Obavijesti

News

Komentari 21

'Zakonom nikom ne uzimamo biračko pravo izvan Hrvatske '

'Zakonom nikom ne uzimamo biračko pravo izvan Hrvatske '
1

U popisu birača nalazi se oko 450 tisuća državljana RH koji nemaju prebivalište u RH. Taj problem regulirat će Zakon o prebivalištu kojeg će provoditi policija

VIDEO

Novim zakonom o biračima se nikome ne uzima biračko pravo, istaknuo je ministar uprave Arsen Bauk gostujući na 24sataTV-u. Objasnio je kako će samo sada državljani koji nisu regulirali osobne dokumente to morati učiniti ili izvaditi potvrdu da glasuju na drugom biračkom mjestu. Što se tiče dijaspore, hrvatski državljani svoje biračko pravo mogu ostvariti tako da se aktivno registriraju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu gdje žele glasovati.

- To je svjesno tako napravljeno. Ti državljani moraju samo napraviti jedan korak više kako bi glasovali. Tako ćemo dobiti točan popis birača. Ovo je početak dopisnog glasovanja - objasnio je Bauk. 

Rekao je kako je problem u razlici između broja popisanih birača i stvarnog broja. U Hrvatskoj je popisano 4,400.000 stanovnika, dok ih je 4,100.000 na popisu birača. U popis birača iz registra birača ulaze svi građani RH koji imaju prebivalište u RH i valjane osobne iskaznice. Njih ima 3,750.000, što je puno realniji broj od 4,100.000. 

U popisu birača nalazi se oko 450 tisuća državljana RH koji nemaju prebivalište u RH. Taj problem regulirat će Zakon o prebivalištu kojeg će provoditi policija. Bauk je istaknuo kako postoji problem u dijelovima Hrvatske gdje su prije rata živjeli Srbi koji su odselili, a nikada se nisu odjavili. Manji dio, njih oko 4.000, još uvijek dolazi autobusima na glasovanje u Hrvatsku. Drugi dio zemlje gdje je sličan problem su pogranična područja s BiH gdje s druge strane granice živi većinom hrvatsko stanovništvo od kojeg velika većina ili skoro svi imaju i hrvatsko državljanstvo.

- Oni koriste rupu u zakonu da mogu imati prebivalište u Hrvatskoj i u BiH te dolaze na glasovanje što izaziva revolt. Zbog toga ćemo uvesti reda u biračko pravo - rekao je ministar.

Na pitanje hoćemo li morati mijenjati osobnu iskaznicu kada Hrvatska uđe u EU, Bauk je odgovorio kako će se morati mijenjati stare "velike" iskaznice i to samo oni građani koji žele putovati preko granice.

Bauk je govorio i o novom Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi. Rekao je kako se moraju naći mehanizmi koji će natjerati gradonačelnika i vijeće da surađuju. Uvest će se novo pravilo da gradonačelnika može smijeniti gradsko vijeće i to jednom godišnje, ali se i ukida mogućnost opoziva putem referenduma.

- Smatramo da onaj tko je izabran na izborima mora biti smijenjen na izborima. Moramo paziti da gradonačelnici ne budu lokalni šerifi, ali isto tako da ne budu niti glineni golubovi koji se stalno moraju boriti za svoju poziciju  - objasnio je Bauk.

Novost je i da će se dosadašnji nezavisni kandidati na izborima zvati "nestranački" kandidati. Bauk objašnjava kako je to točniji naziv.

- Riječ "nezavisni" omalovažava stranke, jer ispada kao da su one zavisne o nečemu - rekao je Bauk. 

Što se tiče zakona o reguliranju osobnih imena koji je donesen, ali još nije stupio na snagu, Bauk je rekao kako ne vjeruje da će biti situacija kao u Velikoj Britaniji.

- Onaj tko želi imati puno imena očito ima problema, smatra ministar.

Zakon o istospolnim zajednicama regulirat će materijalna i statusna prava parova. Bauk nije htio odgovoriti što misli o posvajanju djece u istospolnoj zajednici.

- Neću taj stav podijeliti s javnosti. To ću zadržati za sebe jer je to moj osobni stav, zaključio je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi