Obavijesti

News

Komentari 173

Zaključali ju na odjelu: Rodilji u Bjelovaru izmjerili 1,2 promila

Zaključali ju na odjelu: Rodilji u Bjelovaru izmjerili 1,2 promila
1

Mlada majka pokušala je otići iz bolnice pa su liječnici i medicinske sestre morali zaključati odjel dok se nije otrijeznila. Porod je ipak prošao bez komplikacija

VIDEO

Nakon dolaska u bjelovarsko rodilište mlada je majka odlučila otići iako joj je bio termin i samo što se nije porodila.

Osoblju nije preostalo ništa drugo nego zaključati odjel jer s rodiljom kojoj su neposredno prije porođaja izmjerili 1,24 promila alkohola u krvi nisu nikako drukčije mogli izaći na kraj.

Na kraju se otrijeznila, primirila i rodila treće dijete.

Namučila liječnike i sestre te uznemirila cijeli kat bolnice

Porođaj je uglavnom, kako doznajemo, protekao bez komplikacija. No prije toga poprilično je namučila liječnike i sestre te uznemirila cijeli kat bolnice na kojem su smješteni ženski odjel i rodilište s rađaonicom.

Prema pravilima liječničke struke i etike, svaki pacijent može uz izjavu napustiti bolnicu osim onih koji se liječe na psihijatriji. Iznimka je kad pacijent svojim izlaskom ugrožava zdravlje, a to je ovdje bio slučaj

Poslije porođaja s djetetom napustila bolnicu

Navodno je žena primljena u stanju rastrojstva. Prije dolaska na odjel je, doznajemo, cijelu noć bila pred vratima jedne ordinacije opće prakse. Poslije porođaja napustila je s djetetom bolnicu.

Na upit o porođaju alkoholizirane trudnice sanacijski ravnatelj bjelovarske Opće bolnice, dr. Stjepan Grabovac, odgovorio nam je da se radilo o spontanom porođaju bez komplikacija i posljedica za bebu.

Alkohol u trudnoći može razviti fetalni alkoholni sindrom

Iako je dijete rođeno zdravo, prema tumačenjima psihijatra, ako majka u trudnoći pije, u djece se može razviti fetalni alkoholni sindrom (FAS).

- To su oštećenja koja uzrokuje alkohol koji se probije kroz posteljicu djeteta i zatruje njegov organizam – kazao nam je bjelovarski psihijatar koji je želio ostati anoniman.

Dodao je kako se kod djece s ovim sindromom najčešće radi o intelektualnim oštećenjima, zbog kojih ta djeca ne mogu dosegnuti onaj razvoj koji bi u protivnom imala.

- I normalan porođaj naporan je za dijete, a kod ovakvih porođaja rizici se povećavaju- kaže naš sugovornik i dodaje.

Usporavaju se reakcije i funkcije djeteta

- To je sam po sebi veliki stres jer dijete dolazi iz sigurnosti majčine utrobe u novi svijet. Ako je majka pod tako velikim utjecajem alkohola, usporavaju se reakcije i funkcije djeteta. Odmah nakon rođenja kod djeteta se ocjenjuje Apgard, koji pokazuje koliko je dijete zrelo i funkcionalno - kaže naš sugovornik.

U Hrvatskoj ne postoje statistike o tome koliko se djece rodi s FAS-om. Stručnjaci upozoravaju da i sasvim mala količina alkohola u ranoj trudnoći može imati strašne posljedice.

- FAS se očituje kao mentalna retardacija, usporen rast te izuzetno poremećen psihomotorni razvoj. Takva djeca su deformirana, male, neprirodno uske glave i izobličena lica. Često imaju i srčane mane - kaže prof.dr. Marina Ivanišević iz Klinike za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici.

S 4,26 promila rodila je bebu s teškim oštećenjima

U kolovozu 2010. Poljakinja Maria S. rodila je bebu s 4,26 promila alkohola u krvi. Beba je rođena sa samo 900 grama, a imala je teška oštećenja jetre i živčanog sustava. Majka alkoholičarka prije toga je rodila četvero djece, a sva su završila u domovima za nezbrinutu djecu. Poljakinja je s trudovima otišla u kafić i tamo je pila votku. Njezini prijatelji su shvatili da rađa pa su pozvali pomoć. Rodila je u ambulanti jer nije bilo vremena da je voze u bolnicu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.