Obavijesti

News

Komentari 4

Glas poduzetnika: Postepeno smanjiti PDV na 20% svima, a ugostiteljima odmah na 13%

Glas poduzetnika: Postepeno smanjiti PDV na 20% svima, a ugostiteljima odmah na 13%

Udruga Glas poduzetnika smatra da jedino zajedničkim snagama možemo postići puno više i pridonijeti poboljšanju pozicije hrvatskog radnika i gospodarstva

VIDEO

Udruga Glas poduzetnika želi iskazati podršku HUP-u i njihovom prijedlogu reformi o poreznom rasterećenju rada. Drago nam je što je i HUP primijetio da postoji problem u Hrvatskoj koji je nužno što prije riješiti kako bismo osigurali kvalitetan i dostojan život svih. Osim toga, svjesni smo problema da je veoma teško zadržati stare radnike, kao i privući nove, pogotovo zbog visokih opterećenja koje imaju poduzetnici. Udruga Glas poduzetnika od osnutka, prije dvije godine, govori o potrebnim gospodarskim reformama koje će olakšati poslovanje poduzetnicima i obrtnicima te koje će potaknuti rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, kao i povećanje plaća naših radnika, stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

Udruga Glas poduzetnika se od početka svog postojanja zalaže za promjene kako bi se pomoglo poduzetnicima i obrtnicima, te ponajviše da ih se rastereti od nepotrebnih parafiskalnih nameta i doprinosa. Mi se zalažemo za to da se postepeno smanji stopa PDV na 20% svima, a ugostiteljima i uslužnim djelatnostima odmah na 13% kako bismo doista imali konkurentan sustav u EU okvirima, te da se smanje porezne stope na dohodak na jedinstvenih 10%, tzv. Flat Rate. Također, smatramo da je nužno da se Zakon o doprinosima korigira u smjeru kako bi se ostavila mogućnost poduzetnicima-početnicima, majkama-poduzetnicama da plaćaju doprinose na ono radno vrijeme koje rade i/ili mogu financijski izdržati.

Također, ono za što se zagovaramo je i to da se uvaže prijedlozi vezano za poboljšanja tretmana Porezne uprave prema paušalnim obrtima. Prijedlog je da Porezna uprava za sada takve propuste svede na mjeru opomene, predloži poslovni model za ljude koji po njima pripadaju u prikriveno zapošljavanje i da se ponudi rok od šest mjeseci kako bi se navedeni paušalisti prilagodili tome. Osim toga, nivo ulaska u sustav PDV-a treba biti minimalno 1.000.000 kuna godišnjeg prihoda. I smatramo da je nužno da se uvede trajno ukidanje akontacije poreza na dobit. Ovo su samo neke od mjera za koje smatramo da bi mogle pridonijeti razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Udruga Glas poduzetnika ovim putem poziva sve poduzetničke udruge, uključujući i HGK i HOK i HUP i sve sindikate i njihove vođe da se pridruže u našoj borbi za bolje sutra i bez fige u džepovima, a u interesu svojih članova. Svi mi želimo veće plaće i što manje birokrata i birokracija, a više efikasnog javnog sektora. Za navedeno, potrebno je povećati plaće našim medicinskim sestrama, učiteljima, policajcima, vatrogascima… a drastično smanjiti onaj neproduktivan birokratski sustav koji je postao svrha samom sebi. Potrebno je stvoriti bolje uvjete za sve poduzetnike i obrtnike jer trenutna situacija predstavlja veliki teret za njih sve, što se u konačnici odražava i na društvo u kojemu živimo. Pridružite nam se i sa svojim prijedlozima kako bismo stvarali i radili te u konačnici maknuli se s mrtve točke - svi mi dijelimo isti cilj, zato je potrebno da udružimo snage i napravimo vidljive promjene!

“Pozivam sve predstavnike svih poduzetničkih Udruga, kao i sve sindikalne vođe da počnu raditi u interesu svojih članova, a posebice radnika i napokon se jasno i javno zalagati za manje poreze i namete kako bi radnici imali veće plaće. Treba prestati “držati svijeću” vladajućima, te se iskonski i neovisno boriti za smanjivanje nameta, kao i birokracije koja nas kao društvo guši.” - rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima.

Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske.

Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 18.800 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.