Obavijesti

News

Komentari 136

Zakasnili su s vjenčanjem pa ih silom šalju natrag u Srbiju?

Zakasnili su s vjenčanjem pa ih silom šalju natrag  u Srbiju?
1

Djevojčice plaču jer vole novi život s majkom i očuhom u Lici, no kruti propisi silom ih sada razdvajaju. Majka će se u Liku moći vratiti tek u rujnu, a očuh traži posao...

VIDEO

Mišelu Radakoviću (41) i Zorici (36) ljubav je bila dovoljna da zajedno s njezino troje maloljetne djece počnu novi život u ličkim Jošanima. Došle su iz Novog Sada. Nije im smetalo ni što nemaju ni struje ni vode. No idila nije dugo trajala jer sad Zorici i djeci prijeti deportacija, i to u srijedu.

Iako su se Mišel i Zorica vjenčali lani u studenom u Gospiću, navodno su zakasnili jer je 15 dana prije vjenčanja Zorici istekla turistička viza. Djevojčice su se odlično bile uklopile u novu sredinu, o čemu na Facebooku svjedoči pismo njihove učiteljice iz Osnovne škole Kralja Tomislava u Udbini. Učiteljica Đurđica molila je sve koji mogu pomoći obitelji da prikupe hranu ili novac za prisilan put.

- Žena je, s troje djece, ostavila posao u Novom Sadu, došla za ljubavlju u Liku, vjenčala se. Djeca vole očuha, on njih. Ali problemi! Majci je obećan posao, ali se sve povuklo jer je strankinja. U nemilosti su socijalne skrbi, policije... Oazu mira djevojčice pronalaze u školi, gdje im pružaju prijateljstvo i ljubav. Pomaže se koliko god se može, ali deportacija stalno visi nad glavom - napisala je između ostalog učiteljica. 

Budući da se Zorica mora vratiti u Novi Sad, a nema gdje biti, Đurđica je pokušala da se prikupe neka sredstva. Koliko je u tome uspjela, nismo u utorak doznali jer se u školi nitko nije javljao na telefon. 

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kao i socijalne skrbi u utorak do kraja dana nije bilo komentara. Prema učiteljičinim riječima, Zorica će se s djecom moći vratiti tek krajem rujna, a do tada Mišel mora naći stalan posao s plaćom od minimalno 4700 kuna. To je samo jedan od uvjeta koje im nameće država ako žele ostati zajedno. S obzirom na opći situaciju oko zapošljavanja u Hrvatskoj, Mišel strahuje da će to teško zadovoljiti. Osim toga, dobio je i kaznu od 23.000 kuna zbog “prikrivanja stranaca”, odnosno svoje supruge i njezino troje djece, iako nikog nije krio. Kako bilo, ljeto će provesti razdvojeni.

MUP: Mogu ostati u Hrvatskoj do odluke o boravištu

Iz Ministarstva unutarnjih poslova na upit o ovom slučaju odgovorili su nam kako Zorica Radaković može doći u PP Korenica radi dodatnih informacija i dostave potrebne dokumentacije u postupku izdavanja boravišne iskaznice kako bi se o njenom zahtjevu mogla donijeti odluka. 

Odgovor donosimo u cijelosti. 

''Zorica Radaković podnijela je  20. ožujka 2015. u Policijskoj postaji Korenica zahtjev za izdavanje boravišne iskaznice kao član obitelji svog supruga Mišela Radakovića, hrvatskog državljanina za sebe i svoju maloljetnu djecu.

Imenovanoj je tijekom navedenog postupka u nekoliko navrata pružena mogućnost izjašnjavanja vezano za ispunjenje zakonskih uvjeta za izdavanje boravišne iskaznice, te joj je navedena Policijska postaja omogućila i produženje roka za dostavu potrebne dokumentacije. 

Gospođa Zorica Radaković može se javiti u Policijsku postaju Korenica radi dodatnih informacija i dostave potrebne dokumentacije u postupku izdavanja boravišne iskaznice kako bi se o njenom zahtjevu mogla donijeti odluka. 

Napominjemo da imenovana i njena maloljetna djeca mogu boraviti u Republici Hrvatskoj do izvršnosti odluke o njenom zahtjevu. 

S poštovanjem, Odnosi s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH''

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...