News

Komentari 45

Zambijska novinarka: Sudac je naglasio da puštanje Hrvata ne znači i oslobađajuću presudu

Zambijska novinarka: Sudac je naglasio da puštanje Hrvata ne znači i oslobađajuću presudu

Sudac Dominic Makalicha koji vodi predmet uhićenih Hrvata naglasio da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu za Hrvate

Iako je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jučer izjavio da su Hrvati u Zambiji oslobođeni i da moraju napustiti zemlju u roku 48 sati, od zambijske novinarke koja cijelo vrijeme prati suđenje Hrvatima još jučer smo doznali da odluka suda ne znači njihovo oslobađanje, što smo jučer i objavili.

Naime, rekla nam je da je sudac Dominic Makalicha koji vodi predmet uhićenih Hrvata naglasio da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu za Hrvate. Istaknuo je kako je zambijska vlada tražila prekidanje slučaja u kojem je osam Hrvata optuženo za pokušaj trgovine djecom nakon što su ih posvojili iz Demokratske Republike Kongo (DRC).

- Državni odvjetnik Mahape Libakeni podnio je zahtjev sudu da se ovaj slučaj obustavi te je izjavio da se predmet nastavlja u skladu s odjeljkom 88(a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 zakona Zambije. Sudac Dominic Makalicha, koji je odobrio ovaj zahtjev državnog odvjetnika za obustavom slučaja, prilikom donošenja svoje presude upozorio je da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu - ispričala je zambijska novinarka za 24sata.

Sudac: Podsjećam da se ne radi o oslobađajućoj presudi

- Predmet se prekida. Čuo sam što je rečeno. Dobio sam upute, stoga se predmet obustavlja. Međutim, podsjećam da se ne radi o oslobađajućoj presudi, nego o oslobađanju - rekao je sudac Makalicha.

- Odvjetnici koji zastupaju osmero Hrvata nisu se protivili zahtjevu državnog odvjetnika koji je tražio da se slučaj obustavi - rekla nam je novinarka.

Podsjetimo, jučer se nastavilo suđenje Hrvatima koji su 7. prosinca uhićeni u zambijskoj zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje u krijumčarenje ljudima. Oni su 48 dana proveli u zambijskom pritvoru, nakon što su ih uhitili u trenu kad su s posvojenom djecom krenuli prema Hrvatskoj. Iako su jučer pušteni, danas su ih zaustavili na izlasku iz zemlje, oduzeli putovnice te vratili u zatvor.

Najčitaniji članci