Obavijesti

News

Komentari 47

Žaju Krojfa oslobodili optužbi za pomaganje u dva ubojstva

Žaju Krojfa oslobodili optužbi za pomaganje u dva ubojstva
1

Prvostupanjski sud odbacio je optužbe protiv Krojfa zbog nedostatka dokaza, pojasnio je Vrhovni sud zašto je odbacio žalbu tužiteljstva na presudu

VIDEO

Vrhovni sud pravomoćno je oslobodio Miljenka Žaju Krojfa optužbe da je 12. listopada 1990. potaknuo Zorana Petrovića Ivicu da ubije Niku Mioča te da je 14. travnja 1997. pomogao Gordanu Kolariću pri ubojstvu Petra Brajkovića u Hagenu u Njemačkoj.

- Prvostupanjski sud odbacio je optužbe protiv Krojfa zbog nedostatka dokaza, a razlozi koje je za svoju odluku dao Županijski sud u Zagrebu prihvatljivi su i za ovaj sud - pojasnio je Vrhovni sud zašto je odbacio žalbu tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kao neosnovanu. Županijski sud u Zagrebu utvrdio je kako je 12. listopada 1990. u Zagrebu ispred restorana Kasandra sada pokojni Zoran Petrović Ivica sa šest hitaca iz pištolja ubio Niku Mioča. Na mjestu događaja bili su i Krojf i Zlatko Bagarić. 

Zajedno otvorili lokal

Sud je utvrdio kako su Mioč i Krojf bili suvlasnici lokala "Naša stvar" koji se nalazio u Krojfovoj kući. Lokal su zajedno otvorili, a kada je Krojf zbog određenih problema morao otići u Njemačku nastavio ga je voditi Mioč. Nakon povratka iz Njemačke Krojf je želio preuzeti lokal i nakon više svađa dogovorili su se da će Mioč ostati raditi u lokalu još dva mjeseca. U noći ubojstva, tvrde svjedoci, Mioč i Krojf su razgovarali ispred lokala kada je prišao Petrović navalio na Mioča i ubio ga sa šest hitaca.

- Petrović je u međuvremenu preminuo i nije iskazivao u ovom predmetu, a preminuo je i očevidac događaja Zlatko Bagarić te teoretski postoji vrlo veliki broj razloga zbog kojih bi Petrović usmrtio Mioča - piše u presudi.

Vrhovni sud zbog nedostatka dokaza odbacio je i optužbe protiv Žaje da je Gordanu Kolariću pomogao pri ubojstvu Petra Brajkovića u Hagenu u Njemačkoj tako da mu je mobitelom dojavio nailazak Brajkovića. Kolarić, koji je za ovo ubojstvo dobio 12 godina, odbio je svjedočiti na suđenju Krojfu tvrdeći da bi time sebe mogao izložiti kaznenom progonu. Teza optužbe temelji se isključivo na tvrdnji da je neposredno prije ubojstva Brajkovića s telefona koji koristi Žaja u dva navrata nazvan Kolarić i to u 21.55 i 21.57 sati. Brajković je ubijen u 22 sata.

- Ta teza tužiteljstva je tek u sferi osnovane sumnje, ali ne i neprijeporan i nedvojben dokaz. Teoretski je moguće i da je neka treća osoba koristila Žajin mobitel. Činjenica je da je nakon ubojstva Kolarić u dva navrata Zorana Petrovića, ali ne i Žaju. Također je moguće da je riječ o posve slučajnim pozivima - obrazložio je svoju presudu Vrhovni sud.

Žaju pokušali ubiti

Miljenko Žaja Krojf tijekom 1990-ih često je bio u društvu neokrunjenog kralja hrvatskog podzemlja Zlatka Bagarića. S njim je u srpnju 1998. bio u lokalu braće Rodić u Dubravi ispred kojeg je Lazar Rodić, nakon što je njega i braću Bagarić cijelu noć zlostavljao i tukao, pred očima policije ubio Bagarića. Žaju su nakon Bagarićeva ubojstva pokušali ubiti podmetnuvši mu pod Mercedes autobombu. Dok se vozio po novoj Branimirovoj u Zagrebu bomba je eksplodirala. Iako teško ozlijeđen Žaja je preživio, no ostao je bez noge. Bombaša policija nikada nije otkrila.

Žaja je i nakon toga bio čest gost po hrvatskim sudovima, a pravomoćno je osuđen zbog iznude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina