Obavijesti

News

Komentari 175

Žalit će se: Sestra Martina ne smije raditi u svojoj "uniformi"

Žalit će se: Sestra  Martina ne smije raditi u svojoj "uniformi"
1

Sestru Martinu izabrali su za ravnateljicu vrtića u Glamoču, ali je vlasti ne žele na tom mjestu jer je ''uniformirana osoba''. Ona će se žaliti sudu u Strasbourgu

VIDEO

Vladajućima smeta moja uniforma i već godinama mi ne dopuštaju da budem ravnateljica Dječjeg vrtića u Glamoču.

Tako govori časna sestra Janja Martina Katović (47), koja već 15 godina služi u Glamoču.

- Došla sam iz Zagreba gdje sam također radila u dječjem vrtiću, a potom me poglavarica predložila za službu ovdje. Rodom sam iz Uskoplja. Znala sam kako je u Bosni, ali gdje živi moj narod, mogu i ja - kaže časna sestra, inače profesorica predškolskog, koja je od 2004. do 2008. godine bila i ravnateljica tog vrtića.

'Radit će samo za Hrvate'

Od tada je v.d. ravnateljice.

- Jasno mi je iz kuta gledanja hrvatskog naroda da je časna sestra netko tko časno radi, ali iz kuta druga dva naroda časna se doživljava kao uniformirana osoba u interesu jedne nacionalne grupacije - rekao je za BHRT načelnik općine Glamoč Radovan Marković. Sestra Martina odgovara da je u vrtiću i dvoje djece pravoslavnog svećenika te da je spriječila da se djeca razdvajaju po nacionalnosti.

Plaću daje potrebitima

- Izabrana sam na legalnom natječaju, ali me Općinsko vijeće Glamoč ne želi potvrditi - rekla je sestra Martina. Na javne natječaje za ravnateljicu nitko se osim nje nije ni javljao. U Glamoču je i glavna sestra u Domu zdravlja također časna sestra iz ove družbe Klanjateljice krvi Kristove.

- Mi imamo sve što nam treba. Plaću prosljeđujemo drugima kojima je potrebna. Financirali smo i studente iz svih dijelova BIH, ali s tim se nismo hvalili, a od nekih nismo dobili ni ‘hvala’ - rekla nam je sestra Martina, koja nam objašnjava i svoju pravnu borbu.

- Ovim je diskriminirana cijela populacija. Nigdje u Ustavu ne piše da časne ne mogu raditi. Općinski sud u Livnu presudio je da je nepotvrđivanje mene za ravnateljicu vrtića diskriminacija. To je potvrdio i Županijski sud, a onda je Vrhovni sud Federacije BiH presudio kako ovdje nije riječ o diskriminaciji. Već mjesecima čekam odluku Ustavnog suda, a spremna sam ići i do suda za ljudska prava u Strasbourgu - odlučna je sestra Janja Martina Katović, koju doslovno obožavaju i roditelji i djeca, neovisno o nacionalnosti.

Čeka rješenje Ustavnog suda

- Mi smo Srbi, ali kakve veze nacionalnost ima s tim. Moja djeca su sad velika, a uvijek pričaju o toj časnoj iz vrtića. Još smo u kontaktu. To je divno stvorenje kakvo se više neće roditi. Sva djeca ju obožavaju i zovu je teta časna - rekla je majka Gordana Pejić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa