Obavijesti

News

Komentari 44

Zaključak Plenkijeva partijskog kongresa: Nema ništa bez HDZ-a i sve u Hrvatskoj ovisi o HDZ-u

Zaključak Plenkijeva partijskog kongresa: Nema ništa bez HDZ-a i sve u Hrvatskoj ovisi o HDZ-u

"HDZ je ključan za stabilizaciju političkog i društvenog života Hrvatske", poručeno je s Općeg sabora HDZ-a. Što znači da svaka destabilizacija HDZ-a - vanjska, ali i ona unutarnja - vodi prema destabilizaciji Hrvatske.

VIDEO

"Za dio agresivnih na lijevom političkom spektru bit ćemo korumpirani politički lopovi", izjavio je Andrej Plenković na subotnjem Općem saboru HDZ-a. 

Kao što će to biti i za DORH, Uskok, za hrvatske sudove, ali i za javnost i medije u koje postojano cure uvijek nove afere.

"Protiv takvih etiketa treba se boriti", prkosno je poručio šef HDZ-a svojem članstvu na političkom događaju koji je ikonografijom, stilom, porukama, političkim stavovima, pa i medijskim pokrivanjem, evocirao duh starih kongresa Saveza komunista.

Samo što je Titovu bistu na pozornici zamijenila bista Franje Tuđmana.

Tapšanje po ramenima

Bio je to događaj na kojem je potvrđena homogenost stranke i zbijanje redova, reciklirana opća samohvala, naglašena posvećenost Hrvatima u BiH i odanost ratnim herojima, pa makar ih se optuživalo za ratni zločin, reciklirana kuknjava zbog teških uvjeta u kojima je HDZ vodio zemlju, ali i tapšanje po ramenima zato što su državni novac u korona krizi podijelili građanima koji su punili tu državnu blagajnu. Kao što su se hvalili punjenjem stranačke blagajne.

Obnovom se nisu previše hvalili.

No zato je Plenković poručio HDZ-ovcima da budu "predvodnici u borbi protiv korupcije", nakon što su već desetljećima predvodnici u širenju korupcije. A premijer je najavio i osnaživanje države, "na način da sve institucije funkcioniraju bolje i transparentnije". Nakon što ih je pokorio, uništio, politizirao i marginalizirao.

Partijska retorika

I sve te pompozne parole, sve te stilske varijacije partijskog kongresa kondenzirane su u jednoj rečenici nacrta programa HDZ-a za četvrto desetljeće: "HDZ je ključan za stabilizaciju političkog i društvenog života Hrvatske kao preduvjetu njezina sveukupnog napretka".

Sve ovisi o HDZ-u i nema ničega bez HDZ-a.

I svaka destabilizacija HDZ-a - vanjska, ali i unutarnja - vodit će prema destabilizaciji Hrvatske.

Takve poruke slale su se svojedobno i s partijskih kongresa.

HDZ destrukcija

A takvo ponašanje HDZ-a vidjeli smo u dva navrata kad je HDZ bio u opoziciji, gdje je na splitskoj Rivi i sa šatorašima u Savskoj, rušio legalnu i legitimnu vlast, destabilizirajući Hrvatsku nakon što ju je ispustio iz ruku. A vidjeli smo i destabilizaciju i destrukciju Hrvatske kroz vođenje države u mandatima mnogih HDZ-ovih vlada i predsjednika.

"Moja je misija promijeniti HDZ, a nakon toga i Hrvatsku", obećao je prije šest godina Andrej Plenković, nakon što je uspješno destabilizirao, a onda i srušio svog prethodnika Tomislava Karamarka.

Što je onda promijenio u HDZ-u? 

Sanitarni kordon

Ubio je unutarstranačku opoziciju koja je razbijena i ušutkana, skoro kao  i nacionalna oporba. Ojačao je kult ličnosti i oko sebe izgradio sanitarni kordon poslušnika i oportunista. Njegovi ministri i dužnosnici proizveli su na desetine korupcijskih afera. Pritiskao je institucije, medije, sudove, pravosuđe.

A ni u Jasenovac ne ide zajedno sa svojim koalicijskim partnerima iz redova nacionalnih manjina.

Ne zvuči kao neka velika promjena.

Ne samo promjena u odnosu na prethodne garniture HDZ-ovih lidera, već i promjena u pozicioniranju HDZ-a kao stožerne stranke koja je po važnosti i utjecaju zamijenila Savez komunista.

Kao što je Tita zamijenila Tuđmanom, komunizam religijom, subnorovce braniteljima, zvijezdu šahovnicom, a udbaše spojila s ustašama.

Akt izdaje

Ako je, dakle, HDZ ključan za stabilizaciju političkog i društvenog života, onda se svaka destabilizacija HDZ-a može tumačiti i kao destabilizacija Hrvatske. Kao rovarenje, sabotiranje, gotovo kao akt izdaje.

Poruka je to upućena i stranačkim nezadovoljnicima koje je Plenković i šest godina eliminirao, marginalizirao, eutanazirao. Dolazak Tomislava Karamarka na Opći sabor mogao se doživjeti kao čin milosti. Nebitan je, pa stoga i benigan.

Ukratko, Hrvatska se ponovno našla u poziciji zatočenika HDZ-a koji kontrolira procese, usmjerava institucije, uništava otpore, ali i koji jasno daje do znanja da o njemu ovisi budućnost Hrvatske.

Nitko osim HDZ-a

Nitko ne može - pa i ne smije - srušiti HDZ. Osim HDZ-a samog.

Nakon smrti Franje Tuđmana, nakon korupcijske kataklizme Ive Sanadera, nakon samoubilačke avanture Tomislava Karamarka... Oporba je došla samo pokupiti mrvice.

HDZ proizvodi korupciju, HDZ se bori protiv korupcije, HDZ štanca aferaške ministre, HDZ iz zamjenjuje novim aferaškim ministrima, HDZ-ovi kadrovi probijaju krvotok države, HDZ se razbacuje državnim novcem. 

HDZ je sam sebi dovoljan, kao što HDZ želi Hrvatsku samo za sebe.

A to isto želio je i Savez komunista.

Kao što se na koncu i Savez komunista sam uništio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.