Obavijesti

News

Komentari 45

Zagrepčani tražili uspornike prije smrti curice (9). Maja (18) je peta žrtva na cestama Dicma

Zagrepčani tražili uspornike prije smrti curice (9). Maja (18) je peta žrtva na cestama Dicma
7

Rukometašica Maja Zorica (18) poginula je u Dicmu, gotovo na istom mjestu na kojem su život izgubile sestre Petra i Jelena Kelam. U Cetinskom kraju ove je godine poginulo 23 ljudi, sedam više nego lani

VIDEO

Ta tragedija... još te dvije cure u bolnici... to je strašno. Maja je bila jedna krasna djevojka, pristojna, sportašica, lijepo odgojena. Nemam riječi. Vezan sam za tu obitelj... Maja je za vikend trebala ići za Čakovec, imale su utakmicu. To je jedno nevino dijete, taman je počela živjeti. Njezin otac je naš općinski vijećnik, često nam ju je spominjao, bio je silno ponosan na nju – kaže nam načelnik Hrvaca, Dinko Bošnjak o tragediji koja je Cetinski kraj zavila u crno.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

videovijesti 00:54

Mlada rukometašica Maja Zorica iz Hrvaca, djevojka koja je uskoro trebala napuniti 19 godina, život je izgubila u strašnoj prometnoj nesreći u Dicmu. Sudar se dogodio u petak, 8. rujna oko 18.30 sati kada je na tri djevojke u automobilu naletio pijani 44-godišnjak. Imao je 2,6 promila alkohola u krvi. Navodno je mrtav pijan zaspao za volanom. Prešao je u suprotni kolnički trak. Jedan automobil uočio ga je na vrijeme skrenuvši s ceste, no djevojke nisu imale šanse. S Majom u autu bile su njezine dvije suigračice, 25-godišnjakinja i maloljetnica. Obje su teško ozlijeđene. Maja je preminula u bolnici jutro poslije. Teške ozlijede zadobio je i 44-godišnjak. I on je na liječenju u splitskoj bolnici, a kako nam kažu u PU splitsko-dalmatinskoj, s njim tek trebaju obaviti razgovor.

Svjedok strašne nesreće u kojoj je poginula 18-godišnjakinja: 'Htio me prestići, vozio preblizu'
Svjedok strašne nesreće u kojoj je poginula 18-godišnjakinja: 'Htio me prestići, vozio preblizu'

Maja je peta žrtva na prometnicama u Dicmu mjestu ove godine. Točno tri mjeseca ranije na gotovo istom mjestu poginule su dvije sestre, Petra i Jelena Kelam. Imale su 25 i 21 godinu. Samo dva dana prije sudara u kojem je stradala Maja, na istoj prometnici teško je ozlijeđena 16-godišnja djevojka, suputnica na motociklu. Amputirana joj je desna natkoljenica. Vozač motocikla, 23-godišnjak, kao i vozač automobila s kojim su se sudarili, lakše su ozlijeđeni.

Statistika je neumoljiva. U Cetinskom kraju ove je godine na prometnicama poginulo 23 ljudi. U istom periodu prošle godine živote je izgubilo njih 16.

O Maji nam u superlativima priča i njezin bivši trener, Mario Krstić.

- Maja je cijeli život bila u rukometu. Do svoje 17. godine igrala je u Sinju, a kad je klub pao u drugu ligu prešla je u Split jer je tamošnji profesionalni klub tražio nove, mlade rukometašice. Ona je bila zaista iznimno talentirana djevojka. Imala je jednu tešku sportsku ozljedu, ali oporavila se, bila je uporna. Bila je ljevakinja, izvrsna, jako perspektivna. Uostalom, o njezinoj igri najbolje govori podatak da je bila u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske. Sve tri cure bile su moje igračice. Taj dan išle su na trening u Split. Grozan je to osjećaj kad pročitaš vijest o nesreći, a onda shvatiš o kome se radi. Zanijemili smo... ne znam što reći na sve ovo – kaže nam Krstić

Prometna nesre?a u Dicmu, cesta zatvorena za promet

Da je situacija u prometu alarmantna govori nam i sinjski gradonačelnik Miro Bulj koji poznaje obitelj stradale rukometašice.

- Imamo strašno gust promet, davno nam je obećana brza cesta, obilaznica Dicma. Još 2016. godine je napravljena je studija izvedivosti. Stalno to naglašavam, jer je tu kritična točka. Izgradnjom obilaznice riješili bi veliki prometno-sigurnosni, pa i razvojni problem za cijeli Cetinski kraj. Ovo nije političko pitanje, uopće nije važno tko će cestu napraviti. Sve nas je potresla ova tragedija – kaže nam Bulj ljutit zbog čestih prometnih prekršaja u pijanom stanju nazivajući takve vozače potencijalnim ubojicama.

Naime, iz PU splitsko-dalmatinske navode nam kako je samo u Cetinskom kraju od početka ove godine ispisano 590 kazni za vožnju pod utjecajem alkohola.

I tu istu večer u trenucima dok se obavljao očevid sudara u kojem je stradala Maja, policajci su zaustavili još jednog vozača koji je kroz Dicmo vozio pijan.

'Duša plače za našim dragim sestricama. Zavijeni smo u crno'
'Duša plače za našim dragim sestricama. Zavijeni smo u crno'

I načelnik Bošnjak osvrće se na nikad napravljenu obilaznicu.

- To Dicmo je katastrofa, toliko tragedija... Tamo su živote ranije izgubila i dva brata, Kokani i još puno njih. A siguran sam da bi mnogi bili živi da imamo obilaznicu do Kukuzovca. Treba nešto poduzeti, previše je smrti. Vozači prođu kameru na ulazu u Dicmo, tamo malo uspore, a onda daju gas. Govore mi da na pravcu pokraj benzinske u Dicmu noću voze kao luđaci i 200 kilometara na sat, sve pijano i drogirano – ogorčen je Bošnjak.
Za komentar stanja u prometu i što planira poduzeti pitali smo i načelnika Dicma, Petra Maretića koji je pak za idući tjedan na tu temu najavio konferenciju za medije.

Zagreb: Građani ostavljaju lampione na mjestu gdje je u petak kamion pregazio djevojčicu na Žitnjaku

 

Draga naša prijateljice, nek te čuvaju anđeli, voli te tvoj 3C, ovim i sličnim pismima i porukama opraštali su se jučer ožalošćeni stanovnici Žitnjaka od 9-godišnje djevojčice, tragično preminule u prometnoj nesreći na Žitnjaku u petak popodne. 

Podsjetimo, na djevojčicu je, dok je prelazila cestu na pješačkom prijelazu, naletio vozač (45) kamiona. On je, umjesto da zaustavi kamion iza autobusa iz kojeg je djevojčica izašla, nastavio voziti. Nije prilagodio brzinu prilazeći zebri, zbog čega je naletio na curicu i na mjestu je usmrtio.

Da stvar bude gora, policija je izvanrednim tehničkim pregledom vozila nakon nesreće, utvrdila da kamionu nisu bile ispravne kočnice. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, vozača su ispitali u državnom odvjetništvu, a zatim je uslijedio novi šok. Sud, od kojega su zatražili da mu se odredi istražni zatvor kako ne bi ponovio djelo, vozača je pusito na slobodu.

Kojim se argumentima sud rukovodio jučer nije bilo poznato, no iz odvjetništva su već najavili žalbu na to rješenje. Mještani Žitnjaka i dalje su ogorčeni jer, smatraju, ova tragedija mogla se spriječiti, samo da je bilo sluha kod nadležnih. Najavljuju prosvjed, pa i potpunu blokadu prometa unutar naselja, ako se njihovi zahtjevi ne riješe u roku od mjesec dana.

Policija o nesreći na Žitnjaku: Kočnice kamiona su neispravne, djevojčica je išla preko zebre
Policija o nesreći na Žitnjaku: Kočnice kamiona su neispravne, djevojčica je išla preko zebre

- Kao članica mjesnog odbora i prije sam upozoravala na ove probleme. Sva sreća da imamo te papire i da smo sada i na zadnjih nekoliko sjednica tražili i postavljanje kamera. I osobno sam zvala MUP jer su i mene skoro na nogostupu pokupili - kazala nam je Sanja Šutej iz Mjesnog odbora Žitnjak. Uvjerena je da se tragedija mogla izbjeći.

- Ovo se nije trebalo dogoditi. Dječica su počela skupljati novac, ja sam također otišla obitelji. Izrazila sam im sućut i dala novac za pomoć. To je sad najmanje važno, važno je to da djeteta nema i nitko i ništa ga ne može vratiti. Tražili smo jaču ophodnju policije baš zbog ceste i dječjeg igrališta gdje dolaze i "mangupi" koji stvaraju nered. Ležećih policajaca smo dobili samo dio, tražimo još jer se otvara i vrtić. Tražili smo naravno i pješačku stazu, koja je već trebala biti izgrađena, ali ništa od toga. Dječje igralište vuče se još od 2015., trebalo je biti u funkciji 2019., no ništa od toga - kaže Šutej.

Zagreb: U teškoj prometnoj nesreći u naletu kamiona poginulo dijete

Iz PU zagrebačke podsjećaju da uspornike odnosno "ležeće policajce" ne postavlja policija već tijela jedinica lokalne samouprave uz suglasnost policije. Naglašavaju da se lokacija prometne nesreća u Žitnjaku ne izdvaja uvelike od sličnih lokacija koje se mogu pronaći u gotovo svim gradskim četvrtima Grada Zagreba, gdje je razvidno da "stanje građevinske i prometne infrastrukture, najvećim dijelom iz objektivnih razloga nedostatka javnih površina za proširenje prometnica, ne prati objektivno stanje porasta broja stanovnika u Gradu Zagrebu".

Apeliraju na oprez vozača, koji svoju vožnju moraju prilagoditi uvjetima na cesti, i obvezni su stati ispred obilježenog pješačkog prijelaza i propustiti pješake.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa