Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
439 komentara

'Crnokošuljaši viču 'Za dom', a Vlada uopće ne reagira na to...'

I ovogodišnja službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac proći će u sjeni bojkota službenih predstavnika židovske manjine

jasenovac
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
439 komentara

U spomen-parku Jasenovac kod spomenika Cvijet u 12 sati počela je komemoracija žrtvama tog logora. Došlo je stotinjak ljudi, uglavnom predstavnika židovske manjine, a među njima i izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman. Komemoracija je počela molitvom za mrtve koju je predvodio glavni hrvatski rabin Luciano Moše Prelević.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

I ovogodišnja službena komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac proći će u sjeni bojkota službenih predstavnika židovske manjine. Koordinacija židovski općina komemoraciju zato održava danas.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL 15.04.2018., Jasenovac - U organiaciji Koordinacija zidovskih opcina Republike Hrvatske organizirana je komemoracija za zrtve jasenovacjog logora. Komemoraciji su nazocili veleposlanica Izraela u RH Zina Kalay Kleitman i Ognjen Kraus. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

- Već treću godinu zaredom odvaja se komemoracija jer Vlada ne ispravlja stvari, ne ispravlja pokušaj promijene povijesti. Vidjeli smo ovih dana postrojavanje ljudi u crnim košuljama koji viču 'Za dom spremni', a na to nema reakcije vlasti - rekao je danas predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

jasenovac | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kraus je već ranije napomenuo kako se zahtijeva od Vlade i Sabora da u najkraćem roku donesu zakon o zabrani ustaškog pozdrava i ustaških simbola. Kritizirao je i odluku Vladinog vijeća za suočavanje s prošlošću koje zaključuje da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni' protuustavan, ali se u određenim slučajevima može tolerirati.

jasenovac | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Inače, službena komemoracija za žrtve Jasenovca je za tjedan dana. Prema nekim informacijama, očekuje se dolazak Saveza antifašističkih boraca i predstavnika nacionalnih manjina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message