa. S njim je proveo i prve dane u Sloveniji.

- Zadivljujuće je koliko su čimpanze brižne jedna prema drugoj, ali i prema ljudima koji su s njima razvili odnos. Primjerice, znala me je šokirati zabrinutost koju su pokazivali kad sam porezao prst. Zahtijevaju puno brige, hranimo ih svaka dva sata, ali trebaju i stalno pažnju te komunikaciju. Boris je osjetio da odlazi, ali čim smo došli u njegov novi dom, uvidio je da nije sam, da je tu njegova nova obitelj - govori Kranjac.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message