Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Zagrebačko sveučilište ispalo s liste 1000 najboljih na svijetu

Na listi Times Higher Education Zagreb je 1001. od 1300 sveučilišta iz 92 zemlje, a rangiranje se temelji kvaliteti podučavanja, te broju i kvaliteti istraživanja te citiranost istraživanja

Zagreb: Hrvatsko dru??tvo za kaznene znanosti
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
18 komentara

Stigli su rezultati godišnje rang liste Times Higer Educationa, jedne od najznačajnijih svjetskih ranking lista sveučilišta.

Od hrvatskih sveučilišta najbolje se smjestilo splitsko, koje je u rangu od 600 do 800, Sveučilište u Zagrebu na ovogodišnjoj ljestvici zauzelo je tek poziciju iza 1001. mjesta (1001+).

Zagreb: Hrvatsko dru??tvo za kaznene znanosti | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uzimajući u obzir da je u zadnje dvije godine bio između 801. i 1000. mjesta, znači da je ove godine najveće sveučilište u Hrvatskoj zabilježio veliki pad.

Na listi se nalazi 1300 sveučilišta iz 92 zemlje, a rangiranje se temelji na nekoliko različitih kriterija kao što je kvaliteta podučavanja, broj i kvaliteta istraživanja te citiranost istraživanja.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Sveučilište u Beogradu je u potpunosti nestalo s liste dok je Sveučilište u Ljubljani zadržalo poziciju između 601. i 800. Sveučilište u Mariboru zauzelo je poziciju između 801. i 1000. mjesta.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U prvih deset su: 1. Oxford, 2. California Institute of Technology, 3. Cambridge, 4. Stanford, 5. Massachusetts Institute of Technology (MIT), 6. Princeton, 7. Harvard, 8. Yale, 9. Chicago te 10. Imperial College London.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz ove analize se može iščitati kako su britanska sveučilišta Oxford, Cambridge i londonsko sveučilište i dalje među najboljima, ali na drugim fakultetima iz ove zemlje opada kvaliteta. 

Zanimljivost je da se njemački fakulteti uspinju na rang listi. Tako je broj britanskih fakulteta u prvih 200, od 2016. godine pao s 34 na 28, dok se broj njemačkih povećao s tri na 23.

Iz Times Higher Educationa kažu da je ovaj uspjeh posljedica većeg ulaganja u obrazovanje u Njemačkoj

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message